Hæderlighed vinder over sex og udseende
Mandighed handler ikke om et spændende seksualliv eller at være tiltrækkende for kvinderne. Det som betyder noget, er at være et hæderligt og ordentligt menneske, viser en omfattende mandeundersøgelse.

(Illustrationsfoto: Colourbox)

(Illustrationsfoto: Colourbox)

Hvad er det som gør mænd til rigtige mænd? Kløft i hagen og et sultent blik, synes at være svaret fra filmskaberne i Hollywood, og fra dem som laver reklamer for barberskrabere.

Men spørger man i stedet 28.000 helt almindelige mænd i otte forskellige lande, får man helt andre svar.

Mandighed handler først og fremmest om at være et hæderligt menneske, og om at have kontrol over sit eget liv, ifølge den omfattende spørgeskemaundersøgelse. Undersøgelsen er publiceret i 'Journal of Sexual Medicine'.

 

Få 'Rambo-typer'

Undersøgelsen blev foretaget blandt et repræsentativt udvalg af mænd i alderen 25 til 75 år.

 

Forskerne havde lavet en liste over forskellige værdier, som kan knyttes til maskulinitet, og bad hver deltager lave en rangliste over, hvad de opfattede som det vigtigste.

Svarene tyder på at 'Rambo-typerne' er en uddøende race.

 

Aktivt sexliv

Kun tre procent af mændene mente for eksempel, at et aktivt sexliv er det, som i stærkest grad definerer maskulinitet. Og bare én procent mente, at det at se godt ud og være attraktiv, betyder mest.

 

Skal man tro undersøgelsen, som er udført i Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Italien, USA, Mexico og Brasilien, er det i stedet de indre og blødere værdier, som definerer et rigtigt mandfolk.

 

Hæderlige mænd

Hæderlighed ('being honorable') havnede nemlig øverst på listen hos hele 33 procent af mændene.

 

Jørgen Lorentzen, kønsforsker fra Universitetet i Oslo.

På en klar andenplads kom betydningen af at have kontrol over sit eget liv (28 procent). Derefter fulgte at være respekteret og vellidt af sine venner (13 procent), og at have et godt arbejde (10 procent).

»Undersøgelsen bryder nok med mange indgroede myter om mænd. Men for mig er fundene ikke overraskende,« siger kønsforsker Jørgen Lorentzen fra Universitetet i Oslo til forskning.no.

Machofigur

Den nye undersøgelse bekræfter nemlig mange af resultaterne fra nyere nordiske mandeundersøgelser.

»Det viser sig at mænd og kvinder har relativt ens værdier. Gode relationer til ens partner, børn og familie er vigtigere end det rent seksuelle,« siger forskeren.

Alligevel registrerer han, at mange populærmedier holder fast på manden som en macho-figur.

»Sådan et fordrejet mandebillede kan være vanskeligt at forholde sig til for mænd, som ikke har det godt med sig selv. Det kan være let at gribe til de billeder som formidles,« siger Lorentzen.

 

Helbred vigtigere end sengehygge

I undersøgelsen, som hovedsagligt blev udført ved hjælp af telefoninterviews, skulle mændene også lave rangliste over hvad de opfattede som allervigtigst for den totale livskvalitet.

 

Igen var det meget få som satte sengehyggen øverst på listen. Kun to procent svarede at et tilfredsstillende sexliv er det allervigtigste for at have det godt i livet. Heller ikke en god karriere, så ud til at betyde særligt meget. Kun fire procent mente, at dette var det vigtigste for at opnå høj livskvalitet.

Godt helbred

For hvad skal man med et krævende arbejde eller et heftigt sexliv, hvis ikke helbredet holder? Det syntes at være ræsonnementet hos mange af de omkring 28.000 mænd, som blev spurgt.

Næsten en tredjedel (29 procent) svarede nemlig, at godt helbred er det som betyder allermest for at have en høj livskvalitet.

Derefter fulgte det at have et harmonisk familieliv (25 procent), og at have gode relationer til sin partner (24 procent).

 

Erektionsproblemer

Mænd med erektionsproblemer har fået en særlig plads i undersøgelsen. I spørgeskemaundersøgelsen svarede 16 procent at de havde varierende grad af erektionssvigt.

(Illustrationsfoto: Colourbox)

 

Forskerne var nysgerrige efter at vide om sådanne problemer også ville påvirke synet på maskulinitet og livskvalitet.

 

Lille afvigelse

Man kunne jo tænke sig, at mænd med erektionssvigt i højere grad end andre knytter sexlivet til følelsen af mandighed og livskvalitet. Men sådan er det ikke, konkluderer undersøgelsen.

 

I omtrent lige så stor grad som de øvrige mænd, svarede mænd med erektionsproblemer, at 'redelighed' og 'kontrol over eget liv' bedst definerer maskulinitet, mens et godt parforhold og harmoni i familien er vejen til ægte lykke.

 

Ægte mandfolk?

»Fundene viser at erektionssvigt ikke behøver at udgøre en så stor trussel mod følelsen af maskulinitet og mandighed som mange måske tror,« skriver forskerne bag undersøgelsen.

 

De antyder at den dybe fortvivlelse mange mænd med disse problemer føler, først og fremmest er knyttet til det samme ønske, om et samliv og gode relationer til sin partner, som andre mænd føler.

Impotensspøgelset

Også kønsforsker Jørgen Lorentzen fra Universitetet i Oslo mener at vores syn på potensproblemer er for snævert.

»Det er interessant at se, at mænd med erektionsproblemer kun i lille grad knytter seksualiteten til opfattelser omkring maskulinitet og livskvalitet. Dette er en opdagelse, som er vigtig at fremhæve,« siger han.

Han siger desuden, at selve frygten for impotens og erektionssvigt i mange tilfælde kan bidrage til netop disse problemer.

»At også mænd med potensproblemer knytter maskulinitet og livskvalitet til helt andre forhold end seksualiteten, kan måske bidrage til at reducere angsten for impotensspøgelset,« siger Lorentzen.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk