Finanslovsforslag: Budgetposten 'forskningsformidling' er halveret
Forskningsministeriet oplyser, at der blot er tale om en omorganisering, men giver ikke svar på, hvor i budgettet de manglende penge er flyttet hen.

Uddannelses- og forskningsministeriet forsikrer, at der ikke bliver sparet på forskningsformidlingen, selvom det kunne se sådan ud i et afsnit af finanslovsforslaget. (Foto fra Forskningens Døgn)

Uddannelses- og forskningsministeriet forsikrer, at der ikke bliver sparet på forskningsformidlingen, selvom det kunne se sådan ud i et afsnit af finanslovsforslaget. (Foto fra Forskningens Døgn)

Budgetposten ‘Forskningsformidling’ står til at blive halveret i regeringens netop fremlagte finanslovsudspil.

I 2019 fik en række formidlingsaktiviteter tilsammen 10,2 millioner kroner fra denne post.

I 2020 skal posten i stedet fordele 5,2 millioner kroner.

Derefter forventes budgetpunktet at blive mindsket støt til 4,6 millioner kroner i 2023.

Formidlingsaktiviteterne, der er omfattet af budgetposten, er ‘Forskningens Døgn’, ‘Forskningskommunikationsprisen’, ‘Forskerspirer og Unge Forskere’ samt ‘Forskningsportalen’, som er Videnskab.dk.

Det fremgår ikke, hvordan de 5,2 millioner kroner skal fordeles mellem disse aktiviteter.

Herunder ses et udklip fra rapporten - bemærk de fremhævede tal: 

finanslovsforslag

(Se tabellen bedre på smartphone.) Tabellen angående budgetposten 'Forskningsformidling' findes i afsnittet '19.46.02. Formidling og kvalitet i forskning' på side 172 i den del af finanslovsforslaget, der omhandler Uddannelses- og Forskningsministeriet.


Ministeriet: »Der sættes lige så mange penge af som hidtil«

Den mindskede budgetpost har ført til forvirring og bekymring på Twitter.

Uddannelses- og forskningsministeriet forsikrer dog, at der ikke bliver sparet på forskningsformidlingen. 

»I finanslovsforslaget for 2020 er der sat lige så mange penge af som hidtil. Nogle af pengene står bare et andet sted – de er organiseret på en anden måde,« lyder det fra ministeriet i en mail til Videnskab.dk.

Ministeriet kunne i dag ikke give svar på, hvilken budgetpost de manglende fem millioner kroner til forskningsformidling nu er flyttet til, eller hvordan midlerne mere præcist tænkes fordelt.

»Utrolig dumt« hvis der skal spares

Besparelser på området ville medføre kritik fra flere fronter.

»Det vil være utrolig dumt at skære i den pulje. Forskningsformidling er utrolig vigtigt for samfundet, og både Forskningens Døgn og Videnskab.dk har vi ikke lyst til at undvære,« siger Maja Horst, der er professor på DTU, og som forsker i netop forskningskommunikation og forskningsformidling. 

Hun fortsætter: 

»Det er ikke store penge, der går til forskningsformidling, men i mine øjne får man rigtig mange penge ud af de få millioner, det egentligt drejer sig om«.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil give en milliard kroner til grøn forskning

»Formidling af videnskab er enormt vigtigt«

Jesper Langergaard, der er direktør for Danske Universiteter, kalder det »drønærgerligt«, hvis der kommer besparelser på området. 

»Ting som Forskningens Døgn og Videnskab.dk er med til at formidle videnskab til befolkningen. Dermed giver det grobund for, at der er nogle unge, der kommer til at interessere sig for videnskab og gå den vej. At man har rollemodeller og formidling af videnskab er enormt vigtigt,« siger han. 

»Staten investerer milliarder om året på forskning, og derfor er det også vigtigt, at det når bredt ud, når man formidler det.«

Ifølge Danmarks Statistik er de samlede offentlige bevillinger til forskning og udvikling for 2019 budgetteret til 22,6 milliarder kroner.

Du kan selv dykke ned i regeringens finanslovsforslag her, hvor ændringen fra 10,2 millioner kroner til 5,2 millioner kroner fremgår af en tabel på side 172 i den del, der omhandler Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Finanslovsforslaget er et politisk udspil, der over de kommende par måneder skal forhandles i Folketinget, før finansloven bliver endeligt vedtaget. Læs mere om forslaget i artiklen 'Finanslovs-oversigt: Det kommer regeringens forslag til at betyde for forskningen'.

LÆS OGSÅ: Forskningsformidling skal ud af de tørre tidsskrifter

LÆS OGSÅ: Ane Halsboe-Jørgensen er ny uddannelses- og forskningsminister

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk