Forskningsråd uddeler 633 millioner: Disse projekter får mest
08 maj 2017

Det Frie Forskningsråd har tildelt 663 millioner kroner til 200 nye forskningsprojekter, som skal igangsætte banebrydende forskning over hele Danmark.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Blandt de projekter, som har opnået mest finansiering, er:

 • 'Impact of DNA replication on genome architecture and function', Anja Groth, Københavns Universitet.

  Projektet kan give en banebrydende ny forståelse af, hvordan cellefunktionen deles. Det er af grundlæggende biomedicinsk betydning, da fejl i celledelingen betyder, at celler kan tilegne sig uønskede egenskaber, hvilket bidrager til sygdomme som kræft, neurologiske forstyrrelser og diabetes. 

 • 'Material Imagination: Reconnecting with the Matter of Architecture', Thomas Bo Jensen, Arkitektskolen Aarhus.

  Projektet vil undersøge nogle af de mest basale materialer: Marmor, træ og beton. Undersøgelserne af materialernes fysiske og æstetiske egenskaber foretages med nutidens mest avancerede digitale værktøjer såsom 3D-scannere, ultralyd og robotteknologi. Formålet er at fravriste dem nye svar og udtryksmuligheder.
   

 • 'Sustainable Hygrogels for Energi Generation (Sushy-Energy)', Anne Ladegaard Skov, Danmarks Tekniske Universitet.

  Projektet har udgangspunkt i vandmænd, der – selvom de næsten udelukkende indeholder vand – alligevel har mekanisk styrke og formstabilitet. De består af såkaldte hydrogeler. I forskningsprojektet vil hydrogeler blive designet til at modstå den kortsluttende, makroskopiske sammenpresning forårsaget af det elektriske felt ved at efterligne vandmænds mikrostruktur med indbyggede fibre.

»Det er kendetegnende for de projekter, vi investerer i, at forskerne har et dybt samfundsansvar og en stor idérigdom. Det gælder udnyttelsen af de teknologiske muligheder, så vi får de absolut nyeste idéer og landvindinger ud af arbejde i forskningsmiljøerne,« siger Peter Munk Christiansen, som er bestyrelsesformand i Det Frie Forskningsråd, i pressemeddelelsen. Han fortsætter: 

»Og det gælder inden for etik og kultur, hvor forskerne kerer sig om forandringen af vores velfærdssamfund i lyset af blandt andet den teknologiske udvikling og økonomisk ustabilitet.«

Se listen over alle beløbsmodtagere i pressemeddelelsen.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.