Gys og gru i hjernepodcasten: Hvorfor hygger vi os med voldelige film?
Videnskab.dk's hjernepodcast Brainstorm vil give dig et svar på det interessante spørgsmål: Hvorfor synes nogle, det er hyggeligt at have det uhyggeligt?
brainstorm hjerne gys gyserfilm hvorfor kan vi lide at se horrorfilm gyserfilm true crime hit

Det er særligt mænd og mennesker, der har en tendens til at tro på det okkulte, der nyder en gyserfilm, fortæller Mathias Clasen til hjernepodcasten Brainstorm. (Foto: Shutterstock)

Det er særligt mænd og mennesker, der har en tendens til at tro på det okkulte, der nyder en gyserfilm, fortæller Mathias Clasen til hjernepodcasten Brainstorm. (Foto: Shutterstock)

Du har popcorn og bland-selv-slik klar på sofabordet, tæppet er trukket godt op over ørerne, og kæresten knuger din hånd.

På TV-skærmen er en mand iklædt andre menneskers iturevne ansigter, som han har samlet ved at save nogle teenagere i småstumper.

Hvorfor synes du, det er en hyggelig måde at bruge din fredag aften på?

Denne gang består Brainstorm-holdet af værterne Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre, der giver dig forskernes svar på dét spørgsmål i podcasten, som du kan høre herover.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Gyserfilm som overlevelsesstragi

Måske hører du ’Mørkeland’. Podcasten om drabssager fra politiets arkiver har mellem 4-500.000 ugentlige downloads. 

Så danskerne kan altså lide at have det uhyggeligt.

Hvorfor det forholder sig sådan, spørger podcastværterne lektor ved Aarhus Universitet Mathias Clasen om.

Han forsker i evolutionspsykologi og ved en masse om, hvad der er så lækkert ved gyserfilm for nogle mennesker.

Forskeren mener, at evolutionsteoriens fader, Charles Darwin, måske kan hjælpe med et bud på, hvorfor mange mennesker direkte opsøger det skræmmende og ubehagelige.

Vores begejstring og fascination for gys kan nemlig hjælpe os til at forberede os på faretruende scenarier.

På den måde kan hygge-gyset altså være en overlevelsesstrategi, der kan give en evolutionær fordel for dem, der holder af at blande fredagsslik med en blodrød TV-skærm.

Den mekanisme kalder forskerne for ’morbid nysgerrighed’. Du kan høre mere om den og meget andet i Brainstorms nyeste podcast-episode!

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk