Harald Blåtand forsøgte at stjæle kæmpesten
Få historien og myterne bag nogle af Danmarks største sten.
kæmpesten historier sagn myter harald blåtand

Her ses Tirslundstenen, som Harald Blåtand ifølge sagnet skulle have forsøgt at stjæle. (Foto: Wikimedia Commons)

Rundt omkring i det danske landskab kan man finde de såkaldte kæmpesten, der måler over fire meter på det bredeste led.

Udover deres ekstreme størrelse er stenene også bærere af hemmeligheder, myter og sagn, som stammer helt tilbage fra jernalderen, vikingetiden og den tidlige middelalder.  

Om kæmpesten i Danmark
  • Der findes 90 kæmpesten i Danmark.
  • Mange af dem er placeret på Bornholm og på Læsø.
  • De fleste kæmpesten er magmatiske bjergarter såsom granit.
  • Magmatiske bjergarter er kendetegnet ved at være størknet fra smeltet stenmasse kaldet magma.

Kilde: Kæmpesten.dk

Dengang var natur nemlig ikke bare natur, men derimod steder med mange ritualer, forklarer Simon Nygaard, der er ph.d.-studerende på Afdeling for Religionsvidenskab under Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet i Videnskab.dk's ugentlige podcast:

»Man lavede eksempelvis ofringer, hvor man lagde fjendernes våben ud i mosen, som tak for at man havde vundet et slag. På samme måde har der sandsynligvis foregået særlige ritualer ved de her kæmpesten, og der er opstået mange myter.«

En af myterne bag de store sten var, at de var blevet kastet ned fra himlen af hedenske jætter (overnaturlige kæmpevæsener), der forsøgte at ramme kirkerne på Jorden.

»Ideen om, at det var jætter, der havde kastet stenene, kender man eksempelvis fra det oldislandske digt Grottesangen, der handler om en sten, der er så stor, at ingen mennesker kan løfte den – kun jættekvinder,« siger Simon Nygaard i podcasten.

Kort over Danmarks kæmpesten. Klik på de brune prikker på kortet for beskrivelser og billeder af Danmarks kæmpesten. Mange er besøgt og beskrevet, men ikke alle. De manglende beskrivelser (markeret med blå prikker) kommer, i takt med at projektet udvikler sig. (Kort: geus.dk)

Haralds sten-kup

Udover at kæmpestenene er spundet ind i myter om overnaturlige væsener, gemmer de også på andre fortællinger af mere historisk karakter.

En af stenene, der gemmer på en særlig fortælling, er Tirslundstenen, der står i Tirslundsplantagen i Midtjylland.

»Alene navnet Tirslund er omgærdet af mystik, idet det stammer fra krigsguden Týr, der er en aserne i nordisk mytologi,« begynder Henrik Granat, der er geolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Han fortæller videre, at den store sten vakte interesse hos vikinge-kongen Harald Blåtand, der omkring midten af år 900 iværksatte et forsøg på at stjæle stenen hjem til Jelling, hvor den skulle stå til ære for hans forældre Gorm den Gamle og Thyra.

»Harald Blåtand sender to krigere afsted, og de får også bakset stenen op på en jernslæde. Den ene historie går så på, at kæden sætter sig fast, og de derfor ikke kan slæbe den længere og giver op,« forklarer Henrik Granat i podcasten og fortsætter:

»Den anden historie går på, at sønnen Svend Tveskæg begynder at lave ballade. Han vil være konge i stedet for sin far. Derfor kalder Harald Blåtand krigerne hjem, og så må de lade stenen stå.«

Tirslundstenen står som bekendt stadig i Midtjylland, og missionen om at kuppe den slog altså fejl.

»Måske er det at trække den for langt at kalde det et kup. I stedet kan man sige, at Harald nærmere befalede stenen hjem til Jelling – det var jo ham, der var konge i landet på det tidspunkt,« nuancerer Henrik Granat. 

Han fortæller videre, at folk har gravet rundt om stenen for at finde den myteomspundne jernslæde, der i nogle fortællinger endda blev beskrevet som værende lavet af guld.

Se med, når Henrik Granat blandt andet forklarer, hvorfor kæmpesten er så fascinerende og tager dig med på tur ud til Lereltestenen. (Video: GEUS/Youtube)

Snu geolog forhindrede Hvissingestenen i at blive sprængt

En anden sten, der bærer på en interessant historie, ligger i den nyanlagte Vestskov i Albertslund.

Den er døbt Hvissingestenen og er Sjællands største.

Men egentlig er det et lykketræf, at stenen stadig står flot og ru i ly af skovens træer.

For i 1960'erne blev stenen fundet i forbindelse med en nedgravet kloakledning, hvor jordarbejderne foreslog, at den skulle sprænges væk.

De havde allerede lavet fem til seks huller i stenens overflade til dynamitstænger, men så skete der noget:

»Heldigvis var der en kvik person, der tænkte, at det var en god idé at spørge en geolog, om stenen havde nogen værdi. Geologen opdager straks de her særlige skurestriber og parabelridser fra istiden, og kort tid efter bliver stenen fredet,« fortæller Henrik Granat i podcasten. 

Du kan høre meget mere om kæmpestenenes historie, og hvordan stenene blev indkapslet i is under den seneste istid og blev bragt til Danmark, i ugens podcast herunder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.