Hundredevis af hajer og rokker bliver filtret ind i plastik
haj_plastik_kvæles_viklet_ind_havet_farligt_dyrevelfærd

En makrelhaj er blevet viklet ind i noget fiskegrej. Idet hajen er blevet ved med at vokse, har snoren skåret sig ind i hajens kød og fået dens rygrad til at bøje. (Foto: Daniel Cartamil)

En makrelhaj er blevet viklet ind i noget fiskegrej. Idet hajen er blevet ved med at vokse, har snoren skåret sig ind i hajens kød og fået dens rygrad til at bøje. (Foto: Daniel Cartamil)

08 juli 2019

Hundredevis af hajer og rokker er plaget af plastikaffald, som bliver dumpet i havet. 

Det er typisk snore fra fiskegrej, som vikler sig rundt om deres kroppe og kan give dyrene Skoliose (sygdom, der giver skæv ryg, red.) Det skriver University of Exeter på dets hjemmeside. 

Forskere fra universitetet har gennemgået allerede publicerede rapporter og opslag på Twitter om hajer og rokkers møde med plastik.

Her analyserede de sig frem til flere end 1.000 forskellige individer af hajer og rokker, som på den ene eller den anden måde var viklet ind i plastikaffald.   

Det er blevet til en rapport, som forskerne fra University of Exeter har fået publiceret i tidsskriftet 'Endangered Species Research'.

LÆS OGSÅ: Bionedbrydelige plastikposer overlever tre år i naturen

Rapporten konkluderer, at plastikaffald, som filtrer hajer og rokker ind, er en markant mindre trussel mod disse to arters eksistens, end kommercielt fiskeri er. 

Affaldet er dog en stor trussel mod dyrevelfærden. 

Allerede nævnte eksempel med hajer og rokker, som kan udvikle Skoliose, er et tegn på, at dyrenes møde med plastik går ud over deres velfærd. 

Afhængig af, hvornår i dyrets liv, den bliver viklet ind i plastik, kan den fortsætte med at vokse.

Og det kan betyde, at plastikaffaldet langsomt, men sikkert skærer sig ind i kødet på det og samtidig gør kroppen skæv. 

Medforfatter til rapporten, Brendan Godley, pointerer, at problematikken med hajer og rokker, der bliver viklet ind i plastik, er gået under radaren. 

Typisk beskæftiger medier og offentligheden sig nemlig med overfiskeri af de to arter. 

LÆS OGSÅ: Biolog: Disse myter om plast i havet skal dø

Rapporten peger på tre faktorer, som påvirker, om bestemte arter er mere udsatte end andre:

  1. Levested. Hajer og rokker, som lever på det åbne hav, risikerer ofte at blive viklet ind i plastik. Det samme gælder for dem, som lever tæt på havbunden. Her kan fiskenet med døde fisk synke ned, som derefter tiltrækker rovfisk. 
  2. Migration. Arter, som tilbagelægger store afstande, risikerer oftere at støde ind i plastikaffald. 
  3. Kropsform. Hajer ser ud til at være mere udsat for at blive viklet ind i plastik, end rokker er. Og enkelte specifikke arter med helt særlige former som djævlerokken, brugden og savfisken er ekstraordinært udsatte.

LÆS OGSÅ: Forskere undersøgte 102 havskildpadder og fandt mikroplast i dem alle

LÆS OGSÅ: Forskere: Nej, vi kan ikke konkludere, at plastik i havene påvirker den ilt, du indånder

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.