Fri adgang til forskningsresultater skal hjælpe udviklingslande
Ny hjemmeside fra Læger uden Grænser giver gratis adgang til forskningsartikler om sygdomsbekæmpelse. Siden skal hjælpe sundhedspersonale i ulande.

Læger uden Grænser er ofte i forreste linje, når katastrofen rammer. Sygeplejersker og læger kæmper med følgerne af flodbølger, tyfoner og jordskælv, men også med de mere langsomme, store dræbere som hiv/aids, malaria og tuberkulose.

Hjælpearbejdet har gennem tiden dannet grundlag for en forskning i sygdomsbekæmpelse, der skal komme sundhedspersonalet til gavn - især i udviklingslande.

Der er blot et problem: Forskningsresultater udgives videnskabelige tidsskrifter, som er dyre at abonnere på. Meget dyre. Det betyder, at netop de personer, som har allermest brug for informationerne - sundhedsuddannede, forskere og beslutningstagere i tredjeverdenslande - ikke har adgang til den vigtige viden. De har ganske simpelt ikke råd til at abonnere på tidsskrifterne.

Derfor lancerer Læger uden Grænser nu en ny hjemmeside, der giver gratis adgang til offentliggjort forskning, baseret på organisationens medicinske arbejde. Siden er tilgængelig for alle, men er særlig tiltænkt sundhedspersonale i udviklingslande.

»Vi er bekymrede for, at sundhedsmedarbejdere i udviklingslande ikke er i stand til at betale for adgang til vores medicinske forskning og måske går glip af informationer, som kan være vigtige for deres arbejde. Størstedelen af vores medicinske arbejde - og derfor også vores forskning - foregår jo i fattige områder, så derfor beder vi om tilladelse fra medicinske udgivere til at offentliggøre vores artikler gratis til fordel for det globale medicinske netværk,« siger Tony Reid, medicinsk redaktør for Læger uden Grænser i Bruxelles.

På hjemmesiden kan man i øjeblikket finde 350 artikler, som handler om behandling af hiv/aids, malaria, tuberkulose, leishmaniasis (kala azar) og andre sygdomme, men også om generelle emner som medicinsk katastrofehjælp, flygtningehjælp og sundhedspolitik. Der bliver løbende lagt nye artikler på.

Artiklerne kommer fra tidsskrifter som British Medical Journal (BMJ), New England Journal of Medicine, PloS Medicine, The Lancet og Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk