Hanaber leger med biler - hunaber nusser dukker
Amerikanske psykologer har vist, at han- og hunaber leger forskelligt, præcis som os mennesker

Umiddelbart skulle man tro at det ville være hip som hap for aber, om de fik en bil eller en dukke at lege med. For den slags spas er jo udviklet af mennesker til menneske-børn. Men et nyt psykologisk eksperiment viser, at aberne er alt andet end ligeglade, og at den enkelte abes valg afhænger af kønnet.

I eksperimentet placerede forskerne en bunke legetøj i form af blandt andet biler, bolde, dukker og små legetøjsgryder foran 44 hanner og 44 hunner af samme afrikanske abeart. Herefter målte de hvor lang tid, hver abe brugte på at lege med et stykke legetøj, og tendensen var klar: hannerne testede biler og pigerne puslede dukker. Og hannerne spillede bold, mens hunnerne undersøgte potter og pander. Mønstret var kort sagt nøjagtigt det samme, som vi finder hos os selv.

Psykologen Gerianne Alexander fra Texas A&M University, USA, som har ledet eksperimentet, mener at forskellen i vores og abernes adfærd allerede blev grundlagt dengang menneske og abe var samme art for mere end 25 millioner år siden.

Evolutionen har ifølge forskerne givet hannerne evner, der gør dem gode til at kaste ting og flytte objekter - evner, som de har brug for, når de skal jage. Hunnerne derimod udviklede evner til at tage sig af afkommet og lave mad.

I årtier har forskerne diskuteret hvorvidt den kønsspecifikke adfærd var genetisk bestemt eller om det snarere var et udtryk for at piger og drenge blev opdraget forskelligt. Dette eksperiment bekræfter forestillingen om, at adfærden blev indkodet i vores DNA.

Videoklip fra eksperimentet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk