Gratis foredrag: Bestil en humaniora-forsker, og bliv klogere på kultur, religion eller samfund
Gennem ordningen Bestil en Forsker kan alle, der kan samle 20 mennesker, invitere en forsker indenfor og blive klogere på et spændende emne.
bestil en forsker

Du kan blandt andet bestille foredraget ‘Hvordan vi fik vores sprog’. (Foto: Shutterstock)

Du kan blandt andet bestille foredraget ‘Hvordan vi fik vores sprog’. (Foto: Shutterstock)

Forskningens Døgn løber fra 23. april til 29. april, og i den periode holder mere end 250 forskere i år foredrag, som du kan bestille helt og aldeles gratis gennem vores foredragskatalog.

Videnskabsgrenen humaniora har mennesket i centrum af sin forskning og undersøger alverdens aspekter, der har med det at gøre.

Derfor er humanistiske forskningsprojekter alsidige og afsøger mange forskellige afkroge af vores verden. Nogle af dem kan du blive klogere på nu!

Herunder finder du et uddrag af Bestil en Forsker-katalogets humaniora-foredrag, der har fokus på samfund, religion og kultur.

Forskningens Døgn og Bestil en Forsker

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere. Festivalen foregår hvert år i slutningen af april (uge 17). 

Bestil en Forsker er et af de mange tilbud under Forskningens Døgn.

Tilbuddet giver alle, der kan samle et publikum på mindst 20 personer, mulighed for gratis at bestille en forsker til at holde et foredrag i løbet af uge 17.

Foredraget plejer at foregå på arbejdspladsen, skolen, i en forening eller på et bibliotek. Se mere på Bestil en Forsker.

Dialekter i Danmark i dag

Sprog skaber kultur, og i flere egne af Danmark er dialekter med til at skabe tætte lokalsamfund.

Med udgangspunkt i Bornholm, Nordjylland og Sønderjylland har forsker Marie Maegaard undersøgt, hvordan især unge bruger, eller ikke-bruger, deres dialekter.

Foredraget gransker også, hvilke værdier der ligger i vores dialekter, når vi bruger dem. 

Bestil foredraget her.

Har COVID-19 gjort os mere religiøse?

Hvordan har samfundets nedlukning påvirket vores psyke, og mon den almindelige dansker er blevet mere religiøs under pandemien?

Forsker Peter Birkelund Andersen, lektor ved Københavns Universitet, fortæller om forskningsprojektet 'Covid-19 - religion og eksistens'. 

Bestil foredraget her.

T-shirten som ikon

Hvorfor er t-shirten blevet et ikon på globalisering, masseproduktion og individualisering? Ikke bare for dem, der producerer t-shirts, men også for dig, forbrugeren, som medskaber. 

Forsker Karl Heinz-Pogner fortæller om, hvordan et stykke 'traditionelt vestligt' tøj er blevet et redskab for at udtrykke budskaber, holdninger og identiteter. 

Bestil foredraget her. 

Søg i det spændende katalog

Derudover har vi en lang række andre foredrag at vælge imellem, blandt andet: 

Hvordan bestiller jeg en forsker? 

Bestillingsperioden slutter 31. marts, og du kan finde de mere end 250 foredrag på Forskningens Døgns hjemmeside

Husk de få krav, før du bestiller: 

  • Det er dit ansvar at stille de nødvendige faciliteter til rådighed. Det kan være et passende lokale med projektor eller en internetbaseret mødeplatform.
  • Der skal mindst være 20 personer til foredragene
  • Nogle forskere skal desuden have deres rejseudgifter dækket.

Bestil en Forsker varetages af Videnskab.dk´s Center for Faglig Formidling.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os på bestilenforsker@bestilenforsker.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk