Forskerzonen har fået nyt univers
Forskerzonens helt nye digitale univers giver en klarere opdeling mellem genrerne og byder på flere nye formater.

Noget har ændret sig.

Og hvis du er fast gæst på Videnskab.dk, har du måske allerede opdaget det:

Forskerzonen har udvidet butikken og fået sit helt eget nye digitale univers, som vi er stolte af at kunne præsentere.

Få nyt fra forskerne direkte i din indbakke 

Tilmeld dig Forskerzonens gratis nyhedsbrev. Det udkommer hver lørdag med ugens artikler, videoer og podcasts.
Klik her for at tilmelde dig

Er du til Twitter? Så følg os her

Det nye univers giver en klarere opdeling mellem indholdet i Forskerzonen, der er leveret af forskerne selv, og det redaktionelle indhold, som produceres af Videnskab.dk's journalister.

»Vi har længe haft et ønske om at tydeliggøre, hvornår forskerne selv griber faklen og kaster lys på deres forskning som gode fortællere og formidlere. Man skal kunne se forskel på deres artikler og redaktionens,« fortæller redaktør på Forskerzonen, Anders Høeg Lammers, i forbindelse med lanceringen.

Videnskab.dk har gennem flere år arbejdet på at få mere indhold fra forskerne bragt ud til borgerne.

»Forskere er dybt engagerede mennesker med stor viden og meget på hjerte. Nogle er fantastiske formidlere. Endnu flere brænder af den hellige ild, men har brug for hjælp til at få fortalt de spændende og fascinerende historier fra deres felt,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør for Videnskab.dk, og tilføjer:

»Vi har etableret Forskerzonen for at give dem en platform og den nødvendige assistance til at bruge den, så de lettere kan komme til at dele deres viden og smitte os allesammen med deres begejstring.«

Forskerzonen-podcast og flere videoer

Forskerzonen begyndte i det små som blogunivers for forskerne helt tilbage i 2012.

I sommeren 2016 gik platformen fra blogs til egentlige artikler med ansættelsen af egen redaktør og støtte fra Lundbeckfonden.

Den nye lancering er en udvidelse af Forskerzonens allerede omfattende univers og er et skridt mod udviklingen af en bredere og endnu mere vedkommende forskningsformidling.

Forskerzonen får blandt andet helt nye forsker-podcasts, hvor du allerede kan høre første afnit i artiklen 'Ny Forskerzonen-podcast med dansk stjerneforsker som vært byder på hemmelige anekdoter', samt endnu flere videoer og nye artikel-formater.

Tal på Forskerzonen
  • Forskerzonens egenproducerede artikler og videoer har over 2.000 læsere/seere i gennemsnit.
  • Artiklerne og videoerne når 50.000 mennesker per måned.
  • Dertil kommer, at andre medier tit bringer historier videre – både i ind- og udland. 

Du kan læse om Forskerzonens vision samt de redaktionelle retningslinjer her.

Forskerzonen live med masser af spændende forskeroplæg

Det nye Forskerzonen blev skudt i gang med manér til arrangementet Forskerzonen Live i fornemme rammer på Medicinsk Museion i København.

Her kunne tilhørerne eksempelvis se et 'dukkeshow' med lektor og robotforsker Thomas Bolander fra DTU Compute. Med to dukker, Sally og Anne, forklarede han det grinende publikum, hvordan noget af det allersværeste at lære robotter er evnen til social perspektivtagning – altså at sætte sig i andres sted og forstå verden fra deres synspunkt.  

Læs mere om Sally, Anne og robotten R2DTU i artiklen 'Her er robotten, der skal lære at forstå dig'.

Anne Marie Engel, forskningschef for Lundbeckfonden, som gavmildt har støttet Forskerzonen og gjort denne udvidelse mulig, var også på talerstolen. Hun understregede vigtigheden af, at forskerne deler deres viden med et bredere publikum.

Og at man som borger ikke bare oplever forskningen som studie på studie, men også får et indblik i den proces, som forskning i den grad også er – hvad man netop kan på Forskerzonen. 

Derudover gav lektor på Medicinsk Museion, Karin Tybjerg, et indblik i medicinhistorie, og hvorfor det overhovedet er relevant at have samlinger af eksempelvis misformede mennesker. 
Læs mere herom i video-artiklen 'Dobbeltbarnet viser os, hvorfor indsamling af kroppe er vigtig'.

Mathias Clausen Thomas Bolander Forskerzonen Live

Lektorerne Mathias P. Clausen (venstre) og Thomas Bolander (højre) deltog begge som oplægsholdere og gæster til lanceringen af det nye Forskerzonen til arrangementet Forskerzonen Live på Medicinsk Museion. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Endelig sluttede Mathias Porsmose, gastrofysiker fra Smag for Livet og Syddansk Universitet, ballet af med at fortælle fysikken bag, hvordan vandmænd bliver til en knasende spise. Se billeder fra det i galleriet i toppen af artiklen. 

»Vi håber at kunne lave flere af den her slags arrangementer i fremtiden, for det giver noget ekstra at få forskningsformidling live. Lige nu og her glæder vi os bare til at prøve kræfter med nye formater, der forhåbentlig kan få forskningernes fascinerende fortællinger ud til endnu flere,« fortæller Anders Høeg Lammers.

Følg med på Forskerzonen og Videnskab.dk, hvor de nye tiltag løbende vil blive offentliggjort.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.