Generthed forsinker kriminel debut
Lovlydige ungdomsår er ingen garanti for en pletfrit straffeattest som voksen - især ikke når personen har haft adfærdsvanskeligheder som barn, antyder ny undersøgelse.

(Illustrationsfoto: Colourbox )

En kriminel løbebane kan ganske enkelt blot være blevet udsat nogle år, som følge af problemer i barndommen. Det viser en ny undersøgelse, som har sammenlignet mænd, som begyndte deres kriminelle løbebane både tidligt og sent.

Den nye forskning viser, at dem som først brød loven efter de fyldte 21 år, havde større adfærdsvanskeligheder som børn, end de personer som blev forbrydere i ungdomsårene.

Ængstelige og indesluttedeSammenlignet med de drenge og unge mænd, som blev tidligt kriminelle, var dem som først begik lovbrud senere i livet mere nervøse, ængstelige, indesluttede, hæmmede, triste, usikre og generte i barndommen.

De havde færre venner da de var i ti-årsalderen, og ingen havde debuteret seksuelt da de var 18 år.

Sammenlignet med den største gruppe - mænd som aldrig var blevet dømt for nogen lovbrud - havde de sent kriminelle desuden store indlæringsvanskeligheder i ungdomsskolen, og de var klart mere neurotiske som 16-årige.

Højrisikogruppe senere i livetUndersøgelsen peger altså på, at det at være nervøs og tilbagetrukket som barn, kan lægge en dæmper på drenge og unge mænds kriminelle tilbøjeligheder i ungdomsårene.

Forskerne anfører, at dem som er generte og socialt hæmmede, sjældent søger kontakt med urolige og 'vanskelige' legekammerater, som senere kan risikere at blive kriminelle.

Dette viser sig altså som en præventiv effekt - i hvert fald før de fyldte 21 år. I 20erne syntes effekten nemlig at aftage.

Meget generte og ængstelige børn bliver desuden gerne overbeskyttet af forældrene, ifølge undersøgelsen. De er dermed dårligere rustet til at tackle pres og problemer i voksenlivet, konkluderer forskerne. Nervøse børn kan dermed repræsentere en højrisikogruppe senere i livet, mener forskerne.

Tidlig behandling af adfærdsvandskelligheder hos børn kan derfor i mange tilfælde stoppe sent udviklet kriminalitet, skriver forskerne endvidere.

Langtidsundersøgelse af 400 mændDet er forskerne bag 'The Cambridge Study in Delinquent Development' (CSDD), der har foretaget en langtidsundersøgelse af 400 mænd bosat i London i alderen 10 til 50 år.

På baggrund af resultaterne blev mændene inddelt på følgende måde:

35 begik lovbrud, da de var fyldt 21 år eller senere. De havde ikke begået kriminelle handlinger i teenageårene, ifølge undersøgelsen.

En anden gruppe bestod af 129 mænd som brød loven tidligt i livet, allerede fra de var 10 år.

Den sidste gruppe bestod af 236 mænd, som aldrig var blevet dømt for noget strafbart.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.