Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Heavy Metal-logoer bliver udstillet på Mediemuseet
Musikgenren Heavy Metal skiller sig ud fra andre musikgenrer, blandt andet ved at alle bands har et logo. Et forskningsprojekt om metalbandlogoer er nu blevet til en udstilling, som åbner i dag.

De fleste metalbands har et logo, og det er en hel videnskab at finde rundt i, hvad de står for, og hvad de betyder.

Adjunkt ved Medievidenskab Vitus Vestergaard er en af de forskere, der gennem det sidste halve år har forsket i de krummelure-agtige logoer, som heavy metal bands verden over ynder at smykke deres pladecovers med.

Og det viser sig at være en underfundig og dybtfavnende verden at lukke op sådan rent medievidenskabeligt. Der er selve skrifttyperne i logoerne, men også fortællinger om bandidentitet og fankultur samt forholdet mellem lyd (musikken) og billede (logoet).

LÆS OGSÅ: Metalmusikkens logoer skal nærstuderes

Unikt at kunne formidle resultater i udstilling

Samtidig har der fra store dele af metalmusikbranchen i Europa lydt et begejstret hyl over, at forskere nu sætter fokus på metalmusik og den visuelle side.

Projektet er nu sat op som udstilling på Mediemuseet i Odense, som åbner i dag, torsdag 15. januar 2015. SDU TV var med, da Vitus Vestergaard satte udstillingen op, og det kan du se i videoen herover.

Som forsker er det en helt unik situation at kunne præsentere og formidle resultater for offentligheden gennem en udstilling.

»Vi har ikke en masse svar endnu, men vi har en masse spørgsmål. Og med udstillingen er vi pludselig i kontakt med grafikere, bands og fans fra hele Europa, og det øger vores muligheder for at finde svar på de spørgsmål. En udstilling er en meget synlig måde at invitere folk ind i den verden, man arbejder med, ligesom den kan være et fælles omdrejningspunkt for mange forskellige perspektiver af forskningen,« siger Vitus Vestergaard.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk