Forsvundet undervandsby har overraskende bygherre
undervandsby grækenland

De doughnut-formede undervandsstrukturer fremstod som arkitektoniske rester af en by, men videnskabelige analyser viser, at de er skabt af mikroorganismer i en naturlig geologisk proces. (Foto: University of East Anglia)

De doughnut-formede undervandsstrukturer fremstod som arkitektoniske rester af en by, men videnskabelige analyser viser, at de er skabt af mikroorganismer i en naturlig geologisk proces. (Foto: University of East Anglia)
Kilde: 
03 juni 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvad, man tidligere troede var, en Atlantis-agtig, menneskeskabt undervandsby ud for den græske ø Zakynthos viser sig at have nogle mere naturlige bygningskonstruktører. Det skriver sciencemag.org.   

Geologer ved, at der findes to slags undervandsbyer. Dem som er menneskeskabte, og dem som ikke er. Og det viser sig altså, at sidstnævnte er tilfældet for denne by, som blev opdaget af turister på dykkertur i 2014.

Det beskriver et nyt studie publiceret i tidsskriftet Marine and Petroleum Geology.

Dykkerne ud fra Zakynthos tog billeder af, hvad, de troede, var resterne af brolagte gangstier og søjlegange under havet (se billedet). Efter at billederne var oploadet på Google Earth igangsatte Grækenlands Eforat for Undervandsoldtiden en undersøgelse under havet.

Men ingen menneskeskabte produkter - såsom mønter eller keramik - blev fundet, hvilket gjorde det stadig mere usandsynligt, at 'byen' under havets overflade var bygget af mennesker.   

Undervandsbyens strukturer er derimod skabt af mikroorganismer, beskriver det nye studie ifølge sciencemag.org.

'Ruinerne' er således forstenede rester af et naturligt VVS-system under havbunden for gammel kulbrinte. Her er metan og andre typer af kulbrinte udslippet fra havbunden op i vandet ovenover. Mens de var under havbunden har mikroorganismerne i sedimentet brugt kulstoffet i metan som brændstof, hvilket har formet en naturlig cement omkring undervandsstrukturerne.

De resulterende strukturer, som, man tidligere troede, var en undervandsby, betegner geologer som konkretion.  

Den naturlige proces fandt sted for omkring tre millarder år siden og tog sandsynligvis mellem hundreder og tusinder af år. Det er blot et kort blink i geologisk tid, men en del længere end det ville have taget mennesker at bygge byen. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.