Glamour skal inspirere unge piger til at blive forskere
Fem kvindelige forskere blev for nylig stylet til den røde løber og storskærm for at få overrakt en prestigefyldt pris på Sorbonne Universitetet i Paris. De fem er blandt de få kvinder, der er nået helt til tops på en global forsker-arena, som fortsat er domineret af mænd.

De fem vindere af L'oréal-Unescos pris for Women in Science. Fra venstre: Cecilia Bouzat fra Argentina, Kayo Inaba fra Japan, Laurie Glimcher fra USA, Segenet Kelemu fra Kenya og Brigitte Kieffer fra Frankrig. (Foto: L'Oréal)

De fem vindere af L'oréal-Unescos pris for Women in Science. Fra venstre: Cecilia Bouzat fra Argentina, Kayo Inaba fra Japan, Laurie Glimcher fra USA, Segenet Kelemu fra Kenya og Brigitte Kieffer fra Frankrig. (Foto: L'Oréal)

Modeverdenen blev for nyligt udkonkurreret i Charles de Gaulle lufthavnen i Paris og langs byens centrale stræder, hvor portrætfotos af fem kvindelige forskere i en uges tid fortrængte topmodellerne fra hundredvis af glas-indrammede reklamesøjler.

De fem videnskabskvinder, der stjal det parisiske gadebillede, har alle opnået forskningsresultater så banebrydende, at de på hver sin måde rykker ved forståelsen af, hvordan menneskets organisme og naturen fungerer.

Derfor blev de hyldet på Sorbonne Universitet, hvor de sidst på ugen modtog en særlig pris, som er den største i verden forbeholdt naturvidenskabelige kvindelige forskere.

»Prisen er blevet meget prestigefyldt. Det primære kriterium er videnskabelig excellence, og årets prisvindere har alle opnået helt ekstraordinære resultater,« sagde den tyske professor Günter Globel, der i 1999 fik Nobelprisen i medicin og i dag er formand for bedømmelsesudvalget bag L'Oréal-Unesco prisen 'For Women in Science', i sin præsentation.

Prisen skal inspirere unge piger

I årets løb har Günter Globel og resten af det videnskabelige bedømmelsesudvalg nøje udvalgt de fem kvindelige prismodtagere, der repræsenterer hvert sit verdenskontinent. I år kommer de fra Japan, Frankrig, Kenya, USA og Argentina (læs om prismodtagerne i faktaboks).

Det er 16. gang, at FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab (UNESCO) samarbejder med den verdensomspændende producent af skønhedsprodukter L'Oréal om at uddele den årlige forskningspris forbeholdt kvinder. Formålet er at inspirere flere unge piger til at gå videnskabsvejen, når de står over for at skulle vælge karriere.

Laboratorier og universiteter i hele verden mangler nemlig kvindelige hjerner: På verdensplan er det således tre gange mere sandsynligt, at en dreng bliver forsker, end at en pige gør det, konkluderer L'Oréal-Unesco i en rapport lavet i anledning af årets prisuddeling.

Fakta

Modtagere af L'oréal-Unesco prisen for Women in Science 2014:

Laurie Glimcher, professor i immunologi og medicin. For hendes opdagelse af nøglefaktorer, der kontrollerer immunsystemets reaktion på allergi, gigt og andre autoimmune sygdomme.

Cecilia Bouzat, professor i biofysik. For hendes forskning i, hvordan hjerneceller kommunikerer både med hinanden og med kroppens muskler.

Kayo Inaba, professor i immunologi og medicin. For at have klarlagt dentritcellers afgørende rolle for immunsystemets funktion.

Brigitte Kieffer, professor i neurobiologi. For hendes forskning i hjernemekanismer, der er involveret i smerte, mental sygdom og stofafhængighed.

Segenet Kelemu, forsker i biologi og plantepatologi. For at have forbedret tropiske og subtropiske fodergræsarters resistens og produktivitetsvækst gennem brug af mikroorganismer.

Rapporten konkluderer også:

  • Kun 30 procent af verdens forskere er kvinder.
  • Færre og færre kvinder er repræsenteret, jo højere man går op på karrierestigen i universitetsverdenen: I EU er kun 19 procent af lederne og professorerne i forskning kvinder. I Japan er det kun 6 procent, og i USA er 27 procent af toppositionerne besat af kvinder.
  • Under tre procent af de Nobelpriser, der er uddelt til naturvidenskabelige forskere, er gået til kvinder.

Kvinder har ret til at nå lige så langt som mænd

Ifølge UNESCO's generalsekretær Irina Bokova er det langt fra ligegyldigt, at kønsfordelingen er så skæv:

For det første har kvinder en grundlæggende ret til at nå lige så langt som mænd. For det andet er der et stigende behov for kvindelige forskerkapaciteter i en tid, hvor vi står foran globale udfordringer som klimaforandringer og et voksende antal ældre medborgere, sagde hun blandt andet i sin tale ved prisuddelingen på Sorbonne Universitet:

»Ligestilling er en fundamental menneskerettighed og en forudsætning for en bæredygtig udvikling. Ligestilling beriger vores kollektive evne til at skabe, opfinde og innovere. Det er vores ultimative vedvarende ressource og behovet for ligestilling er større end nogensinde før,« sagde Irina Bokova.

Dansk forskerligestilling halter efter EU

Ingen danske forskere var tilstede ved prisuddelingen i Paris, men herhjemme står det faktisk også ufatteligt sløjt til med kønsfordelingen, især når gælder toppositionerne:

Kun 16 procent af alle danske professorater er således besat af kvinder.  

»Det står værre til i Danmark end i de fleste andre EU-lande. Det kan man undre sig over, for vi har rimelig favorable barselsforhold, og danske kvinder kom tidligere på arbejdsmarkedet end i mange andre lande,« siger Peter Munk Christiansen, der er professor på Aarhus Universitets Institut for Statskundskab og formand for Det Frie Forskningsråd (DFF). 

Ny pulje favoriserer kvinder

Overalt i Paris hang fotos af prisvinderne. Her professor Kayo Inaba i Charles De Gaulle. (Foto: Anne Ringgaard)

Kønsuligheden i dansk forskning er så foruroligende, at DFF sidste år formulerede en ligestillingspolitik og startede en række initiativer, der skal gøre det nemmere for kvinder at få en forskerkarriere i Danmark.

Blandt andet har rådet oprettet en pulje kaldet YDUN (Yonger women Devoted to a UNiversity career). Puljens midler kan søges både af kvinder og mænd, men i tilfælde, hvor en mand og en kvinde med samme kvalifikationer søger, bliver kvinden foretrukket.

Desuden har DFF vedtaget særlige regler, der skal gøre det nemmere for kvinder at komme tilbage til en forskerkarriere og få bevillinger, efter de har været på barsel. 

»Nogle siger, at vi er blevet feminister i Det Frie Forskningsråd, men det handler snarere om, at vi ikke har råd til at lade kvindelige kapaciteter gå tabt. Hvis du ser på, hvad der sker internationalt, så kan vi se, at forskningsverdenen er blevet en ekstremt konkurrencepræget branche. Danmark har traditionelt en fornem forskningstradition, men i fremtiden vil vi blive udsat for skærpet konkurrence og et krav om at levere højere kvalitet,« siger Peter Munk Christiansen.

»Vi er et lille land, så vi har brug for alle de forskerkapaciteter, der findes, for at kunne blive i toppen internationalt. Vi har simpelthen ikke råd til at lade kvinderne falde fra.«

Sociale mekanismer holder kvinder ude

DFF har undersøgt, hvorfor kvinder ikke når til tops i dansk forskning, og det viser sig blandt andet, at der er flere skjulte sociale mekanismer på universiteterne, som gør, at mænd ofte bliver foretrukket frem for kvinder, konkluderer rådet i rapporten 'Køn og Forskning i Det Frie Forskningsråd'.

»Vi kan for eksempel se, at der er en pænt større andel af mandlige postdoc'er, som bliver opfordret til at blive indlejret i projekter end kvinder. Der er også andre forhold, som gør, at kvinder er dårligere stillede end mænd, for eksempel børn og barsel,« siger Peter Munk Christiansen.

Fakta

I 1877 blev den første kvinde – medicinstuderende Nielsine Nielsen - optaget på et dansk universitet.

Han bifalder ethvert initiativ, der sætter fokus på ligestilling i forskning, også priser forbeholdt kvindelige forskere, som den L'oréal-Unesco netop har uddelt i Paris.

Kvindelige hjerner kommer til deres ret

Dagen før prisuddelingsfesten i Paris præsenterede de fem prismodtagere deres forskningsresultater i det Franske Videnskabsakademis foredragssal.

I dagens anledning var kvinderne i overtal, men fra væggene i akademiets pompøse lokaler var det kun store mænd, som for eksempel Pierre De Fermat, som står bag matematikkens talteori og den berømte oplysningsfilosof Jean Jacques Rosseau, der stirrede på forsamlingen fra 40 malerier og buster.

På enorme vægmalerier fra slutningen af 1800-tallet i Sorbonne Universitetets søjlehal er det også kun mandlige studerende og professorer, der er afbilledet, men foranlediget af prisfesten, var kvindelige hjerner endelig kommet til deres ret i universitetets amfiteater:

Under loftet hang enorme plakater med portrætter af årets fem prismodtagere. Deres takketaler blev vist på en storskærm, så ingen i den fyldte sal gik glip af detaljer som makeup, mimik og eventuelle glædestårer.

Forskning fik glamour

De fem forskere, som til daglig er dybt optaget af celler, receptorer og mikroorganismer, var blevet sminket og stylet af L'Oréal medarbejdere, inden de gik op ad prisuddelingsfestens røde løber.

»Tak til L'Oréal for at give forskningen glamour,« sagde den afrikanske prismodtager Doctor Segenet Kelemu derfor i sin takketale, før hun fortalte historien om, hvordan hun som barn blandt farmere i en kenyansk landsby uden elektricitet fik tændt den kampgejst og nysgerrighed, der fik hende ind på universitetet som den første i hendes region og senere bragte hende helt til tops i en mandsdomineret forskerverden.

I løbet af sin karriere har Doctor Segent Kelemu opdaget mikroorganismer, som kan gøre de græsarter, afrikansk kvæg lever af, modstandsdygtige over for tørke og sygdomsangreb. Fra talerstolen på Sorbonne Universitetet dedikerede hun sit arbejde til afrikanske landmænd. 

Planen er, at hun og de øvrige fire prismodtagere fremover skal være rollemodeller for piger i hele verden, der overvejer at bliver forskere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk