Guide til Forskningens Døgn 2018: Disse arrangementer skal du opleve
Fra fredag 20. april vil hele Danmark endnu engang flyde over med spændende og lærerige forskningsarrangementer.
Forskningens døgn 2018 arrangementer overblik

Forskningens Døgn byder på masser af videnskabs-sjov i alle aldre. Her er et billede fra sidste års åbning på Experimentarium. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Forskningens Døgn 2018 er lige på trapperne, og her på Videnskab.dk kan vi næsten ikke vente. 

Det hele skydes i gang med et åbningsarrangment om hacking på IT Universitetet i København torsdag 19. april, hvor H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, vil deltage.

Vi har samlet et udpluk af nogle af de mest interessante arrangementer og foredrag, som den landsdækkende videnskabsfestival tilbyder. 

Scroll ned i artiklen, og find dit område.

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn foregår i uge 17 og har arrangementer i hele landet.

Alle arrangementer er gratis, men vær opmærksom på, at nogle arrangmenter kræver tilmelding.

Forskningens Døgn har tilbud til alle aldersgrupper - også de helt små.

Tjek blandt andet Børnehaveprogrammet og Skoleprogrammet ud.

Du kan også se det fulde program på Forskningens Døgns hjemmeside

Region Hovedstaden

Prøv kræfter med videnskabelig formidling

Er du gymnasieelev med en forsker eller en videnskabsjournalist i maven?

Så inviterer Videnskabsklubben og Det Unge Akademi til en spændende eftermiddag i den videnskabelige formidlings tegn.

Der vil være foredrag med bl.a. stjernefysikeren Anja Andersen og workshops med syv forskere fra Det Unge Akademi. 

Bemærk, at tilmelding kræves. 

Spis insekter, og red planeten!

Det er en nødvendig udfordring, at vi i fremtiden spiser på en måde, der tager mere hensyn til planeten. Insekter kan være en af de mulige kilder til at gøre vores madvaner mere bæredygtige.

Skoleklasser inviteres til et kig ind i smagsforskningen, hvor forskerne og de studerende sørger for aktiviteter og undersøgelser af, hvad forskellige insekter smager af. Bemærk, at tilmeldning kræves.

Gå i videnskabens fodspor

Er du ikke klar til at spise insekter, så inviterer Videnskabernes Selskabs medlemmer på to byvandringer gennem det historiske København og besøger 9 steder, hvor berømte og betydningsfulde danske videnskabsmænd enten har levet eller arbejdet.

Turen slutter i Videnskabernes Selskab, hvor generalsekretær Lars Arge viser rundt og fortæller om Selskabets virke og historie.

Turen tager ca. 1,5 time, men tilmelding er nødvendig. Du kan tilmelde dig her.

Omvisning i Danmarks Tekniske Universitets historiske samling

Du kan også tage med inden for til rundvisning i Danmarks Tekniske Universitets (DTU) historiske samling, hvor DTU’s historie fra 1829 til nu udfoldes.

Samlingen afspejler, hvordan DTU kom til verden i en smeltedigel med samfund, forskning og industri – og hvordan universitetet har udviklet sig i samspil med samfundet. 

Omvisningen foregår i de ellers lukkede magasiner, og omviserne er DTU’s historikere.

Arrangementet kræver tilmelding via linket her.

Forskningens døgn 2018 arrangementer overblik

Mums! Vi kan hjælpe klimaet ved at spise insekter fremfor kød. På Forskningens Døgn kan du sammen med Smag for Livet smage insekter og lære, hvorfor en insekt-diæt er god for klimaet. (Foto: Stagbird/Smag for Livet)

Region Sjælland

Dyk ned i 'Skrotlaboratoriet'

Kunne du tænke dig at få mere viden om bæredygtighed og genbrug på en sjov og kreativ måde? At møde en rigtig robot, som kan tale, synge og danse? Eller at lave din egen 'skrotrobot'?

Så kom med, når 'Skrotlaboratoriet' inviterer børn og voksne indenfor til et arrangement fuld af genbrug og bæredygtighed. Her kan du blandt andet deltage i forskellige workshops om affaldssortering, overvære et modeshow med redesignet genbrugstøj, deltage i konkurrencer og høre om filosofien bag projektet. 

Tilmelding er ikke nødvendig. 

Hvad gør mikroplast ved vores natur?

Hvad ved vi om mikroplast? Hvad gør mikroplast ved vores natur?

Det danske energi- og affaldsselskab REFA sætter i samarbejde med Teknisk gymnasium mikroplast på dagsordenen ved et foredrag med seniorforsker Nanna B. Hartmann fra Danmarks Tekniske Universitet, Miljø.

Foredraget markerer samtidig afslutningen på en uges kemiundervisning for eleverne på Teknisk gymnasium. I løbet af ugen har eleverne indsamlet og analyseret sand fra Falsters kyster, for at finde ud af hvor meget mikroplast, der skyller i land på strandene.

Foredraget er gratis og åbent for alle.

Fra vikingetid til middelalder i Vestsjælland

Hvorfor forsvandt de store metal-rige komplekser, vi ser i vikingetiden, og hvad skabte grobund for den tidlige bydannelse, vi ser i eksempelvis Ringsted?

Ved hjælp af detektorfund, potteskår, stolpehuller, udgravninger, kort materiale med mere vil arkæolog og Ph.d.-stipendiat Trine Borake belyse aspekter af samfundsstrukturen i overgangen fra vikingetid til middelalder med fokus på Vestsjælland.

Foredraget er gratis og åbent for alle. Klik her for tilmelding til arrangementet.

Der vil kunne finde undervisere, studerende og andre aktører, der formidler deres viden om bæredygtighed, kreativitet og cirkulær økonomi i øjenhøjde, når 'Skrotlaboratoriet' rykker ind i VestsjællandsCentret under Forskningens Døgn. (Foto: Forskningens Døgn)

Region Syddanmark

Hvordan bliver man en 'superfortæller'?

En vittighed, beretningen om, hvad man oplevede på vejen hjem, et teaterstykke, en film og et computerspil. Vi, det vil sige menneskene, kan ikke lade være med at bygge vores fortællinger op på den samme måde.

Det er et urgammel system, som stammer helt tilbage fra tiden, da man sad omkring lejrbålet om natten efter en vellykket jagt. Dem, der var gode til at finde på og opfinde universer og fortællinger, blev superfortællerne. 

Det samme kan du blive til dette arrangment med Gunnar Wille, multikunstner og underviser på Den Danske Filmskole.

Forskningens Døgn på Syddansk Universitet

For fjerde år i træk inviterer SDU Odense til en lørdag i videnskabens tegn. Det bliver seks timer spækket med forskning, oplevelser og underholdning for børn og voksne i alle aldre. 

Dagen byder på ca. 60 forskellige gratis aktiviteter med forskning i centrum: Workshops, foredrag og hands on aktiviteter om alt lige fra emojiis, stamceller, fodbold, e-sport, filosofi og droner. 

Få et overblik over alle aktiviteterne på SDU Odense her.

Hvordan skal vi brødføde klodens befolkning i fremtiden?

Frem mod år 2050 vil det globale befolkningstal stige fra 7 til 9,5 milliarder mennesker. Men hvordan skal det lykkes at brødføde 9,5 milliarder mennesker i en verden, hvor næsten 900 millioner allerede sulter, og 3 milliarder lider af fejlernæring? 

Det vil Ph.d.-stipendiat Andreas Carstensen fra Københavns Universitet forsøge at besvare i dette foredrag, hvor han vil han diskutere fordele og ulemper ved nogle af de løsningsforslag, der har været oppe at vende både national og internationalt.

Forskningens døgn 2018 arrangementer overblik

Syddansk Universitet i Odense slår dørene op til en mindre forskningsfestival lørdag 21. april. Se hele programmet her. (Foto: SDU)

Region Midtjylland

FORSK! Når arkitekter forsker

Hvad har et spabad at gøre med forskning? Kan man forske i fejl og svagheder? Hvordan dissekerer man et hus? 

Kom til udstilling på Arkitektskolen Aarhus og se, hvordan kreative forskere når frem til ny og spændende viden om arkitektur og vores byggede omgivelser, og hvordan betonstøbninger, overskårne huse, smukke landskabsfotografier eller store tegninger bliver brugt til at få ny viden om arkitektur.

Historiske kogebøger: Kildemateriale, der kan smages på!

Kogebøger er vigtige kilder, når der forskes i emner indenfor madhistorie, og i MADENS HUS har de samlet en lang række opskrifter fra danske kogebøger fra 1600- og 1700-tallet.

Museumsinspektør Bettina Buhl fortæller løbende om madens og måltidets kulturhistorie i Danmark. Der arbejdes i de historiske køkkener – og gives smagsprøver i løbet af hele dagen.

Arrangementet kræver ikke tilmelding, men det koster 90 kroner i entre til Det Grønne Museum.

Innovationsprisen 2018 på VIA University College

For sjette år i træk dyster studerende fra hele Danmark i at vinde årets Innovationspris.

Med prisen ønsker VIA at hylde talenter fra alle grene af uddannelsessektoren. Og for første gang er det uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), der overrækker prisen.

Arrangementet er gratis og åbent for alle. 

Forskningens døgn 2018 arrangementer overblik

Smag på 1600- og 1700-tallet, når Det Grønne Musuem dykker ned i historiske kogebøger. (Foto: Det Grønne Musuem)

Region Nordjylland

Tag på opdagelse i forskningens verden på Aalborg Universitetshospital

Kunne du tænke dig at se dit eget hjerte, eller hvad der gemmer sig i din mave? 

Så tag på opdagelse i forskningens verden på Aalborg Universitetshospital. Her kan du møde hospitalets sejeste forskere og få en monsterstor viden om alt fra allergi til åndedræt gennem sjove og lærerige aktiviteter.

De mindste kan også tage yndlingsbamsen med og få lægerne fra Bamsehospitalet til at give den et tjek.

Arrangementet kræver ingen tilmelding.

Videnskabsquiz for gymnasieklasser

Aalborg Universitet indbyder nordjyske gymnasieklasser til en dyst om videnskab, når vi inviterer til Videnskabsquiz 2018!

Quizzens spørgsmål tager udgangspunkt i Aalborg Universitets forsknings- og uddannelsesområder.

Gymnasieeleverne får lejlighed til at afprøve deres viden, lære en masse nyt og dyste mod andre klasser og gymnasier.

Arrangementet er kun for inviterede gymnasieklasser. 

Dette var blot en lille smagsprøve på, hvad næste uge bringer. Se det fulde program på Forskningens Døgns hjemmeside.

Er du stadig i tvivl om, hvad du kan forvente dig af Forskningens Døgn, så se denne stemningsfilm fra Forskningens Døgn sidste år. (Video: Forskningens Døgn)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.
Det sker