Forsvundet landsby ved Frederikssund er formentlig blevet fundet
En gammel landsby er blevet omtalt i skrifter fra middelalderen. Nu har arkæologer formentlig fundet ruinerne fra den.
kælder hus gård middelalderen tollerup

Her ses udgravningen af en særdeles velbevaret kælder, der kan have fungeret som opbevaring af byens skattekroner. (Foto: Mette Olsen)

Her ses udgravningen af en særdeles velbevaret kælder, der kan have fungeret som opbevaring af byens skattekroner. (Foto: Mette Olsen)

Spor fra tre gårde omkranset af en landsbygrøft markerer det, arkæologer tolker som centrum af en middelalderlandsby ved navn Tollerup.

Landsbyen ligger i det sydøstlige Frederikssund på Sjælland, som du kan se sidst i artiklen.

Gamle skrifter vidner om, at gårdene angiveligt tilhørte byens magthavere. En af kældrene til den største gård er formentlig blevet anvendt til opbevaring af inddragede skatter i form af naturalier.

»Det interessante ved fundet er, at vi har nogle meget gamle skriftlige kilder, der åbner op for en helt anderledes forståelse af fundet, end det vi kan tolke alene ud fra udgravningen,« siger Gunvor Christiansen, der er arkæolog ved Roskilde Museum (ROMU).

Landsbyen er fra senmiddelalderen og renæssancen – altså fra år 1400 til 1600. Ifølge Gunvor Christiansen er der ikke gjort mange lige så velbevarede fund af kældre uden for de store købstæder i Danmark.

Landsbyen der forsvandt

I dag ved man ikke, hvorfor Tollerup blev opgivet, men en række gamle kilder vidner om, at byen eksisterede.

middelalderen tollerup arkæologi

I den ene kælder blev der formentlig opbevaret skattekroner, mens den anden kælder gemte på forskellige landbrugsredskaber. (Foto: Kirsti Pedersen )

Blandt de gamle kilder, der måske kan knytte sig til fundet, er et brev fra kong Knud den 4., som gav landsbyen i gave til biskoppen i 1086.

Det passer med, at husene på udgravningsstedet er bygget i årene derefter. Derudover er der en række skattelister fra Tollerup, der omtaler seks gårde og en hovedgård, som muligvis er brugt til opbevaring af inddraget skat.

Ved siden af de tre gårde ligger en grusgrav, som ifølge Gunvor Christiansen kan være årsagen til, at arkæologerne ikke kan finde de resterende tre gårde.

»Sammenligner vi med andre gårde fra samme periode, må en af gårdene være den hovedgård, der omtales i skrifterne. Det er et kvalificeret bud, fordi gården er så stor, som den er,« siger hun.

De tre gårde er omkring fem meter brede og 15-20 meter lange, men hovedgården har et kælderareal på 50 kvadratmeter. Hovedgården har også ydervægge med så stærkt et fundament, at der må have været en førstesal, forklarer Gunvor Christiansen.

Særdeles velbevaret fund

Derfor har vi kun få fund fra middelalderen

Før middelalderen byggede man huse af træ, hvor store lodrette stolper dannede ramme om huset. Læs for eksempel om, hvordan arkæologer har fundet adskillige stolpehuller, der danner rammen om en gård fra stenalderen.

I middelalderen var der fældet så meget træ i landet, at kongen med lov forbød folk at fælde træer i så udstrakt grad.

Det betød, at man begyndte at bygge huse på et let stenfundament, en såkaldt syld, og den type huse er sværere at finde, fordi stenene let fjernes, når området efterfølgende dyrkes – modsat stolpehuller, der er gravet dybt i jorden.

Det, der typisk er bevaret af gårde fra middelalderen. er brønde og kældre, fordi de stikker dybt i jorden.

Kilde: Nils Engberg, museumsinspektør, Nationalmuseet.

Selvom landsbyen af en ukendt grund er blevet opgivet, er kældrene blevet liggende. Til stor glæde for arkæologerne ligger kældrene så langt nede i jorden, at plove fra landbrugsudstyr gennem tiden ikke har ødelagt dem, fortæller hun.

En anden arkæolog, der ikke har været med til udgravningen, finder fundet interessant.

»Vi har masser af udgravninger fra tidligere perioder. For eksempel stenalderen og bronzealderen. Men desværre ikke fra middelalderen, fordi husene blev bygget på en anderledes måde (se faktaboks, red.). Så det hører til sjældenhederne at finde en landsby som denne,« siger Nils Engberg, der er museumsinspektør ved Nationalmuseet.

Kristendommen vinder indpas i samfundet

Arkæologerne kan se, at kældrene har været fyldt op med ting. Blandt andet to kværnsten fra en mølle, plovskærere og en masse andre brugsting fra landbrug, forklarer Gunvor Christiansen.

Derudover har arkæologerne fundet spor af lergulve, ovne og brudstykker af kakkelovnsfliser med religiøse motiver – herunder en præst.

»Det var meget typisk for perioden i 1500-tallet, at man havde religiøse motiver,« forklarer Gunvor Christiansen. Den forklaring støtter Nils Engberg op om. Overordnet er middelalderen kendetegnet ved, at det var den tid, hvor kristendommen tog til i styrke.

»Det er i denne periode, vi får en fast kongemagt og en centraladministration. Vi får landet inddelt i bispedømmer som eksempelvis Roskilde og Lolland Falster Stift. Snart bliver der dannet en regering, og vi begynder derfor så småt at se en samfundsstruktur, som den vi kender i dag,« forklarer han.

middelalderen tollerup arkæologi

I dag ligger der en mark, men engang lå der formentlig en by ved navn Tollerup her. Billedet er taget tidligt i udgravningen, så her kan du se optegninger af husene og kældrene, der er tale om i artiklen. Den store kælder kan ses i artiklens forsidebillede. De aflange huse har formentlig været almindelig beboelse (Foto: Skymonster)

Roskildes biskop havde forbindelser til Tollerup

Hvis arkæologerne har ret i, at fundet er det samme, som omtales i de gamle skrifter, har hovedgården hørt under Roskilde Stift.

»Biskoppen i Roskilde inddriver skatter i denne periode, og han kan godt have lejet hovedgården og ladet en lensmand bestyre den. I sidste ende gik alle skatter fra Tollerup altså til biskoppen i Roskilde lige indtil reformationen, hvor kongen overtog det hele,« siger Gunvor Christensen.

Hun understreger dog, at det endnu ikke er sikkert, om fundet udgør den forsvundne landsby, Tollerup. Arkæologer og historikere skal nu i fællesskab tolke videre på fundet.

Her kan du finde Tollerup

På Bonderupvej i Frederikssund kan du finde udgravningerne.

I samme område skal der opføres en ny by ved navn Vinge, som både kommer til at have en S-tog-station, et stort idrætsanlæg og en svømmehal. 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk