Gymnasieelever chikanerer hinanden for at få sex
Seksuel chikane handler i virkeligheden om seksuel konkurrence, siger forskere i et nyt studie. De mener også, at mange seksuelt aktive elever får mere opmærksomhed, end de er ude efter.

Den seksuelle chikane, eleverne i en norsk undersøgelse blandt gymnasieelever fortalte om, var mest psykisk. (Foto: Colourbox)

Et studie blandt 1.199 norske gymnasieelever viser, at unge mænd og kvinder, som fortalte, at de havde haft op til flere sexpartnere og engangsknald, og som havde en generel åben indstilling til korte seksuelle bekendtskaber, havde større risiko for at blive udsat for seksuel chikane.

Det var også mere sandsynligt, at de selv chikanerede andre.

Resultaterne af studiet blev justeret ind i forhold til brug af pornografi, overbevisning om tvungen sex, kønsdiskriminerende holdninger og deltagernes socioøkonomiske baggrund.

Andre kan fornemme, hvor interesseret du er i sex

Leif Edward Ottesen Kennair fra Norges universitet for videnskab og teknologi siger, at folk ubevidst signalerer, om de er interesseret i sex kun for den fysiske nydelses skyld, i modsætning til at lede efter kærligheden og langvarige forhold.

»Undersøgelser viser, at det er muligt at vurdere, hvor interesserede folk er i sex, bare ved at kigge på den måde de går på, kigge på deres ansigter eller ved at tale til dem,« siger Leif Edward Ottesen Kennair til ScienceNordic.

Han sammenligner dette med, hvordan folk ofte er i stand til at vurdere, om andre er mest introverte eller ekstroverte.

»Disse signaler er ligesom et stort reklameskilt, som hjælper folk til at få, hvad de vil have,« siger han.

»Men selv om mange, som er interesserede i seksuel opmærksomhed, får det, kan det også blive for meget, og noget af opmærksomheden vil komme som seksuel chikane.«

Ideen er, at seksuel opmærksomhed fra en, der er attraktiv, kan være flatterende på det rigtige tidspunkt, mens den samme form for opmærksomhed, fra mindre attraktive personer, kan virke som chikane på andre tidspunkter.

Chikane handler om at få sex

Leif Edward Ottesen Kennair og hans kollega Mons Bendixen forklarer, at deres fund udfordrer synet på seksuel chikane som en spejling af mænds dominans i samfundet.

I stedet argumenterer de to udviklingspsykologer for, at seksuel chikane handler om seksuel konkurrence.

Hoveddrivkraften bag chikanen er folks interesse i at få sex.

»Hvis du er i en social situation og signalerer din interesse i uforpligtende sex, kan det at chikanere nogle fra dit eget køn måske højne dine chancer, da du præsenterer din attitude over for sex, og at du er ledig,« siger Mons Bendixen.

Forskerne fandt også ud af, at det at blive chikaneret hang meget sammen med at chikanere andre.

Drenge blev også chikaneret

Vi udsender ubevidst stærke signaler om vores lyst til sex, og om det skal vare længere end bare én nat. (Foto: Colourbox)

Studier af seksuel chikane har traditionelt en tendens til at fokusere på kvindelige ofre, der bliver chikaneret af mænd.

Leif Edward Ottesen Kennair og Mons Bendixens studie af gymnasieelever siver, at kvinder ganske rigtigt oplever seksuel chikane oftere end mænd, men forskellen er moderat:

  • 30 procent af de kvindelige elever rapporterede, at de havde oplevet seksuel chikane, mens 27 procent af de mandlige elever rapporterede det samme.
     
  • 21 procent af de mandlige elever sagde, at de havde chikaneret andre seksuelt, mens tallet var 12 procent for de kvindelige elever.

Forskerne fandt også ud af, at chikane fra det samme køn var fremherskende:

»Vi fandt, at piger chikanerer piger, og at drenge chikanerer drenge,« siger Leif Edward Ottesen Kennair.

»Seksuel chikane gennem nedgørelse af konkurrenter bliver brugt til at gøre én selv mere attraktiv end de andre over for det modsatte køn.«

Mons Bendixen forklarer, at den seksuelle chikane, rapporteret af eleverne, var mest psykisk. Typiske eksempler er:

  • brug af øgenavne
  • spredning af seksuelt nedgørende rygter eller
  • at sende eller lægge billeder af seksuel karakter op på internettet

Kvindelige elever har flere sexpartnere og engangsknald

Undersøgelser viser, at der er store individuelle forskelle i, hvor mange seksuelle partnere folk ønsker at have i løbet af deres liv, og om de vil være interesseret i uforpligtende sex og engangsknald.

Forskerne fandt, at 63,2 procent af de kvindelige elever rapporterede, at de havde haft mindst en sexpartner i løbet af det seneste år, mens 47,7 procent af de mandlige elever rapporterede det samme.

Området for begge køn strakte sig fra nul partnere helt op til 30.

Kvindelige elever rapporterede også flere engangsknald end de mandlige elever – 45,9 procent mod 40,6 procent.

Den gennemsnitlige alder hos deltagerne i undersøgelsen var 17 år, en alder hvor kvinder gennemsnitligt er mere seksuelt aktive end mænd.

Eleverne kom fra ni forskellige gymnasier fra by- og landområder i Norge.

© sciencenordic.com Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud