Har psykopater en høj IQ, og er de oftest mænd? Se eller gense ‘Brainstorm Live’ om psykopati
Hjernepodcasten Brainstorm har sendt live på Facebook om psykopati, og du kan se udsendelsen her.

Kun omkring én procent af os er psykopater - men vi indeholder alle psykopatiske træk. (Foto: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Kun omkring én procent af os er psykopater - men vi indeholder alle psykopatiske træk. (Foto: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Opdatering 7. april kl. 14.14: Udsendelsen, der blev sendt kl. 13, er nu slut, men du kan se eller gense den herunder:

Kan man omvende en psykopat?

Er psykopat noget, man er, eller noget man bliver? 

Og hvorfor er der så mange flere mænd end kvinder, der har psykopatiske træk?

Se med på videoen herunder eller på Videnskab.dk's Facebook-profil.

Måske har du set serier som House of Cards eller hørt podcasten Mørkeland og spekuleret over, hvad det er, der får nogle mennesker til at kunne handle så følelseskoldt, egocentrisk og ondskabsfuldt – hvordan kan man opføre sig så psykopatisk?

Tine Wøbbe, som er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans, gør os meget klogere på psykopater, når hun i dag deltager i det første af fire Brainstorm liveshows på Facebook.

Og hvis du ser med live, kan du stille hende spørgsmål om alt fra hverdagspsykopater til psykopati hos bandemedlemmer og ultra-kriminelle!

Vil du klæde dig ekstra godt på til at guffe Tines viden i dig kl.13:00? Så lyt til et tidligere Brainstorm-afsnit om psykopater, der slår ihjel:

Vi har alle sammen psykopatiske træk 

Tine Wøbbe beskæftiger sig blandt andet med, at psykopati i virkeligheden findes på et spektrum – ja, du og jeg indeholder også psykopatiske træk.

For selvom det heldigvis er ganske få af os, som kan nå morderne i Mørkeland til sokkeholderne på psykopat-skalaen, så er psykopati blandt andet en overlevelsesmekanisme, som vi alle sammen indeholder en snert af.

Hos de fleste udgør trækkene en så lille del af vores personlighed og viser sig i så få situationer, at det ikke har den store betydning for vores følelser og handlinger, mens andre bonger helt ud på skalaen og kan kategoriseres som vaskeægte psykopater.

Men hvad med dem midt imellem?

Måske er der flere af os, der går rundt og er lidt små-psykopatiske, end man umiddelbart skulle tro.

Se med i dag klokken 13:00 på Facebook eller i livefeedet her i artiklen – det bliver psykopat fedt!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk