Har du også svært ved at modstå et par hundeøjne? Forskningen har muligvis en forklaring
hundeøjne

Det er med god grund, at vi har svært ved at stå for et par hundeøjne, hævder forskere. (Foto: Shutterstock) 

Det er med god grund, at vi har svært ved at stå for et par hundeøjne, hævder forskere. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
06 april 2022

Det er med god grund, at et par hundeøjne er svære at stå for. 

Hundes ansigtsmuskler bevæger sig nemlig hurtigere end hos deres slægtninge, ulvene - og det kan muligvis også være derfor, vi finder dem lidt sødere end mange andre dyr.

Det skriver NewScientist på baggrund resultater fra et studie, der endnu ikke er udgivet i et videnskabeligt tidsskrift eller peer-reviewed, men hvis foreløbige resultater blev præsenteret ved konferencen Experimental Biology i denne uge. 

Fibre af proteinet myosin gør, at mennesker kan lave hurtige bevægelser i ansigtet. Omvendt er der andre ‘langsomme’ fibre, der hjælper musklerne, når vi skal holde et ansigtsudtryk i længere tid, skriver New Scientist. 

Forskernes optælling af fibre i ansigtsmusklerne hos syv hunderacer og grå ulve (Canis lupus), viste, at mellem 66 og 95 procent af muskelfibrene hos hunde kunne defineres som ‘hurtige’, mens det kun gjaldt 25 procent hos ulve. 

Hunde er derfor i stand til hurtigere at lave ansigtsudtryk, herunder hundeøjne og hurtige bjæf, mens ulve er bedre til at hyle, skriver mediet.

Der er tale om foreløbige resultater, men Madisen Omstead fra Duquesne University i Pennsylvania, medforfatter på studiet og biolog, forklarer, at det kan være et vigtigt element i hundenes kommunikation med mennesker. 

»Resultaterne tyder på, at mennesker måske, enten ubevidst eller bevidst, selektivt har avlet hunde, der laver de her hurtige ansigtsudtryk, som minder mere om den måde, som mennesker udtrykker sig på.« 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.