Halloween: Videnskabelig guide til mumier, hekse, vampyrer og spøgelser
Halloween står for døren. Få opskriften på en mumie eller forklaringer, som gennemhuller mystikken.

Uhyggen og overtroen er over os. Få videnskabens svar på, hvad de overtroiske væsener gør for os her på Videnskab.dk. (Modelfoto: EyeJoy)

Uhyggen og overtroen er over os. Få videnskabens svar på, hvad de overtroiske væsener gør for os her på Videnskab.dk. (Modelfoto: EyeJoy)

’Slik eller ballade’! Bliv ikke overrasket, hvis du en af de nærmeste dage åbner din hoveddør og udenfor står der et spøgelse på størrelse med et 6-årigt barn, som fremsætter et tilbud, du ikke kan afslå. Halloween er nemlig over os - og her på Videnskab.dk har vi samlet en række artiklen, der også kaster sig over uhyggen: 

Den nye tradition er gennemsyret af gammel overtro og kommercialisering. Men også populærkulturelle forestillinger om, hvordan vampyrer, hekse og spøgelseshuse er, som videnskaben har undersøgt, og under overfladen har de mærkelige væsener en funktion for os: Vampyrer bruger vi til at udforske seksuelle tabuer, mens spøgelseshuse kan være et billede på den menneskelige psyke. Læs mere om det her:

I tidens løb har ikke så få brugt spøgelser og påståede evner til at kontakte de dødes verden til at snyde og bedrage folk, og videnskabsmænd hoppede i begyndelsen med på vognen. Skeptikerne har dog for længst taget over i forskningens verden, måske endda i en sådan grad, at man helt glemmer at undersøge de overnaturlige fænomener, som optager mange mennesker:

Nogle forskere er dog ikke bange for at tage fat i spøgelseshistorierne. Du kan for eksempel uhygge dig med viden om vores forhold til det overnaturlige her:

Og er du selv med på Halloween-løjerne, kan du her - som sikkerhedsnålen for enden af bandagen - også få videnskabens bud på, hvordan ægypterne lavede en mumie:

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.