Forskningen har talt: Sådan tæver vi Irland på straffespark
Hvis landskampen i aften ender i straffesparkskonkurrence, er her forskningens råd til, hvordan vi vinder.
Straffespark landskamp danmark fodbold schmeichel

»Sådan!« Forskerne har mange gode råd til, hvordan Danmark vinder kampen. (Foto: Shutterstock)

»Sådan!« Forskerne har mange gode råd til, hvordan Danmark vinder kampen. (Foto: Shutterstock)

Afgørelsens time er kommet.

Fodboldkampen mod Irland er knald eller fald for, om de danske fodbolddrenge får lov at pakke tasken og rejse til Rusland til sommer. 

Efter at det i lørdags endte 0-0 i VM-kvalifikationskampen mod Irland, skal der i dag findes en vinder.

Men hvis stilen fra sidste kamp fortsætter, kan det meget vel ende i endnu en kamp uden mål. Og så er det, at vi skal afgøre hele molevitten i en straffesparkskonkurrence.

Men hvad skal der til for, at vi kan få lov at skråle med vores lungers fulde kraft: »Og det var Daaaanmark, og det var Daaanmark. Olé, olé, olé!«?

Vi har ledt i gemmerne efter den bedste forskning i, hvordan man scorer på et straffespark.

Målmanden kan styre 'straffesparkeren'

Vi må starte med det, som for de fleste kan virke lidt indlysende: 

Landsholdspillerne skal ikke vende ryggen til målmanden eller skynde sig med at skyde. Så er der større risiko for at brænde. 

Og så kan det måske betale sig at vælge en af de mindre kendte spillere, når der skal skydes. Topspillere brænder nemlig oftere straffespark, fordi det er forventet, at de selvfølgelig scorer. 

Hvis kampen skulle ende i en straffesparkskonkurrence, handler det ifølge psykologer slet ikke om fodboldteknik, men derimod om, hvor gode spillerne er til at kontrollere deres angst. 

Et tidligere studie viser nemlig, at når spillerne er under ekstremt pres ved et straffespark, så fokuserer de på målmanden. Endnu værre bliver det, hvis målmanden hopper rundt for at distrahere fodboldspilleren lige inden skuddet.

Resultatet bliver tit, at spilleren skyder bolden direkte på målmanden. 

Derfor foreslår forskere, at spillerne fuldstændigt skal ignorere målmanden under et straffespark. 

Straffespark landskamp danmark fodbold schmeichel

Ifølge forskere bør Kasper Schmeichel stille sig seks til ti centimeter fra midten for at undgå dette. (Foto: Shutterstock)

Gå efter midten af målet

Der er selvfølgelig også råd at hente i forskningen for vores egen Kasper Schmeichel.

Ifølge forskere er det bedst at stille sig seks til ti centimeter fra midten.

Det skulle efter sigende få straffesparkeren til at skyde til den side, hvor der er mest plads. Ved at stille sig et bestemt sted, kan målmanden dermed dirigere bolden. Selv tak, Kasper.

Forskerne foreslår, at spillerne til gengæld skal sende et straffespark ind i midten af målet, fordi de fleste målmænd kaster sig til den ene eller anden side. 

Ifølge Marieke Roskes og hendes kolleger, der har forsket i straffespark ved VM, skal man helst skyde til højre. Målmandens hjerne er forprogrammeret ved straffespark. De fleste vil derfor helt instiktivt kaste sig til højre. Altså deres højre. 

Heldigvis har Irlands målmand ikke en rød trøje på, for det viser sig faktisk, at flere brænder straffespark mod en målmand i rødt

Forlænget spilletid kan blive afgørende

Hvis man ser på samlede tal fra VM, EM og den europæiske Champions League for klubhold, viser det sig, at hele 40 procent af samtlige knockout-kampe havner i forlænget spilletid. 

Det er bare ikke alle, der træner til at skulle være 30 minutter længere på banen, og de fleste er løbet trætte på det tidspunkt.

Derfor foreslår forskerne, at man gemmer en udskiftning til den forlængede spilletid, fordi det kan have en afgørende betydning for kampen. 

Faktisk er det vildt overset, hvordan man får succes i forlænget spilletid. 

Med disse råd givet med på vejen er det vist ikke meget andet for end at finde klaphatten frem og iføre sig den rød-hvide krigsmaling.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.