Festivalen, der i mere end et årti har skabt usædvanlige møder mellem forskere og borgere, er endnu en gang tilbage.
Med 275 spændende foredrag gør Forskningens Døgn klar til at slå dørene op d. 22-28 april.
Nogle foredrag er gamle kendinge mens en stor del ser dagens lys for første gang – lad os gennemgå, hvad du som publikum kan booke i 2023!
\ Om Forskningens Døgn
Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere.
Festivalen foregår hvert år i slutningen af april (uge 17).
Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag Forskningens Døgn. Sekretariatet for Forskningens Døgn har ansvar for den overordnede koordinering og markedsføring af Forskningens Døgn.
Forskningens Døgn har til formål at:
- Etablere samtaler og mødesteder for forskere og befolkning
- Sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer
Du kan læse mere på Forskningens Døgns egen hjemmeside.
Forskning – for dig og mig
Alle skal nyde godt af den forskning, der bedrives her i landet.
Emnerne har stor variation, aldersgrupperne spænder vidt, fra 0.- 6. klasse til voksne, og findes alle steder i landet – fra den dansk-tyske grænse til Solskinsøen.
I København kan du for eksempelvis få svaret på spørgsmålene ’Er der noget nyt om UFO’erne?’ og ’Hvad er psykose?’
Hvis du interesserer dig mere for samfundet, kan du høre om højaktuelle ’Had og hetz på sociale medier’ eller sidste års mest bookede forsker, Jacob Dahl Rendtorff, med sit nye foredrag ’Kan forskningen redde verden? Om aktivistisk forskning og de intellektuelle’.
Befinder du dig på Lolland-Falster, kan du nyde foredraget med den modige overskrift ’Algoritmer og Kunstig Intelligens: Brugbare Redskaber eller Bullshit?’ eller få aflivet nogle ‘Myter om fedme’.
Retter vi blikket længere mod vest, er der også mange gode foredrag at booke i på Fyn og i Jylland.
Du kan både rette blikket ud mod verden, eksempelvis med det store spørgsmål ’Is America good for the world?’, eller det mere nationale perspektiv med ’En tidsrejse ned i danske havbund’.
I brunsvigerens hjemstavn kan du få svar på spørgsmålet ’Kan vi skabe en sol på Jorden?’ og finde ud af, om skønlitteraturen kan gøre os sundere.
Langt de fleste af foredragene kan bookes i mange landsdele, så der er næsten garanti for, du kan finde noget, som passer til din interesse.
Desuden hjælper I som publikum i høj grad også forskeren – jeres inputs, perspektiver og kritikpunkter skubber forskningen fremad i uventede retninger, da forskning er en kontinuerlig og nuanceret proces.
Du kan booke dit foredrag på forsk.dk frem til 27. marts 2023!

Et øjebliksbillede på 2023
Forskerne bringer mange forskellige problemstillinger til bordet, og nogle zoomer ind på de mest presserende emner i 2023. Vi står overfor mange forskellige udfordringer, men også tendenser, der (måske) vil forme vores liv fremadrettet.
Eksempelvis præsenterer Agnete Meldgaard Hansen os for den nyeste forskning om arbejdslivet i hendes foredrag ’4 dages arbejdsuge – et opgør med arbejdssamfundet?’
Noget. som i den grad prægede verdensordenen i 2022, var krigen i Ukraine.
Netop denne påvirkning tages op i Michael Mols foredrag ’Stay or go? The response to the invasion of Ukraine by Danish companies in Russia’.
Et mere generelt blik på situationen bliver præsenteret i foredraget ’Russian’s Ideological Influence in the West’, hvor Vincent Charles Keating netop berører Ruslands indflydelse på Vesten, og i hvilken grad propaganda har betydning i denne sammenhæng.
Er du mere til de mere generelle spørgsmål om tilværelsen, kan Jens Lykkesfeldt hjælpe dig med at besvare det største (og måske ældste): ’Hvorfor dør vi egentlig?’
Du kan også tage med Ole J. Knudsen tilbage til hele verdens start: The Big Bang – og hjem igen.
Så uanset om din interesse er niche, om du står med en 7. klasse i Odense eller et fængsel på Vesterbro, kan du bestille en forsker – du skal blot samle 20 mennesker.
Forskningens Døgn er et initiativ under Undervisnings- og Forskningsministeriet, der netop har til formål at udbrede ny viden i samfundet, og byde ind med nye løsninger på samfundsproblematikker.
Du kan læse mere og se hele foredragskataloget på Forskningens Døgns hjemmeside.