Globalt fænomen: Folk taler babysprog fra Tanzania til Kina
babysnak

Alle taler på en særlig måde til babyer, uanset hvilket samfund man kommer fra. Det viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Alle taler på en særlig måde til babyer, uanset hvilket samfund man kommer fra. Det viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

20 juli 2022

Folk taler til baby på en helt særlig måde. Såkaldt babysprog. 

Det kender vi herhjemme fra. Men fænomenet lader til at være globalt. 

Det peger et nyt studie på, skriver University of Auckland i en pressemeddelelse.

I studiet har mere end 43 forskere samlet 1.615 lydindspilninger fra 21 samfund og analyseret, hvordan de akkustistiske karakteristika adskiller sig, når voksne taler til babyer eller til andre voksne. 

Her viste det sig, at der var en konsistent forskel på, når voksne taler og synger til babyer. Når folk synger til børn er det med en renere klang og i et mere afdæmpet toneleje, imens talen havde et højere toneleje, end når man talte andre voksne.  

»Menneskers vokalisering til babyer lader til at være stærkt stereotypisk på tværs af kulturer, men disse effekter er forskellige i omfang på tværs af samfundene,« siger Samuel Mehr fra Harvard University i pressemeddelelsen.

I studiet deltog folk med 18 forskellige sprog fra samfund i Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Europa, Asien og Oceanien.

De deltagende samfund varierede meget i størrelse og kultur. Det spændte fra folk fra millionbyer som Beijing til små jæger-samler-grupper som Hadza-stammen i Tanzania på 35 personer.

Størst var forskellen mellem babystemmen og almindelige tale i New Zealand, imens Hadzaerne i Tanzania havde en af de mindste forskelle.

Forskerne fandt resultaterne særligt interessante i de samfund, hvor de ikke havde tilgang til tv, radio eller internettet og derfor havde minimal kontakt med andre samfund, hvorfra de kunne have importeret den særegne måde at tale til babyer på.   

Studiet peger dermed på, at menneskets særlige måde at tale til babyer på er udviklet uafhængigt af hinanden, men for at tjene en beroligende fælles funktion.

mhj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.