Håndtryk er menneskers måde at snuse hinanden bagi
Aromastoffer på hænderne afslører, at håndtrykket kan have samme funktion, som når hunde hilser ved at snuse hinanden bagi.

Hunde er knapt så civiliserede som mennesker. De følger deres instinkter og hilser på hinanden - på den måde, de altid har gjort. (Foto: Shutterstock)

Hunde er knapt så civiliserede som mennesker. De følger deres instinkter og hilser på hinanden - på den måde, de altid har gjort. (Foto: Shutterstock)

 

Som vi alle ved, er et fast håndtryk vigtigt for at skabe et godt førstehåndsindtryk. Det er et tegn på fysisk styrke, og ud fra det danner vi os alle mulige - både rigtige og forkerte - forestillinger om karakter, personlighed og oprigtighed.

Nu viser nye forskningsresultater, at det drejer sig om mere end bare bedømmelsen af en person. Et håndtryk kan være en måde, vi mennesker 'lugter' til hinanden.

Et hold israelske forskere påviser i en videnskabelig artikel, at et håndtryk overfører aromatiske, kemiske forbindelser, som menes at være en del af en social vurdering. Det vil sige, at vi bedømmer en person på, hvordan de lugter. 

Håndtryk med en person af samme køn fænger mest

Holdet af forskere analyserede de kemiske forbindelser, der fandtes på rene operationshandsker og handsker, der havde været brugt til et enkelt håndtryk med 10 forsøgspersoners bare hænder.

En række kemiske forbindelser var blevet overført, heriblandt nogle, som bruges i samspillet mellem dyr, eller som man allerede ved forekommer i de menneskelige hudsekreter. 

Håndtryk overfører altså kemiske forbindelser, der lugter. Og hvor ofte vi lugter til vores hænder efter et håndtryk afhænger af, hvem vi hilser på.

Ved i hemmelighed at filme 150 deltagere, fandt forskerne, at både mænd og kvinder brugte længere tid på at lugte til den hånd, de havde brugt til håndtrykket, når de hilste på en person af det samme køn. Når de hilste på en person af det modsatte køn, brugte de mere tid på at lugte til den hånd, de ikke havde brugt.

Vi sniffer os frem til konkurrenter

De nye forskningsresultater supplerer et stigende antal beviser på, at vores lugtesans er en vigtig del af vores sociale samspil. Vi er i stand til at opfange, om andre er syge eller raske gennem deres kropslugt, eller om de for eksempel er bange eller ængstelige.

Især kvinder lægger vægt på lugt, når de skal bedømme en potentiel partners egenthed. De foretrækker lugten fra armhulerne af mænd, der blandt andet er mere genetisk kompatible eller socialt dominerende. Til gengæld fortrækker mænd lugten fra kvinders armhuler, når de er tæt på ægløsning.

Mænds niveau af testosteron stiger, hvis de udsættes for lugtsekret fra vulva, der er indsamlet omkring ægløsningstidspunktet. Det indikerer, at duft muligvis forbereder mænd på at konkurrere om frugtbare kvinder. Interessant nok reagerer kvinder ligesådan på den frugtbare lugt - et tegn på at de også er opmærksomme på potentielle konkurrenter.

Men hvad er det, vi bedømmer, når vi tjekker håndens lugt, og hvad bruger vi det til?

Der gemmer sig mere end bare en umiddelbar bedømmelse af fysisk styrke bag et håndtryk. (Foto: Shutterstock)

Lugtesansen menes at have stor betydning for sex og tiltrækning, så det var overraskende, at forsøgspersonerne lugtede mest til deres hånd efter at havde hilst på en person af det samme køn. 

Forskerne foreslog, at det var en måde at bedømme konkurrenter på (selvom de indrømmede, at de ikke havde spurgt forsøgspersonerne, om de var homo- eller heteroseksuelle).

Det udelukker ikke helt, at vi bruger hænderne til at opspore mulige partnere. Reaktionen på en lugt kan ændre sig efter hvilken sammenhæng, man befinder sig i, så måske fokuserer man mere på det modsatte køn i socialt relevante sammenhænge, eller hvis man er single og leder efter den eneste ene.

 

Det drejer sig ikke kun om hænder

Det er stadig uklart, om der er en særlig kommunikationsværdi i lige præcis hændernes lugt. Så vidt vi ved, findes der ingen særlige, unikke kirtler, der afgiver sekret i hænderne. De kemiske forbindelser her er højst sandsynligt de samme, som man finder mange andre steder på kroppen.

Men vi bruger hænderne til at røre ved andre steder på kroppen, som producerer særlige og lokaliserede lugte, blandt andet læber, hår og naturligvis mere intime kropsdele.

Forskerne kunne ikke finde evidens for, at disse kropsdele er kilde til nogle af de særlige aromaer, der overføres ved håndtryk, men det forekommer sandsynligt. Faktisk har adskillige studier med det formål at promovere hyppigere håndvask påvist alle mulige spor efter kropslige sekreter, heriblandt bakterier fra ekskrementer, på hænderne af ganske almindelige mennesker på gaden.

Det kunne være nøglen til at forstå, hvorfor vi lugter til vores hænder. Et simpelt håndtryk er milevidt fra den måde, andre pattedyr hilser på hinanden. Dyrene er ikke underlagt vores sociale restriktioner, så de går helt tæt på og snuser typisk løs ved anus og omkring kønsorganerne.

Det har vi simpelthen ikke mulighed for at gøre, undtagen hvis vi er i et seksuelt forhold. Men fordi hænderne vandrer, samler de mere intime lugte op og gør dem tilgængelige på en socialt acceptabel måde.

Sagt med andre ord, er et håndtryk bare en høflig og moderne invitation til at ‘lugte hinanden bagi’.

Craig Roberts hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.