Gavekort hjælper med misbrugsbehandling ifølge ny undersøgelse: Minister vil udbrede metoden
MOVE gavekort misbrugere ordning kommune hash afhængighed unge

MOVE, en behandlingsmetode for unge rusmiddelsmisbrugere, der blandt andet gør brug af gavekort for at få de unge til at møde op til samtalerne, har tilsyneladende stor effekt. (Foto: Shutterstock)

MOVE, en behandlingsmetode for unge rusmiddelsmisbrugere, der blandt andet gør brug af gavekort for at få de unge til at møde op til samtalerne, har tilsyneladende stor effekt. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
26 august 2019

Et gavekort på 200 kroner spiller tilsyneladende en væsentlig rolle, når det gælder om at få unge til at lægge deres afhængighed af hash eller andre former for rusmidler på hylden.

Det viser en undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning, der har målt effekten af fire forskellige behandlingsformer, skriver DR.

Undersøgelsen viser, at behandlingsprogrammet MOVE, der blandt andet indebærer, at de unge bliver belønnet med et gavekort for at møde op, virker bedre end de andre testede metoder til misbrugsbehandling, der benyttes i Danmark.

Halvdelen af de unge, der havde fulgt MOVE-programmet, var stoffrie ni måneder efter deres forløb. Ved brugen af den næstbedste metode var 37 procent af de unge stoffrie efter 9 måneder.

LÆS OGSÅ: Tiden 'forsvinder' for unge hashmisbrugere

Brugen af gavekort som belønning har været brugt i ni kommuner i en forsøgsordning, der startede i 2014, men det er endnu ikke en lovlig metode.

Det vil social- og indenrigsminister Astrid Krag (SF) ændre på, og derfor fremsætter hun et lovforslag, der vil gøre det muligt at belønne unge misbrugere med et gavekort.

»Vi vil sikre, at alle kommuner indenfor lovens rammer kan bruge de her metoder. Og det kræver også, at vi er villige til at afsætte nogle penge til, at man kan få kendskab til metoderne. Der er nogle medarbejdere, der skal vide, hvad der virker,« siger Astrid Krag til DR.

Udover at lovliggøre brugen af gavekort vil Astrid Krag også arbejde på at udbrede MOVE-programmet i hele landet.

LÆS OGSÅ: Tidligt hashmisbrug kan forstyrre hjernens udvikling

MOVE er ifølge Socialstyrelsen en kognitiv adfærdsterapi, der bygger på en anerkendende tilgang, som handler om at opstille konkrete mål for den unge. Gavekortet på 200 kroner skal motivere de unge til at møde op til samtalerne. 

Forslaget om at lovliggøre brugen af gavekort og at udbrede metoden til flere kommuner blev oprindeligt stillet af tidligere socialminister Mai Mercado (K), men nåede ikke at blive behandlet i Folketinget på grund af folketingsvalget.

LÆS OGSÅ: Hashmisbrug skal forebygges med evidens frem for intuition

LÆS OGSÅ: Eksperter: Afkriminalisering af cannabis ville hjælpe unge

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.