'Grundforskningsfonden er som FC Barcelona'
Danmarks Grundforskningsfond høster stor ros i en ny evaluering. Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over resultatet.

Er det Messi eller lederen af et dansk grundforskningscenter? Danmarks Grundforskningsfond høster stor ros i ny international evaluering, og det får uddannelsesminister Morten Østergaard til at sammenligne fonden med FC Barcelona. (Foto: Colourbox)

Er det Messi eller lederen af et dansk grundforskningscenter? Danmarks Grundforskningsfond høster stor ros i ny international evaluering, og det får uddannelsesminister Morten Østergaard til at sammenligne fonden med FC Barcelona. (Foto: Colourbox)

 

»Hvis Danmarks Grundforskningsfond var et fodboldhold, var det Barcelona.«

Så markant opsummerede uddannelsesminister Morten Østergaard tirsdag en international evaluering af den store forskningsfonds aktiviteter.

Morten Østergaard var sammen med lederne af fondens mange forskningscentre mødt op på Hotel Bella Sky i København for at høre formanden for evalueringspanelet, Dr. Wilhelm Krull, fremlægge den spritnye evalueringsrapport. Og der var ros i lange baner til Grundforskningsfonden:

»Orienteringen mod videnskabelig excellence, som nu karakteriserer den danske forskningssektor, kunne ikke være opnået i denne grad uden Grundforskningsfonden,« konstaterede Wilhelm Krull, der er direktør for Volkswagen Stiftung, en af de største private fonde i Tyskland.

Det har blandt andet betydet, at videnskabelige publikationer støttet af Danmarks Grundforskningsfond (DG) i de mest prestigefyldte tidskrifter som Nature, Science og PNAS har lige så høj gennemslagskraft som publikationer fra eliteuniversiteter som for eksempel Stanford University og MIT.

Usædvanlig stor opbakning fra danske forskningsmiljøer

Wiilhelm Krull og hans kollegaer i evalueringspanelet fremhæver især Grundforskningsfondens fokus på elitemiljøer i de såkaldte Centres of Excellence som forklaring på succesen.

»En af succesfaktorerne er DG's strategi med at fokusere på fremragende talenter, at give dem tilstrækkelige midler, en langtidsplan og ved at give dem stor selvbestemmelse med hensyn til forskningen og brug af midlerne,« står der i evalueringsrapporten.

Denne model er så velfungerende, at en række andre lande er begyndt at kopiere den danske model, fortalte Wilhelm Krull, der har medvirket ved evalueringer af forskningsfonde i forskellige europæiske lande.

Fakta

Et af de få anmærkningspunkter i evalueringen er kønsfordelingen blandt modtagerne af Grundforskningsfondens midler. Her går 85 procent til mænd. Professor Liselotte Højgaard, formand for DG's bestyrelse, annoncerede på den baggrund, at fonden allerede nu er ved at udarbejde et katalog med handlemuligheder for at få flere kvinder ind som ledere af grundforskningscenterne. Kataloget offentliggøres i 2014 og vil være et særligt indsatspunkt for fonden det kommende år.

Succesen giver sig også udtryk i, at evalueringspanelet stort kun har mødt positive udtalelser om DG i deres snak med de mange aktører i dansk forskning.

»Det er meget usædvanligt i resten af Europa med så stor opbakning. DG har også været gode til at lytte til den kritik, der tidligere har været,« sagde Wilhelm Krull.

Hvordan skal Grundforskningsfonden virke i fremtiden?

Danmarks Grundforskningsfond blev stiftet i 1991 og har siden da oprettet 88 Centers of Excellence og givet tilsagn om støtte til danske forskningsmiljøer med i alt 6 milliarder kr.

Det store spørgsmål er nu, hvordan fonden skal virke i fremtiden.

Her lovede uddannelsesminister Morten Østergaard en snarlig diskussion om den videre finansiering.

Samtidig understregede han, at han ingen planer har om at ændre fondens set-up, som uafhængigt af de øvrige offentlige forskningsfonde i Danmark.

»If it ain’t broke, don’t fix it,« sagde Morten Østergaard til stor tilfredshed blandt de mange forskningsledere, der forvandler fondes midler til solide forskningsresultater - til glæde for både samfund, minister og evalueringspanel.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.