Global opvarmning kan gavne danske landmænd
Mens den globale opvarmning vil føre til tørke, oversvømmelser og ødelagte marker på store dele af kloden, kan dansk landbrug faktisk vise sig at få gavn af selv samme opvarmning, siger forskere.

Varmere klima i Danmark vil blandt andet være gunstigt for afgrøder såsom majs, vurderer forskere. (Foto: Shutterstock)

 

Fyldte marker, nye afgrøder og stigende kornpriser.

Den globale opvarmning bliver sjældent omtalt i positive vendinger, men flere forskere forudser nu, at de stigende temperaturer faktisk kan vise sig at blive fordelagtige for danske landmænd.

»Det varmere klima gør, at man kan dyrke nye afgrøder såsom majs og få et højere udbytte. Dansk landbrug kan måske endda drage nytte af, at klimaforandringerne kommer til at ramme hårdere andre steder i verden end lige her,« fortæller professor Jørgen E. Olesen, som forsker i klimaforandringer og landbrug ved Aarhus Universitet.

Han får opbakning fra professor John Roy Porter fra Københavns Universitet.

»Hvis vi får temperaturstigninger på op til to grader eller måske lidt højere, vil det kunne promovere landbrugsproduktionen i Danmark. Det vil være positivt for majs og kornprodukter som hvede og græs, og man vil måske også kunne komme til at dyrke soyabønner,« siger John Roy Porter fra afdelingen for Afgrødevidenskab på Københavns Universitet.

Varme kan føre til stigende kornpriser

I en lang række andre lande end Danmark anses landbruget ellers for at være alvorligt truet af udsigten til klimaforandringer, som blandt andet kan medføre tørke, oversvømmelser og fejlslagen høst.

Men at det går skidt for landbruget i andre lande, kan måske vise sig at være en økonomisk sidegevinst for danske landmænd, påpeger forskerne. 

Professor Jørgen E. Olesen, som er tidligere medlem af FN's klimapanel IPCC, henviser til, at når der tidligere har været tørke og oversvømmelser andre steder i verden, har det i flere tilfælde ført til prisstigninger, som var gunstige for danske landmænds tegnebøger.

»År 2008 og 2011 var præget af tørke og oversvømmelser på store kornområder. Det var ikke noget, som slog voldsomt igennem i Danmark, men det var med til at give betydelige stigninger i prisen på korn. Og det gav større indtægter hos danske kornavlere,« fortæller han.

Canadiske landmænd jubler over klimaforandringer

Også andre lande på de nordlige breddegrader kan ifølge forskerne vise sig at få bedre landbrugsforhold med de stigende temperaturer.

»Canada har fået det varmere og udvider sit landbrugsareal i øjeblikket. Det er meget store arealer, der med det varmere klima er blevet egnet til landbrug. Så korndyrkningsarealerne rykker nordpå, og de canadiske landmænd kan næsten ikke få armene ned af jubel over klimaændringerne,« siger Jørgen Olesen og tilføjer:

»Så er det langt værre for landmændene i de amerikanske sydstater – der giver klimaændringerne allerede problemer. Så der er ved at ske et geografisk skift i områdernes egnethed til landbrug. De egnede områder rykker nordpå.«

»Man skal ikke glæde sig på andres bekostning«

Selvom udsigten til klimaforandringer måske vil kunne gavne danske landmænd, understreger både John Roy Porter og Jørgen E. Olesen, at man ikke skal glæde sig over klimaforandringerne af den grund.

Som dansk landmand skal man selvfølgelig ikke skal glæde sig på andres bekostning over klimaforandringer.

Carl Åge Pedersen, Videnscentret for Landbrug

En ny rapport fra FN's klimapanel, IPCC, viser blandt andet, at kommende klimaforandringer globalt set vil medføre flere hedebølger og mere tørke, flere voldsomme regnskyl og oversvømmelser, problemer med fødevareforsyning, mangel på drikkevand og faldende udbytte af hvede, majs og ris.

På Videnscentret for Landbrug, som stiller viden og rådgivning til rådighed for danske landmænd, påpeger chefkonsulent Carl Åge Pedersen da også, at »man som dansk landmand selvfølgelig ikke skal glæde sig på andres bekostning over klimaforandringer.«

»Når det så er sagt, kan de stigende temperaturer selvfølgelig være ganske interessante fra dansk landbrugsproduktions side. Vi er også nogenlunde parate til at tage imod forandringerne. Vi laver markforsøg hvert eneste år for at se, hvad vi skal dyrke på markerne, så vi hele tiden er opdaterede på, hvordan vi skal tilpasse os, når klimaet ændrer sig,« siger Carl Åge Pedersen.

Professor: Det bliver alvorligt snart

Carl Åge Pedersen påpeger, at landbruget er vant til at tilpasse sig, og at stigende temperaturer allerede har ført til ændringer på de danske marker.

»Da jeg startede i landbruget for 40 år siden, havde vi ikke majs i Danmark. Det er blevet varmere siden dengang, og i takt med at det er blevet rentabelt at dyrke majs, har vi taget det ind i dyrkningen. På den samme måde skal vi tilpasse os fremover,« siger Carl Åge Pedersen.

Men selvom danske landmænd er parate til at omstille sig – og måske endda får økonomisk gavn af klimaforandringerne - så er det langt fra sikkert, at det ændrede klima vil gavne danske forbrugere, siger John Roy Porter.

»Man er nødt til at se det danske fødevaresystem i en global kontekst. Vi importerer for eksempel masser af protein fra andre dele af verden, så når andre lande rammes af klimaforandringer, vil det også gå ud over Danmark,« siger professor John Roy Porter, som er koordinerende hovedforfatter på et kapitel om verdens fødevareforsyning i en ny rapport fra FN's klimapanel IPCC.

»Spørgsmålet er også, hvad folk, som får deres fødevareforsyning negativt påvirket af klimaforandringer, vil gøre. Vil de flytte nordpå? Og hvad vil vores reaktion så være? Vi taler ikke om hundreder af år, men måske om 30-40 år, før tingene bliver virkelig alvorlige,« siger John Roy Porter.

Dansk landbrug forpligtet til at 'mætte sultne munde'

På Videnscentret for Landbrug mener chefkonsulent Carl Åge Pedersen da også, at de kommende problemer med verdens fødevareforsyning stiller dansk landbrug med et særligt ansvar for at skaffe mad til de voksende befolkningstal - eller som han formulerer det:

»En moralsk forpligtelse til at arbejde på at intensivere produktionen.«

»Det handler ikke kun om, at vi selv skal drage nytte af de klimaforandringer, som måtte komme. Verdens befolkninger er jo voksende, og rent moralsk synes jeg, at vi i Danmark er forpligtede til at udnytte, at vi rent faktisk kan få mulighed for at bidrage til at mætte sultne munde rundt om i verden,« siger chefkonsulent Carl Åge Pedersen.

Selvom de stigende temperaturer måske kan gavne udbyttet for danske kornavlere, kan andre effekter af klimaforandringer imidlertid få mindre heldige konsekvenser for landbruget, lyder det fra chefkonsulenten. En ny rapport fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) forudser eksempelvis, at kraftige regnskyl og skybrud vil blive hyppigere i fremtiden. 

»Det er klart, at hvis vi får flere ekstreme klimahændelser i Danmark, vil det blive generende for landbruget. Et skybrud kan virkelig skade høsten,« slutter Carl Åge Pedersen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.