Game of Thrones?: Tegn på incest fundet blandt forhistorisk, irsk elite
newgrange gravhøj genetik genom incest game of thrones i virkeligheden

Indeni den ældgamle gravhøj har irske forskere fundet tegn på, at eliten, der blev begravet der, var meget, meget nært beslægtede med hinanden. Måske blev incest brugt til at holde magten central i en enkelt familie, tror forskerne. (Foto: L. M. Cassidy et al., 2020)

Indeni den ældgamle gravhøj har irske forskere fundet tegn på, at eliten, der blev begravet der, var meget, meget nært beslægtede med hinanden. Måske blev incest brugt til at holde magten central i en enkelt familie, tror forskerne. (Foto: L. M. Cassidy et al., 2020)

Kilde: 
18 juni 2020

Gravhøjen Newgrange er en stort, forhistorisk monument, der er bygget før både pyramiderne i Giza og Stonehenge.

Én gang om året stråler vintersolen hele vejen gennem gravhøjens gange ind på det inderste kammer.

Det viser sig, at den mægtige elite, der blev begravet der, måske tyede til incest for at holde sig ved magten.

I hvert fald tyder et studie fra Trinity College i Irland i på det. Her har forskere kortlagt 42 stenaldermenneskers genomer, der er fundet i og omkring den forhistoriske gravhøj.

Det skriver videnskabsmediet Gizmodo.

Resultatet overraskede forskerne. 

»Jeg har aldrig set noget lignende,« siger hovedforfatter Lara Cassidy fra Trinity College ifølge Gizmodo i en pressemeddelelse.

Genomerne viser, at eliten i gravhøjen var nært beslægtede med hinanden. 

Faktisk fandt forskerne et enkelt individ – en mand – hvis forældre enten har været søskende eller forældre-barn.

»Vi arver alle sammen kopier af genomet, en fra vores mor og en fra vores far. Det her individs [genom]-kopier var ekstremt ens, et tydeligt tegn på tæt indavl,« siger Lara Cassidy ifølge Gizmodo.

Forskerne mener, at det kan tyde på, at eliten har brugt incest som et politisk værktøj.

»Det vidner om et hierarki så ekstremt, at de eneste partnere, der har været eliten værdig, har været familiemedlemmer,« forklarer professor Daniel Bradley, en anden forsker bag studiet, til Gizmodo. 

Derudover har forskere kortlagt andre genetiske profiler fra området omkring gravhøjen. 

De døde levede for henholdsvis mellem 4.000 og 5.500 år siden i den tidlige irske stenalder. Det nye fund kan give et helt nyt indblik i perioden, ifølge Gizmodo.

Forskerne fandt blandt andet en gruppe af elitære mennesker i gravhøjen og i nærliggende gravhøje, hvor slægten strækker sig over 500 år.

De fandt også, at folk fra fastlandet, som levede af at dyrke landbrug, blandede sig med de irske jæger-samlere.

Det understøtter forskning, der tyder på, at landbruget kom til Irland med migranter omkring 3800 f.v.t., ifølge Gizmodo.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

 

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.