Guide til Forskningens Døgn: Nu lukker forskere over hele landet dig ind i deres fascinerende verden
Videnskabsfestivallen Forskningens Døgn indtager landet 23.-29. april. Du kan opleve events for børn, unge og voksne – virtuelt eller live.
Forskningens Døgn 2019 Odens hjerneekspeditionen

Vil du gerne blive klogere på, hvordan hukommelsen fungerer, hvordan du undgår madspild, hvordan vi skal lagre sol- og vindenergi i fremtiden, eller hvordan vi bruger emojis? Alt dette og mere kan du dykke ned i til Forskningens Døgn 2021. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Vil du gerne blive klogere på, hvordan hukommelsen fungerer, hvordan du undgår madspild, hvordan vi skal lagre sol- og vindenergi i fremtiden, eller hvordan vi bruger emojis? Alt dette og mere kan du dykke ned i til Forskningens Døgn 2021. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Går du og undrer dig over, hvor bæredygtigt dit tøj er, hvordan kunstig intelligens fungerer eller hvordan sanserne bliver påvirket efter COVID-19? 

Drømmer du om at kode en robot, komme om bag kulisserne i en dronehangar eller om at bygge dit eget spirehus og lære, hvordan du kan dyrke grønt derhjemme?

Det og meget mere kan du prøve under Forskningens Døgn 2021.

Fra 23. til 29. april byder videnskabsfestivallen alle forskningsinteresserede børn, unge og voksne på en perlerække af spændende events, der fører dig ind i videnskabens forunderlige og fascinerende grene.

Vi har samlet en håndfuld af aktiviteterne her, og du kan finde hele programmet for Forskningens Døgn på deres hjemmeside.

Forskningens Døgn 2019 bød på mere end 170 events og over 600 afholdte foredrag, rundt om i landet. Her er nogle af højdepunkterne fra 2019 inden coronapandemien, hvor størstedelen af arrangementerne foregik fysisk. (Video: Forskningens Døgn)

Rejs ud til fjerne galakser og sorte huller  

Går du og drømmer dig lidt væk fra corona-Danmark, og trænger du til at se noget mere eksotisk? 

Et af foredragene under Forskningens Døgn kurerer din trang til at drømme dig væk højst effektivt – for du får lov at drømme dig tusinder af lysår væk fra Jorden.

Thomas R. Greves forskning handler nemlig om fjerne galakser. Han har været med til at opdage hidtil ukendte øer af stjerner gemt i fjerne galaksers kosmiske ocean, og i foredraget fortæller han alt om, hvordan han har opdaget dem.

Han vil både fortælle, hvordan et af verdens førende astronomiske observatorier – et gigantisk teleskop på toppen af en vulkan i Hawaii – har hjulpet med at forske i uiverset. Han løfter også sløret for, hvordan vores egen galakse opstod, og hvordan astronomer forsker i sorte huller. 

Den gratis rejse til universets fjerne afkroge foregår med mødeprogrammet Teams 29. april klokken 19.30-20.15. Du kan bestille billetter her

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en videnskabsfestival, der arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Festivalen afholdes hvert år i uge 17 med masser af aktiviteter og events om forskning og videnskab. Du kan læse mere om festivalen på Forskningens Døgn hjemmeside.

Du kan bestille foredrag fra 22. februar til 31. marts.

Foredragene afholdes fra 23. til 29. april.

Find en grimasse, der kan passe – til din tekstbesked  

Kender du det med at få en besked helt uden emojis, hvor du bliver i tvivl om, hvorvidt afsenderen er sur på dig?

I så fald er du ikke alene. 

Emojis udgør de små udsagte nuancer i vores digitale kommunikation, og de fremkalder tonefald, følelser og medbetydning, som det skrevne ord ikke kan få frem, mener Tina Thode Hougaard, der er sprogforsker ved Aarhus Universitet. 

Hendes foredrag byder på en fortælling om emojiens historie, og forklarer hvordan vi bruger de små gule ansigter i vores kommunikation i dag.

Tina Thode Hougaards foredrag foregår 28. april klokken 14.00-14.45 på Teams, og du kan tilmelde dig på dette link

Hvad har Star Wars med virkelighedens fysik at gøre?

I anledningen af Forskningens Døgn slår Syddansk Universitet (SDU) dørene op og inviterer videnskabsentusiasterne på besøg til et væld af aktiviteter. 

Du kan blandt andet opleve sci-fi-guruen Jakob Stegelmann i lærerig snak om Star Wars og filmenes forhold til virkelighedens fysik med fysiker Andreas Alberg-Fløjborg. Foredraget finder sted 24. april klokken 15.00, og du kan se med her. Det kræver ikke tilmelding.

Du kan også få en spændende virtuel rundvisning i både SDU's dronehangar og følge de dødes vej på Retsmedicinsk Institut. 

Drone-rundvisningen foregår 24. april klokken 13.30-14.15 og kan ses her

Følg med en retsmediciner på rundvisning på Retsmedicinsk Institut 24. april klokken 12.00-12.45 her

SDU's arrangementer kræver ikke tilmelding, og du kan finde deres fulde program her

Sådan gør du dit kluns mere klimavenligt

Vidste du, at meget af dit tøj på sin rejse til Danmark sikkert har tilbagelagt langt flere kilometer, end du har i løbet af det seneste år?

Vi sætter et kraftigt klimaaftryk gennem vores tøjvalg, men du kan lære, hvordan du kan få en mere klimavenlig garderobe, når tre forskere fortæller om bæredygtig tekstilproduktion.

I deres workshop, der både rummer spændende oplæg og diskussion, får du indsigt i fibrenes vej til dit yndlingstøj, og hvilken betydning det har for miljøet. 

Du lærer samtidig, hvad der har betydning for, hvor lang tid du bruger dit tøj, og hvordan du engang kan skaffe dig af med det på en bæredygtig måde. 

Workshoppen foregår 26. april klokken 10.00-12.00 og 27. april fra 14.00-16.00. Den er gratis, og du kan tilmelde dig her.

Få øjnene op for, hvad samfundets elite har betydet for alle andre mellem 1536 og 2021.

Er du blandt de mange danskere, der har set den norske tv-serie ’Exit’, der handler om Oslos meget usympatiske finansielle elite? 

At kigge ind i stuerne hos samfundets elite er bare fascinerende, for vi får adgang til en helt anden verden end den, de fleste af os går rundt i til dagligt. 

Men faktisk er samfundets eliter – både historiske og nutidige – vigtige at undersøge videnskabeligt, fordi deres handlinger har langt mere indflydelse på vores allesammens liv, end vi nok går rundt og forestiller os. 

Det kan historieprofessor Gunner Lind og sociolog Christoph Houman Ellersgaard fortælle meget mere om, når Videnskabernes Selskab og Det Unge Akademi sender live i anledning af Forskningens Døgn.

De to forskere går på scenen 28. april klokken 20.20-21.10, og du kan se arrangementet på Royal Academys hjemmeside eller på Videnskabernes Selskabs facebookside

Gensaksen CRISPR løser genetikkens gåder over hele verden

Kan du huske, da en kinesisk forsker for nogle år siden hævdede at have brugt gensaksen CRISPR til at klippe i generne hos to tvillingepiger for at gøre dem mindre modtagelige overfor sygdomme?

Der er stadig intet bevis for, om det rent faktisk lykkedes forskeren at modificere pigernes gener, og episoden affødte massiv kritik af den kinesiske forsker. Men der er også mange eksempler på, hvordan CRISPR kan være med til at løse en masse af de problemer, verden står overfor.

CRISPR kan både bruges i kampen mod antibiotikaresistens, til at kurere sygdomme og til at ruste afgrøder til at modstå klimaforandringer. 

Alt det og meget mere kan du blive klog på, når Nina Molin Høyland-Kroghsbo fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet giver en dybdegående indførelse i genmodificeringsværktøjet, 

Foredraget foregår 27. april klokken 16.00-17.00, og du tilmelder dig ved at sende en mail til natalia.henriks@tecsys.com senest tirsdag 27. april, hvorefter du får et link til foredraget. 

Deltag i årets Videnskabsquiz

Hvis du og dine klassekammerater tør, kan I udfordre en forsker i Videnskabsklubbens store videnskabsquiz.

Her går nogle af landets dygtigste forskere live på Zoom og Facebook med spritny viden fra både biologiens, fysikkens og kemiens verden.

Det bliver en hæsblæsende kamp, når forskerne udtænker spørgsmål og stiller opgaver, som udfordrer din lærdom fra folkeskolen og gymnasiet, og der vil være fede præmier på højkant. 

Quizzen sætter i gang 29. april fra kl. 16.00 til 17.00 via Zoom og Facebook. Tilmeldingen foregår på Videnskabsklubbens hjemmeside, og arrangementet er målrettet gymnasieelever, men alle er velkomne. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker