Gigantisk Maya-civilisation afdækket i Guatemalas jungle

Forskere har brugt den laser-baserede teknologi LIDAR til at kigge igennem trækronerne i junglen i det nordlige Guatemala. (Foto: American Association for the Advancement of Science)

Forskere har brugt den laser-baserede teknologi LIDAR til at kigge igennem trækronerne i junglen i det nordlige Guatemala. (Foto: American Association for the Advancement of Science)

01 oktober 2018

Junglen i det nordlige Guatemala gemmer på intet mindre end 61.480 ældgamle strukturer fra Maya-civilisationen.

Det fortæller forskere fra Tulane University i delstaten Louisiana i USA i en pressemeddelelse fra universitetet.

»Samlet set afslører afsatserne, vandingskanalerne, reservoirerne, forsvarsværkerne og de hævede veje en forbløffende mængde landskabsmodifikation af Mayaerne hen over hele landskabet på en skala, der hidtil har været utænkelig,« siger adjunkt Francisco Estrada-Belli fra Tulane University i pressemeddelelsen.

LIDAR-skanningerne (nederst) aflsører de skjulte strukturer i junglen i det nordlige Guatemala (øverst). (Illustration: PACUNAM/Estrada-Belli)

Han er medforfatter på et nyt studie i tidsskriftet Science, hvor forskerne præsenterer opdagelsen.

I de senere år har man gjort adskillige store Maya-fund i området omkring Yucatan-halvøen og i Guatemalas lavland.

Men aldrig tidligere har forskerne haft et så komplet billede af Maya-civilisationen i regionen, skriver Tulane University i pressemeddelelsen.

I alt har forskere fra USA, Europa og Guatemala undersøgt 2.100 kvadratkilometer af Guatemalas jungle ved hjælp af skanninger fra luften.

De anslår, at regionen har været hjem for 7-11 millioner mennesker i den senklassiske periode i Maya-kulturen, der fandt sted mellem år 650-800.

Skanningerne afslører rester af:

  • Isolerede huse, store paladser, ceremonielle pladser og pyramider
  • Over 1.300 kvadratkilometer landbrugsjord, der har kunnet brødføde enorme befolkninger i mange århundreder
  • 106 kvadratkilometer hævede veje, der har forbundet bycentre og utallige store forsvarsanlæg med hinanden

Forskerne har brugt LIDAR-målinger fra 2016 til at opdage de ældgamle konstruktioner under trætoppene i Guatemalas jungle.

Et LIDAR-genereret billede af udgravningsstedet Naachtun i det nordlige Guatemala. Hver gul prik udgør en oldgammel struktur. (Illustration: L. Auld-Thomas / M. A. Canuto)

Ved LIDAR-skanning bruger forskerne laserstråler til at måle den nøjagtige afstand til et objekt.

Hvis man laver tilstrækkelig mange af den slags målinger fra luften, kan man få et nøjagtigt 3D-billede af Jordens overflade fra store afstande og igennem tæt jungle.

Med den nye teknologi kan man derfor på få minutter gøre opdagelser, der førhen ville have taget årevis af feltarbejde at nå frem til, fortæller forskerne i pressemeddelesen fra Tulane University.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.