Fukuyama: Drop den multikulturelle identitet
Danmark er nødt til at finde en ny national identitet som kan inkludere fremmede kulturer, mener den store samfundstænker Francis Fukuyama, som gæster landet i disse dage.

Francis Fukuyama er netop blevet gæsteprofessor på Aarhus Universitet og giver i den anledning en opsang til Danmark. (Foto: David Fukuyama)

Francis Fukuyama er netop blevet gæsteprofessor på Aarhus Universitet og giver i den anledning en opsang til Danmark. (Foto: David Fukuyama)

Danmark skal droppe idéen om, at vi kan fungere med en fælles multikulturel identitet. I stedet skal vi finde frem til én dominerende nationalidentitet, som også indvandrere kan spejle sig i.

Det mener den anerkendte professor og samfundstænker Francis Fukuyama. Han deltager i disse dage i en konference på Aarhus Universitet om indvandring, integration og national identitet i anledning af, at han er blevet gæsteprofessor i den jyske hovedstad frem til 2012.

»Danmark står over for de samme integrations-udfordringer, som de øvrige nationer i Europa. I er nødt til at finde en ny national identitet som kan inkludere fremmede kulturer, uden at I sætter enkelte gruppers kulturelle rettigheder højere end civile rettigheder,« siger Francis Fukuyama til videnskab.dk.

Han rådgiver blandt andet stater og internationale organisationer om, hvordan man skaber sammenhængskraft i en stat. Han mener, at vi i de europæiske lande bør opbygge et fællesskab om staten og dens forfatning frem for at satse blindt på et multikulturelt samfund, hvis vi vil lykkes med at integrere muslimske indvandrere og deres efterkommere.

Staten bør afløse forfædre

Den nationale identitet er et moderne begreb, som kun er fire til fem hundrede år gammel. Traditionelt tager den udgangspunkt i at have fælles forfædre, det fælles sprog og dyrkelsen af den samme religion.

Disse gamle grundpiller i de nationale fællesskaber skaber ikke længere sammenhængskraft, fordi befolkningerne i dag har rødder over hele verden og ikke kun i den kristne kultur, mener Fukuyama.

»I det perspektiv er amerikansk identitet interessant, fordi USA har en anden måde at assimilere immigranter,« siger han.

Det vil i fremtiden være mere frugtbart, hvis vi begynder at identificere os med de politiske værdier, som er kernen i vores grundlov ligesom amerikanerne, mener Fukuyama. Han forklarer dog, at amerikansk identitet også har træk til fælles med den traditionelle europæiske måde at definere sig selv på.

Én dominerende kultur for alle

I er nødt til at finde en ny national identitet som kan inkludere fremmede kulturer, uden at I sætter enkelte gruppers kulturelle rettigheder højere end civile rettigheder.

Francis Fukuyama

I øjeblikket er vores måde at diskutere integration og identitet på ikke særlig frugtbar, siger den amerikanske professor, som har japanske forældre.

»Meget moderne politik er identitetspolitik, som handler om, at vi skal tage hensyn til det multikulturelle samfund. Her tænker jeg for eksempel på menneskerettigheder, ligestilling for kvinder, ligestilling for homoseksuelle og andre minoriteter,« siger professoren.

Et samfund kan efter hans mening ikke fungere uden at have ét dominerende værdifællesskab.

»Jeg ved ikke nok om Danmark til at kunne udtale mig om, hvad I skal gøre her. Men det handler om tale om, hvad der skal være jeres fælles positive værdier,« siger han.

Målet med vores identitetspolitik bør i højere grad være at skabe en fælles forståelse af, hvem vi er og hvad vi står for, som kan rumme os alle sammen, frem for at vi diskuterer, hvordan enkelte gruppers rettigheder som kultur kan tilpasses nationen.

Vi kan ifølge Fukuyama skabe sammenhold om nye værdier ved at diskutere, hvilke værdier, hvilken kultur og hvilken historie, der skal være vores i Danmark.

Francis Fukuyama

Francis Fukuyama er professor ved Paul H. Nitze School of Advanced International Studies ved Johns Hopkins University i USA. Han er berømt for sin kontroversielle bog The End of History and the Last Man, hvori han hævder, at historien forstået som en kamp om ideologier er slut efter Den kolde Krigs afslutning og Sovjetunionens fald.

Fukuyama har i de senere år har distanceret sig fra den neo-konservative dagsorden under Bush-regerigen, som han ellers i begyndelsen offentligt bakkede op om, blandt andet som tilhænger af invasionen i Irak.

Nu kritiserer han USAs fremfærd i Irak-krigen og har i et essay i New York Time Magazine sammenlignet neokonservatismen med Lenninismen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.