Her er de bedste eksamensråd fra videnskaben
Den kommende tid er eksamenstid for mange unge mennesker. Få råd til at træne din hukommelse, kosten og til at komme af med eksamensangst.
eksamen sommer stress angst karakterer det grønne bord nervøsitet helbred forskning hvad kan man gøre gode råd kost søvn

Du kan også lytte til en masse gode råd fra to forskere i vores podcast i bunden af artiklen. (Foto: Shutterstock)

Du kan også lytte til en masse gode råd fra to forskere i vores podcast i bunden af artiklen. (Foto: Shutterstock)

Søvnproblemer, stress-symptomer eller selvtillidskvaler. Hvordan skal det hele gå?  

Om det er hukommelsen, der halter, nervøsiteten, der driller, eller om du bare er i tvivl om, hvorvidt din morgenmad, en Mars-bar eller et mokka-skud kan påvirke din præstation til eksamen, så læs med her.

Vi har samlet de bedste videnskabelige råd til eksamen.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste råd før eksamen

Gode råd til at styrke hukommelsen før eksamen

For rigtig mange mennesker handler eksamen i høj grad om at have hukommelsen i orden – pensum skal terpes, formler eller obskure latinske betegnelser skal repeteres.

Heldigvis er der mange måder at udvide og optimere hukommelsen på.

For eksempel viser forskningen, at vi husker bedre, når vi tager noter.

Så hvis du allerede har et veludviklet notetagnings-apparat i gang, så hold det endelig ved lige.

Du har måske også hørt, at en løbetur hjælper med at få brikkerne til at falde på plads? 

Det underbygger forskningen, der peger på, at man får mest ud af løbeturen, hukommelsesmæssigt, hvis man intervaltræner og desuden løber, fire timer efter at man har studeret.

Mere overraskende er det, at det ifølge forskerne faktisk virker bedre at teste sig selv i pensum gentagne gange end at bruge den gode gamle metode med at terpe ved at læse en tekst igen og igen.

Savner du en konkret husketeknik? Mikkel Andersen fra Newgame har besøg af YouTuberen Mathias Obdrup, der mestrer en speciel husketeknik. (Video: Newgame/Videnskab.dk)

Mad-myter: Hvad virker bedst før eksamen?

Madpakken er dit hemmelige våben til de lange skriftlige eksamener. Den er pakket med sukker, nødder, iskolde Red Bulls og andre former for doping til hjernen.

Men hvad virker, og hvad virker ikke?

LÆS OGSÅ: Her er forskerens råd til den sunde skolemadpakke

For eksempel hjælper et hurtigt skud sukker dig ikke synderligt til eksamen, da det kun giver et midlertidigt boost til blodsukkeret.

Det er derimod bedst at have stabilt blodsukker fra morgenstunden, hvilket skabes ved at spise godt og sove godt.

I forlængelse af dette kan du læse, hvordan bedre kostvaner, især i forbindelse med morgenmaden, kan forbedre vores koncentrations- og indlæringsevner.

Og hvis du har tænkt over, om det egentlig er en glohed kaffe, en energidrink eller bare en cola, der skal give dig det sidste boost til eksamen, så har vi talt med en forsker, der kan fortælle om forskellene.

Kom af med nervøsiteten – boost selvtilliden

Mad og hukommelse kan være ligegyldigt, hvis klappen falder ned, og man bliver ramt af eksamensangst.

Hvis du frygter for angsten, kan du også læse, hvordan man med en simpel øvelse, kan komme af med den.

Angsten bør du i høj grad forsøge at bytte ud med en tro på egne evner.

Forskningen viser nemlig også, at selvtillid og evnen til at tage kontrol over eksamen er vigtige faktorer for en bedre karakter.

Repeter eksamensråd her

Med risiko for at det bliver lidt for meta, kan du også repetere en masse eksamensråd ved at tage vores quiz om eksamen.

Eller du kan læne dig tilbage og lytte til vores podcast med råd til eksamen her:

Føler du stadig, at du har brug for lidt flere gode råd til at tackle eksamen? Bare rolig, Videnskab.dk's arkiver bugner af gode artikler, der klæder dig på til kamp! 
Pøj pøj!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk