Her er Danmarks ældste tyggegummi
To begklumper fra en dansk stenalderboplads bærer tandmærker, der er over 10.000 år gamle.

Begklumperne fra stenalderbopladsen Barmose.

Begklumperne fra stenalderbopladsen Barmose.
Partner Tidsskriftet Skalk

SKALK er et populærvidenskabeligt tidsskrift med nyt om dansk arkæologi og historie.

 

Når man ser billeder af fodaftrykkene fra de allerældste mennesker i Østafrika, er det næsten, som om de lige har været her og bare er gået en tur. Den slags fund bringer en meget fjern fortid ganske tæt på.

Det kan vi desværre endnu ikke hamle op med fra dansk stenalder, men så har vi noget andet: To uanselige småklumper fra den ca. 10.500 år gamle stenalderboplads Barmose i Sydsjælland er noget særligt.

De to klumper er lavet af beg af birketjære, og begge klumper har så tydelige aftryk af mennesketænder, som var de afsat i går. Klumperne, som altså har været forarbejdet med munden, måler henholdsvis 4,5×2 cm og 5×1 cm.

Beg smager af skråtobak - og renser tænderne

Tandlæge Verner Alexandersen har bestemt aftrykkene til at stamme fra henholdsvis et barn på 7-8 år og fra en ung person, hvis lavest tænkelige alder har været 11 år.

Sammen med et fynsk kvindeskelet, fundet i en mose ved Koelbjerg, er disse tandaftryk de ældste spor i Danmark af mennesket selv.

Beg udvindes ved opvarmning af birkebark, og det har været brugt som klæbemiddel til fastgørelse af flintspidser til pileskafter, som det mest tydeligt ses på en pil, fundet ved Lilla Loshult i Skåne.

Den skæftede pil fra Lilla Loshult Mose i Skåne. (Tegning: Peter Vemming Hansen 1984)

Birkebeg bliver plastisk ved opvarmning og tygning og har en smag i retning af skråtobak. Ud over den praktiske anvendelse kan beg således samtidig have været et nydelsesmiddel, og man skal nok ikke se bort fra den tandrensende virkning.

 

Børn var en del af arbejdet

Beg med tandmærker kendes fra andre stenalderbopladser, således Segebro i Skåne, Huseby i Vestsverige og Dværgebakken i Midtjylland, men ellers skal vi frem til bronzealderen for at finde beg igen.

Her blev det anvendt til at tætne æsker af bark og til at lime låg på begravelsesurner. Halvfabrikata i form af nævestore ’kager’ af beg blev importeret fra Norge eller Sverige.

Man kan næsten se sceneriet på stenalderbopladsen for sig:

Mens den voksne jæger, måske faderen, var i færd med at tildanne skafterne og skæfte pilespidserne, har børnene fulgt arbejdet tæt og imens tygget begen klar. De blev tidligt oplært ved at iagttage og deltage i de voksnes arbejde.

Denne artikel er en del af Tidsskriftet SKALK, oktober 2011.

SKALK er et populærvidenskabeligt tidsskrift med nyt om dansk arkæologi og historie.

I oktober-nummeret kan du også læse om:

KONGENS SPROGØ
Murstenen var et helt nyt byggemateriale midt i 1100-årenes Danmark. På et meget centralt sted i riget byggede kongen en meget synlig borg af de mærkelige røde sten.

SAMLERMAMI
Om en enestående oldsagssamling, der blev spredt for alle vinde.

GÅDEFULDE LERHOVEDER
En lille samling lerhoveder er måske uanselige spor efter sort voodoo-magi i dansk jernalder.

Opsigtsvækkende fund fra Bornholm føjer ny viden og nye aspekter til den store bestand af små guldmænd.
  

Læs mere om SKALK og bestil abonnement på www.skalk.dk.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk