Grundforsker: Fejl kan lede til de største opdagelser
Frygt ikke fejl. De kan være første skridt mod den næste virkelig store indsigt, fortæller direktør for Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard.

Peter C. Kjærgaard har i sat sig til rette i en lænestol i en genskabelse af Charles Darwins kontor. Darwins evolutionsteori blev kun mulig, fordi så mange andre før ham havde taget fejl. (Video: Videnskab.dk / Kristian Højgaard Nielsen)

Vores samfund er bygget på en korrekthedskultur, og hele uddannelsessystemet er indrettet efter at finde de rigtige svar.

Men frygten for at fejle er uberettiget; i hvert fald inden for grundsforskning. Det påpeger direktør for Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard.

»I grundforskningen er der næsten ikke noget bedre end fejltagelser. Bittesmå fejl kan føre frem til de rigtige svar. Rigtig store fejl kan føre til de helt store indsigter,« siger han i videoen herover, som er skudt i forbindelse med, at Videnskab.dk har valgt at sætte fokus på grundforskning.

Hvad skal vi med grundforskning?


Videnskab.dk sætter fokus på grundforskning.

Vi tager dig med helt ind i maskinrummet af grundforskningen og finder ud af:

  • hvad skattekronerne går til,
  • hvilke projekter der bliver lavet,
  • hvem der står bag og
  • hvad vi historisk set har fået ud af grundforskning.

Se hele temaet om grundforskning

Darwin byggede videre på andres fejl

For at understrege sin pointe om fejls potentiale har Peter C. Kjærgaard sat sig i lænestolen i en genskabelse af Charles Darwins studérkammer, hvor han skrev 'Arternes Oprindelse' om sin revolutionerende evolutionsteori. 

»Darwins værk var kun muligt, fordi så mange andre før ham havde taget fejl. Dermed kunne han komme med den dybe indsigt. Det driver alt grundforskning,« siger Peter C. Kjærgaard.

Er man i tvivl om, hvor stor fan museumsdirektøren er af den britiske evolutionsteoretiker skal mon blot tage et kig på hans bil; der står 'Darwin' på nummerpladen.