Korruptionsskandale kan have mærket unge italienske vælgere for livet
Mange år efter 1990’ernes 'Operation Rene Hænder' har en vis gruppe italienere mindre tillid and andre til det politiske system.
Politik skandale førstegangsvælgere Operation Rene Hænder Lega Nord politikere bureaukrati korruption indvandring skepsis fødselsårgange Femstjernebvægelsen populisme mistillid

Oprulningen af omfattende korruption i statsapparatet satte dype spor i det italienske samfund. Selv mange år efter har det muligvis effekt på, hvor en vis årgang italienere sætter deres kryds ved parlamentsvalgene. (Foto: Shutterstock)

Oprulningen af omfattende korruption i statsapparatet satte dype spor i det italienske samfund. Selv mange år efter har det muligvis effekt på, hvor en vis årgang italienere sætter deres kryds ved parlamentsvalgene. (Foto: Shutterstock)

De var unge og skulle stemme for første gang, men så ramte korruptionsskandalen med fuld kraft.

'Operation Rene Hænder' afdækkede i 1990'erne, at et overvældende antal italienske politikere var korrupte.

En række centrale myndighedspersoner blev arresteret. Flere store partier blev opløst, og det politiske landskab i Italien var forandret for evigt.

Et studie af 1.442 italienere indikerer, at personer, som var 18–19 år ved valget i 1994, blev mærket for livet af skandalen.

I en spørgeundersøgelse 23 år senere svarede de, at de i mindre udstrækning end andre aldersgrupper stoler på regeringen, parlamentet og bureaukratiet.

Stemmer på populister

I 2018 stemte de nu 42-43-årige italienere i højere grad på det højrepopulistiske parti Lega Nord, der er kendt for ar udfordre det politiske etablissement.

Forskerne konkluderer, at denne gruppe vælgere er præget af at høre om korruptionen.

»Men der er selv sagt mange andre faktorer, som afgør, om vælgerne stemmer på populispartierne, som eksempelvis den nylige økonomiske krise,« skriver postdoc Gianmarco Daniele ved Bocconi-universitetet i Milano i en email til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

Han er en af forskerne bag studiet.

Det er kun i den sydlige del af landet, at personer, der var førstegangsvælgere i tiden omkring korruptionsskandalen, i større grad i dag  stemmer på venstrepopulisterne, Femstjernebevægelsen. Det er også her, partiet har en større tilslutning.

Lega Nord og  Femstjernebevægelsen sidder i dag i en koalitionsregering.

Lavtuddannede rammes hårdest

Forskerne fulgte ikke op på alle vælgerne. Omkring 70 procent svarede på undersøgelsen efter valget i 2018.

Den dalende tiltro til politikerne gælder i størst udstrækning de lavtuddannede samt de vælgere, der så mest tv i områder, hvor mediedækningen af skandalen var særligt stor.

Gianmarco Daniele tror, at det samme kan ske i kølvandet på andre politiske jordskælv, for eksempel Brasilien som har store problemer.

Her sidder den tidligere præsident Luiz Inacio 'Lula' da Silva i fængsel for korruption.

»Spanien har også oplevet en stor korruptionsbølge de seneste år, som kan få langvarige konsekvenser,« skriver han.

29. april 1993 overdænger folkemængen lederen af Socialistpartiet Bettino Craxi med mønter udenfor 'Hotel Raphael' i Rom. (Video: YouTube/MonitoreNapoletano)

Mange årsager til mistillid

Også andre forskere har fundet, at korruption kan få tilliden til institutioner til at dale, men ingen studier har vist en sammenhæng på så lang sigt.

Studiet er ikke kvalitetssikret af andre forskere gennem publicering.

Axel West Pedersen fra Institut for samfundsforskning i Oslo har læst forskningsartiklen og synes, det er et interessant og grundigt gennemført studie.

»Det er nogenlunde overbevisende dokumenteret, at fødselsårgangene, der blev eksponeret for skandalen som førstegangsvælgere, udviser en lavere grad af tillid i dag, er mere skeptiske over for indvandring og mere tilbøjelige til at stemme på Lega Nord end den øvrige befolkning,« skriver forskeren i en email til forskning.no.

Men Axel West Pedersen er en smule skeptisk over for, at det hovedsaglig skyldes korruption.

At to regeringspartier blev opløst, kan i sig selv være årsag til, at unge vælgere lærte at stole mindre på politikerne, mener han.

Mere indvandringskritiske

At lige denne gruppe italienere er mere tilbøjelige til at stemme på Lega Nord kan ganske enkelt skyldes, at partiet blev dannet i 1991 - netop på den tid hvor de var førstegangsvælgere, ifølge Axel West Pedersen.

Hvis det passer, at unge bliver præget af de første valg, de stemmer ved, kan det skabe partiloyalitet, som følger dem livet igennem.

»Forskerne viser bare, at de aktuelle fødselsårgange ikke var mere tilbøjelige til at stemme på Lega Nord i 1994 end andre aldersgrupper, men det forhindrer ikke, at erfaringen med at stemme på Lega Nord på den tid har haft en mere varig effekt på netop disse fødselsårgange,« skriver Axel West Pedersen.

Studiet indikerer, at korruption også kan have påvirket holdningen til indvandring.

De vælgere, som var førstegangsvælgere, da skandalen blev afsløret, er nemlig mere indvandringsskeptiske end andre.

Axel West Pedersen, der selv har forsket i holdninger til indvandrere, tror, at det lige så godt kan skyldes, at Lega Nord er indvandringskritisk. Det kan have smittet vælgerne.

Og det er Gianmarco Daniele helt enig i.

»At stemme på et parti kan føre til, at man begynder at identificere sig med den politiske platform.«

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.