Gå glad i bad – hele livet
Selvom man er gammel og plejekrævende, skal man stadig have et godt bad, mener SDU-forsker, der er i gang med at tegne fremtidens badeværelse.

Mange ældre kommer kun i bad en gang om ugen, fordi deres badeværelse er for småt eller forkert indrettet. (Foto: Colourbox)

Et badeværelse, der med et snuptag kan udvides, så der er plads til kørestol eller hjemmehjælper.

Eller et stort baderum med pool, massage og jacuzzi - og fællesbad med naboen.

Sådan ser nogle af de ideer ud, som ligger på tegnebrættet hos Marianne Harbo Frederiksen.

Hun er lektor på Institut for Industri og Byggeri ved Syddansk Universitet og en af projektlederne på projekt 'Baderum for alle', som er et samarbejde med blandt andet SDU og Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Formålet med projektet er blandt andet at designe en ny type baderum, som kan bruges hele livet - også den dag, man bliver gammel eller handicappet og har brug for hjælp til at komme i bad eller på toilettet.

På kompromis med personlig pleje

»Rigtig mange mennesker har for små eller uhensigtsmæssigt indrettede badeværelser, der ikke kan anvendes i deres alderdom. Ofte er badekarret for højt eller gulvpladsen for trang til at komme rundt med en kørestol - eller også er der ikke plads til den plejer, der skal hjælpe,« fortæller Marianne Harbo Frederiksen.

Det betyder ofte dårlige arbejdsvilkår og nedslidning af plejepersonalet, ligesom mange ældre må gå på kompromis med deres personlige pleje.

»Mange ældre får kun bad én til to gange om ugen eller må klare sig med etagevask ved køkkenbordet - hvis de da ikke tvinges til at flytte på plejehjem. Faktisk er badeværelset ofte den direkte årsag til, at ældre og handicappede må flytte fra deres hjem,« siger Marianne Harbo Frederiksen.

Fakta

VIDSTE DU

Marianne Harbo Frederiksen er lektor på Institut for Industri og Byggeri og projektleder for designgruppen i 'Baderum for alle'.

Hun forsker i Experience Design og i, hvordan folks oplevelser af design kan bruges i produktudviklingen.

Marianne Harbo Frederiksen er uddannet arkitekt og industriel designer.

LÆS OGSÅ: Computerspil holder ældre mentalt i form

Dyre ombygninger

Flere kommuner kompenserer i dag for mindre ændringer i badeværelset og bygger for eksempel ramper ved dørtrinet eller opsætter badegreb.

Men langt de fleste får afslag på ombygninger, da disse ofte skønnes at være omfattende og dyre.

Derfor sigter Marianne Harbo Frederiksen efter et badeværelse, der let kan tilpasses den enkeltes behov.

»Det kan være hårdt for et ældre menneske at skulle omstille sig til en ny bolig, og de fleste vil også helst blive i eget hjem så længe som muligt. Det er samtidig den bedste løsning, set ud fra en samfundsøkonomisk vinkel, for plejehjemspladser og ældreboliger er dyre,« siger hun.

Sideløbende i projektet arbejder forskerne også på at udvikle teknologiske løsninger, der kan hjælpe beboeren med selv at klare toiletbesøget og andre private ting - og som dermed vil frigive tid og kræfter hos plejeren til at klare andre behov for den ældre.

Men de fysiske rammer skal også være på plads. Derfor arbejder Marianne Harbo Frederiksen og de andre projektdeltagere på at tegne et fleksibelt badeværelse til både private og almene boliger.

Bad med elastik

Ideen er, at den ene væg let kan flyttes, den dag beboeren får behov for mere plads.

Klyngeboliger med fælles bad og pool kan også styrke ældre sociale behov. (Foto: Colourbox)

Til den tid tages de ekstra kvadratmeter fra det rum, der støder op til badeværelset.

Modellen hedder A+B, hvor A er det lille eksisterende badeværelse.

Den er i dag en kostbar og besværlig løsning, der i de fleste tilfælde ikke kan lade sig gøre på grund af boligens øvrige indretning.

Ofte er der ikke ekstra kvadratmeter at tage af eller også støder badeværelset op til for eksempel køkkenet, og så bliver ombygningen for krævende.

»Derfor foreslår vi at bygge vægge af materialer, der let kan skubbes, og så selvfølgelig fra starten sørge for, at det rent indretningsmæssigt er muligt at udvide badeværelset,« fortæller Marianne Harbo Frederiksen, der endnu arbejder på at finde de rette løsninger, der sikrer et 100 % vandtæt badeværelse.

LÆS OGSÅ: Fisk gør ældre mere åndsfriske

Klyngeboliger med fællesbad

SDU-forskeren arbejder ikke kun på løsninger til private hjem. Hun har også fokus på et baderum til fremtidens ældreboliger med mulighed for wellness, spa og en svømmetur i den fælles pool. Idéen kommer blandt andet fra de mange behovsanalyser og interviews, der er lavet i forbindelse med projektet, hvor unge, midaldrende og seniorer er blevet spurgt om deres forventninger til et godt bad i alderdommen.

»Fremtidens ældre er helt anderledes end nutidens. De vil ikke lade sig takke med et ugentligt bad. De er vant til at bruge tid og penge på sig selv og stiller krav til livskvalitet,« siger Marianne Harbo Frederiksen og tilføjer, at der samtidig bliver flere og flere ældre.

Faktisk er badeværelset ofte den direkte årsag til, at ældre og handicappede må flytte fra deres hjem.

Marianne Harbo Frederiksen, forsker i Experience Design

»Folk lever længere i dag på grund af bedre livsstil og medicin. Om få år vil antallet af ældre eksplodere, mens vi vil have problemer med at skaffe nok arbejdskraft. Det vil presse de offentlige ressourcer yderligere. Derfor er det en god idé at tage konsekvensen af det - og lave gennemtænkte badefaciliteter,« siger Marianne Harbo Frederiksen.

Fælles pool

Hun foreslår at bygge klyngeboliger, hvor alle har et lille badeværelse, der kan udvides som i model A+B, og hvor der måske kun er et toilet og kombineret håndvask/bruseområde.

Til gengæld er der så en dør ud til et stort fællesområde, hvor der er et større badeværelse med spabad, som man deler med sine naboer og skiftes til at bruge.

Samtidig er der også er et pool-område med plads til massage, fysioterapi eller en kop kaffe med naboerne.

»Det vil styrke de ældres sociale behov og give dem højere livskvalitet. De kan få glæde af hinanden,« siger Marianne Harbo Frederiksen.

En costbenefit-analyse skal nu opklare, hvad forslaget vil koste, og Marianne Harbo Frederiksen indrømmer, at det umiddelbart lyder dyrt:

»Jeg tror dog godt, at det kan betale sig. De individuelle badeværelser i boligerne er små, hvilket vil gøre byggeriet væsentligt billigere. Samtidig kan plejepersonalet få glæde af de attraktive og fleksible omgivelser. Det vil give arbejdsglæde og muligvis færre sygedage, siger Marianne Harbo Frederiksen.

De to forslag til fremtidens baderum kan ses på en messe i Odense Congress Center den 15.-17. september.

Lavet i samarbejde med Magasinet Ny Viden, Syddansk Universitet.

Om projektet

  • 'Baderum for alle' er et to-årigt projekt under Erhvervs- og Byggestyrelsen, der handler om brugerdreven innovation.
  • Syddansk Universitet bidrager med design af fremtidssikrede baderum.
  • Derudover deltager Hjælpemiddelinstituttet, Nueva, Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, kommuner og virksomheder.
  • Formålet er at skabe nye former for baderum og teknologiske løsninger, der kan tilpasses den enkeltes behov.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs nyt om fusionsenergi, som DTU med forsøgsreaktoren på billedet nedenfor - en såkaldt tokamak - nu er kommet lidt nærmere.