Grænseforsker: Vi dæmoniserer vores nabolande
Danmark minder om det onde Mordor fra Ringenes Herre, når det kommer til flygtninge og grænsekontrol. I al fald hvis man spørger svenskerne. Den negative retorik mellem os og vores nabolande er ødelæggende for samarbejdet over grænserne, mener en dansk grænseforsker.

Danmark er det rene Mordor, svenskerne er håbløst naive, og tyskerne inviterer IS-krigere ind i Europa. Dæmoniseringen af vores nabolande florerer i stor stil i Europa, mener en dansk forsker. (Foto: Engelsk Wikipedia)

Danmark er det rene Mordor, svenskerne er håbløst naive, og tyskerne inviterer IS-krigere ind i Europa. Dæmoniseringen af vores nabolande florerer i stor stil i Europa, mener en dansk forsker. (Foto: Engelsk Wikipedia)

Den danske grænsekontrol er foreløbig sat til at vare i 10 dage. EU-Kommissionen har sagt god for, at den midlertidige kontrol er i overensstemmelse med Schengen-reglerne, så vi behøver ikke at frygte at blive smidt ud af samarbejdet.

Men alt imens grænseposter stilles op rundt omkring i Europa (se boksen under artiklen), og nogle danskerne frygter, hvor mange flygtninge vi har kapacitet til i landet, mens andre bider negle over, hvordan vores seneste handlinger vil påvirke Danmarks position i EU, er vi faktisk på vej ned ad en anden – farlig – sti. Det mener lektor Gerd Battrup fra Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet.

»I den store svenske avis Aftonbladet skrev en journalist for nylig, at det måske var på tide, at man i svensk debat stoppede med at referere til Danmark som Mordors forgård. Det er sådan, de opfatter os, og vi gør det også selv – dæmoniserer vores naboer,« siger lektoren.

»Der er opstået en forståelse i svensk debat om, at Danmark er dårlige, og Sverige er gode, og det samme gælder i Danmark, hvor det i nogle offentlige debatter ikke handler om borgerkrig i Syrien eller Taliban i Afghanistan, men om at Merkel og Löfven simpelthen inviterer krigere ind i Europa. Tyskland har aldrig tidligere snakket dårligt om Danmark, men det gør de nu pga. vores udlændingepolitik. Det er der, vi er.«

'Os' mod 'dem'-retorikken er farlig

Det har konsekvenser – i Danmark, såvel som i vores nabolande – når man italesætter problemerne, som om det er 'os' mod 'dem', siger Gerd Battrup.

»De der forklaringer, hvor man sætter en modsætning op om os og dem, de er farlige. De spænder ben for samarbejde over grænserne, de har økonomiske konsekvenser, og de har moralske konsekvenser.«

Gerd Battrup kalder denne type debat for en slags 'moralsk panik' – når noget i samfundet italesættes som farligt eller bliver dæmoniseret, uden at der er en egentlig, konkret sikkerhedsmæssig trussel mod landet.

Hun peger på andre, lignende eksempler i historien – som da den danske embedslæge i 1930 eksempelvis foreslog, at Danmark lukkede grænsen til Tyskland, fordi sønderjyderne fik for meget syfilis.

»Det er jo en let måde at bortforklare problemerne, at det er de andres skyld, at vi horer og drikker for meget for eksempel. På den måde får man dels ikke taget hånd om problemets egentlige rod, dels ødelægger man mulighederne for samarbejde på tværs af grænserne ved at dæmonisere den anden side.«

Irrationel frygt skaber irrationelle beslutninger

Fakta

Tidslinje: Grænsekontrol i Danmark

1839: De første grænsevagter bliver indsat under Frederik 6. – et grænsekorps mellem Danmark og Tyskland

1864: Grænsen bliver flyttet til Kongeåen

1920: Grænsen flyttes ved folkeafstemning

1930’erne: Verdenskrisen fører til fornyet krav om kontrol ved grænserne

1950’erne: Grænsekontrollen afmilitariseres

1954: Den nordiske pasunion etableres

1960’erne: Politiet overtager kontrollen med grænsen

25. marts 2001: Danmark bliver del af Schengen-samarbejdet

15. juli til den 15. november 2011: Danmark genindfører permanent grænsekontrol.

Kollegaen lektor, ph.d. og mag.art Martin Klatt, som også arbejder ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, er enig i, at den irrationelle frygt får lov til at fylde for meget. Han mener, at irrationaliteten lige nu får lov til at styre vores politikere.

»Det er for eksempel en ubestemt frygt, at vi får problemer og ikke kan håndtere det, hvis der kommer for mange flygtninge. De politiske beslutninger omkring grænsekontrollen bliver ikke truffet på et rationelt grundlag, og det får mig til at frygte, at den midlertidige kontrol kan gå hen og blive permanent – selvom det vil have store konsekvenser for os.«

Han nævner blandt andet risikoen for, at Danmark bliver smidt ud af Schengen-samarbejdet, hvilket i sig selv vil være en stor udfordring, men som også vil have voldsomme konsekvenser for vores sammenhængskraft med de øvrige nordiske lande.

»Hvis det skulle ske, og de andre lande vælger at blive i Schengen, vil det kræve grænsekontrol til Norge og Sverige, og det vil ikke bare være imod den nordiske ånd, det vil ødelægge den. Det ville virkelig være worst case scenario,« siger han og fortsætter:

»Et andet scenarie er selvfølgelig, at hele Schengen-samarbejdet bryder sammen, men det tror jeg alligevel ikke på, for det er jo en af grundpillerne i det europæiske samarbejde.«

»Selvfølgelig er svenskerne ikke bare store, naive idioter«

Martin Klatt understreger, at det europæiske samarbejde bygger på fællesskab – og derfor er politikerne i højere grad også nødt til at tænke i fælles løsninger, i stedet for at kaste mudder efter hinanden, mener han:

»EU bygger jo på fællesskab, og hvis man kan se, at nogle lande hænger på for meget – Italien og Grækenland har eksempelvis været overbelastede af flygtningestrømmen siden 2010 – så er vi jo nødt til at finde en fælles løsning.«

Gerd Battrup er enig i, at politikerne er nødt til at se sig ud over deres interne magtkampe.

»Situationen i dag er den, at regeringerne ikke har kunnet tale ordentligt sammen. De skælder hinanden ud, i stedet for at samarbejde. Og der ér stor forskel på for eksempel dansk og svensk udlændingepolitik, men selvfølgelig er svenskerne ikke bare store, naive idioter, og selvfølgelig er vi ikke bare fascister. Det dårlige samarbejde landene imellem gør, at man ikke får samarbejdet ordentligt om at få løst problemerne. I sidste ende rammer det os alle.«

Grænsekontrol i Europa anno 2016

Sverige: Har indført kontrol ved alle grænser med fokus på grænsen til Danmark fra 4. januar 2016. Grænsekontrollen skal efter planen vare seks måneder.

Danmark: Har indført grænsekontrol mod Tyskland fra mandag den 4. januar og 10 dage frem.

Finland: De finske myndigheder kræver, at alle asylansøgere skal have gyldigt visum for at komme om bord på færgen fra Travemünde i Tyskland til Helsinki i Finland.

Østrig: Har indført kontrol ved alle grænser med særligt fokus på grænsen til Slovenien fra 16. november 2015 til 15. februar 2016.

Tyskland: Har indført kontrol ved alle grænser med særligt fokus på grænsen til Østrig fra 16. november 2015 til 13. februar 2016.

Norge: Indførte fra 26. november til 26. december 2015 grænsekontrol på grund af en uventet stor tilstrømning af flygtninge og migranter.

Frankrig: Indførte efter terrorangrebene i Paris den 13. november 2015 undtagelsestilstand og derunder grænsekontrol til 26. februar 2016.

Malta: Af frygt for terror og indsmugling af illegale indvandrere indførte Malta i forbindelse med en flygtningekonference i Valetta grænsekontrol fra 9. november 2015 til 31. december 2015.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk