'High Definition Archaeology' afslører forhistoriske byers hemmeligheder
'High Definition Archaeology’ er en ny arkæologisk forskningspraksis, som kaster nyt lys over dagliglivet i verdens allerførste byer.
High Definition Archeology arkæologi teknik urbanisering samfund byer artefakter  detaljer udgravninger UrbNet stratigrafiske sektioner Northwest Quarter Project Jerash Jordan græsk-romersk kulturarv udvikling dynamik

Hovedgaden i den berømte Dekapolis-by Jerash i Jordan. (Foto: Rubina Raja)

Hovedgaden i den berømte Dekapolis-by Jerash i Jordan. (Foto: Rubina Raja)

Du har måske ikke lagt mærke til det, men en revolution i arkæologien er undervejs.
I de seneste år er arkæologerne begyndt at integrere nye naturvidenskabelige forskningsmetoder. Disse nye metoder skal hjælpe med at datere arkæologiske artefakter samt afsløre, hvor de stammer fra i mange flere detaljer.​

De nye teknikker gør forskerne i stand til at granske forhistorisk materie på en helt ny måde. Men i kølvandet følger en problemstilling: Hvordan bruger vi de nye og ofte bekostelige teknikker til at analysere materialet?

Netop dette spørgsmål tacklede min kollega Søren Sindbæk og jeg ved Center for Urban Network Evolutions (UrbNet), Aarhus Universitet. Vi har døbt vores tilgang 'High Definition Archaeology’.

Du kan læse endnu mere om UrbNet-forskernes arbejde i artiklen 'Arkæologer: Byerne fortjener bedre behandling'.

Behov for ny forskningspraksis

Hvad er 'High Definition Archaeology' helt præcist?

Grundlæggende betyder det, at vi ser på bestemte materialegrupper eller stratigrafiske sektioner (udgravningernes specifikke lag) i meget større detaljegrad.

Denne tilgang leverer en helt ny indsigt i, hvordan og hvornår særlige hændelser forandrede verden.

Ved UrbNet undersøger vi situationerne på baggrund af bysamfund, fordi indvandringen fra land til by var et væsentligt vendepunkt i menneskets historie.

Mosaik fundet i Jerash i Jordan. (Foto: Jerash Northwest Quarter Project)

Kultur før skriftlige kilder

De første bysamfund har længe fascineret os, men hvorfor?​

Det er en måde arkæologerne kan forklare urbane fænomener og mønstre. Ved at granske dem kan vi forklare, hvorfor befolkningen i første omgang samlede sig for at bo i organiserede, urbane rum.

I dag bor mere end halvdelen af Jordens befolkning i byer. Byerne, der er af forskellig størrelse og karakter, dominerer kloden.

Urbaniseringen skrider hurtigt frem, og mange regeringer fører tilsyn med byernes vækst og grundlæggelsen af nye byer.

I Kina bliver en ny by grundlagt hver eneste dag. Nogle af dem slår fejl; ingen ønsker at bo i dem.

Det giver økonomisk mening at klarlægge, hvad der får en by til at lykkes og blive et sted, man har lyst til at bo.

Arkæologien er en måde at opnå en mere nuanceret forståelse af, hvordan bysamfundene fungerede før i tiden. Dette hjælper os til en forståelse af, hvad der fungerer, og hvad, der ikke fungerer i nutidens bysamfund.

Hvad kan en død by fortælle os?  

Mesopotamien er et godt eksempel. Her skød de første kendte bysamfund op omkring 5.000 år før vor tidsregning.

På mange måder ved vi kun lidt om disse første urbane rum. 

De arkæologiske artefakter leverer information om vores egen fortid på et tidspunkt, vi kalder forhistorien - før eksistensen af skriftlige kilder.

Én af grundene til, at vi ved så lidt, er, at de første byer ikke længere eksisterer. For det er en ting at udgrave København, London eller Rom, men en ganske anden at udgrave et  samfund, der svandt hen for mange tusinde år siden.

Det er noget af en udfordring at studere disse døde samfund. Der er ingen levende at tale med, som rent faktisk har levet i disse første bysamfund.

Vi er nødt til at rekonstruere alt gennem udgravning; en metode, som både er ødelæggende og invasiv, og som kræver, at vi fjerner objekter for at kunne se nærmere på dem.

Det er her 'High Definition'-metoden kommer ind i billedet.

High Definition Archeology arkæologi teknik urbanisering samfund byer artefakter  detaljer udgravninger UrbNet stratigrafiske sektioner Northwest Quarter Project Jerash Jordan græsk-romersk kulturarv udvikling dynamik

Plan over hus udgravet i Jerash. Tallene indikerer forskellige arkæologiske særpræg. (Foto: Jerash Northwest Quarter Project).

En forhistorisk by i high definition

Siden 2011 har et dansk-tysk forskerteam kaldet ‘Northwest Quarter Project’ arbejdet i den berømte Dekapolis-by Jerash i Jordan.

Jerash blomstrede op gennem romertiden, sen-antikken og de tidlige islamiske perioder, indtil byen fik et brat endeligt, da et altødelæggende jordskælv bragte livet til stilstand om morgenen 18. januar, år 749 e.v.t..

Ifølge kilder ødelagde jordskælvet store dele af Levanten (traditionel europæisk betegnelse for landene ved Middelhavets østlige bred, især Syrien og Libanon, red.) - og Jerash var ingen undtagelse.

I dag fortæller ruinerne historien om dét øjeblik, da jordskælvet fandt sted.

Det dansk-tyske forskerteam har udgravet adskillige huse, så nu står vi med et detaljeret billede af en overgangsperiode, nemlig tiden mellem den arabiske invasion i det 7. århundrede og slutningen af det umayyadiske dynasti i midten af ​​8. århundrede.

Ny evidens

Denne nye evidens afslører, hvad indbyggerne spiste, især om vinteren. Den afslører også, hvordan de tog romersk teknologi med ind i den islamiske periode, samt hvordan både religion og religiøse praksis forandrede sig.

Ved hjælp af en kulstof 14-datering klassificerede vi organisk materiale, og vi opdagede et tidstypisk hus under omfattende restaurering, ved hjælp af teknologi kendt fra den romerske periode.

Vi udrullede digitalt en komplekst foldet sølvrulle med semitiske bogstaver, der viste sig at være indgraveret med rituelle græske bogstaver samt 16 linjer med arabiske bogstaver.

Den lille, tæt beskrevne sølvrulle leverer en unik indsigt i fortsættelsen af semitiske og græsk-romerske magiske traditioner langt ind i den islamiske periode. 

Vi kan ikke se rummenes overordnede plan eller layout, men alle de detaljerede arkæologiske fund danner tilsammen et overdådigt billede af hverdagen samt daglige skikke og kutymer i Jaresh, der næsten direkte knytter os til indbyggerne i denne mellemøstlige by i en tid med både kontinuitet fra den græsk-romerske kulturarv og nye udviklinger som følge af den arabiske invasion.

Et nyt kapitel

'High Definition Archaeology'-tilgangen på arkæologisk materiale i forbindelse med udgravninger har vist sig at være en meget nyttig og anvendelig undersøgelsemetode, der leverer en ny forståelse af bysamfundene og deres udvikling i løbet af antikken.

Arkæologien er kommet langt siden det 20. århundrede, hvor lokationer nævnt i forhistoriske kilder og Bibelen blev genopdaget, og byudgravninger i stor skala kom undervejs.

Mange blev betalt af konger og kejsere for at understrege de europæiske nationers betydning for verdenshistorien.

Desuden fascinerede den romerske periode især forskerne, der påtog sig de store udgravninger.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Hvad gør byerne for mennesker og omvendt?

Siden dengang har forskere som Die Stadt, Max Weber og Gordon Childe skrevet indflydelsesrige redegørelser om, hvordan vi forstår, hvad byerne gør for mennesker og omvendt.

Meget af dette var i høj grad baseret på en protestantisk verdensopfattelse, som ikke nødvendigvis kan overføres til ikke-europæiske bymæssige rammer.

'High Definition Archaeology' lover nu at revolutionere den måde, vi forstår fortidens bysamfund og deres netværk, og derigennem også måden vi forstår disse samfunds dynamik - også i forhold til nutidens moderne bysamfund.

Læs artiklen på engelsk hos vores internationale søstersite ScienceNordic. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk