Halloween: Videnskabelig guide til mumier, hekse, vampyrer og spøgelser
Halloween står for døren. Få opskriften på en mumie eller forklaringer, som gennemhuller mystikken.

Uhyggen og overtroen er over os. Få videnskabens svar på, hvad de overtroiske væsener gør for os her på Videnskab.dk. (Modelfoto: EyeJoy)

Uhyggen og overtroen er over os. Få videnskabens svar på, hvad de overtroiske væsener gør for os her på Videnskab.dk. (Modelfoto: EyeJoy)

’Slik eller ballade’! Bliv ikke overrasket, hvis du en af de nærmeste dage åbner din hoveddør og udenfor står der et spøgelse på størrelse med et 6-årigt barn, som fremsætter et tilbud, du ikke kan afslå. Halloween er nemlig over os - og her på Videnskab.dk har vi samlet en række artiklen, der også kaster sig over uhyggen: 

Den nye tradition er gennemsyret af gammel overtro og kommercialisering. Men også populærkulturelle forestillinger om, hvordan vampyrer, hekse og spøgelseshuse er, som videnskaben har undersøgt, og under overfladen har de mærkelige væsener en funktion for os: Vampyrer bruger vi til at udforske seksuelle tabuer, mens spøgelseshuse kan være et billede på den menneskelige psyke. Læs mere om det her:

I tidens løb har ikke så få brugt spøgelser og påståede evner til at kontakte de dødes verden til at snyde og bedrage folk, og videnskabsmænd hoppede i begyndelsen med på vognen. Skeptikerne har dog for længst taget over i forskningens verden, måske endda i en sådan grad, at man helt glemmer at undersøge de overnaturlige fænomener, som optager mange mennesker:

Nogle forskere er dog ikke bange for at tage fat i spøgelseshistorierne. Du kan for eksempel uhygge dig med viden om vores forhold til det overnaturlige her:

Og er du selv med på Halloween-løjerne, kan du her - som sikkerhedsnålen for enden af bandagen - også få videnskabens bud på, hvordan ægypterne lavede en mumie:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk