Forskerens favorit: Skydeskuret på Christiania
Historiker Sine Maria Vinther fortæller om det sted, hvor danske nazister blev henrettet efter 2. verdenskrig.

Forsker fortæller detaljeret om henrettelserne efter Anden Verdenskrig, imens hun står på resterne af stedet, det hvor det foregik. (Video: Forskerzonen/ Kristian Højgaard Nielsen) 

Forsker fortæller detaljeret om henrettelserne efter Anden Verdenskrig, imens hun står på resterne af stedet, det hvor det foregik. (Video: Forskerzonen/ Kristian Højgaard Nielsen) 

Egentlig afskaffede den danske stat dødsstraf i 1930. Men man genindførte den igen med tilbagevirkende kraft i retsopgøret efter 2. verdenskrig, hvor der herskede et ønske om hævn over de danskere, der havde samarbejdet med de tyske nazister.

Kollaboratørerne vidste altså ikke, at de kunne idømmes dødsstraf, dengang de indledte samarbejdet med nazisterne.   

30 af i alt 46 henrettelser blev foretaget ved et 'skydeskur', som man stadig kan se omridset af, på det der nu er fristaden Christiania i København. 

Historiker Sine Maria Vinther fra Roskilde Universitet har udvalgt skydeskuret som et af de steder, hvis historie fascinerer hende særligt.

Se det historiske skur, og hør Sine Maria Vinthers tanker om det i Forskerzonen-videoen herover.

Forskerens favorit

I 'Forskerens favorit' kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Sine Maria Vinther fra RUC fortælle om det ubemærkede henrettelsesskur på Christiania.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skeletseje væsker, en bro ud af vand, en hebraisk bibel og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her

Vigtigt at blive mindet om fortiden

Vi har en mindekultur omkring henrettelsespladsen, hvor tyskerne gjorde det af med danske modstandsfolk i Mindelunden i Ryvangen. 

Ved skydeskuret på Christiania er der blot sat sten op, så lastbiler ikke længere bruger det som vendeplads.   

Men man bør ifølge historikeren ikke kun tale om, hvad der er værd at mindes, men også om, hvad der er værd at påmindes:

»Den gamle parole om, at man lærer mest af sine fejl, er jo nok rigtig nok. Og det her sted er et sted, der rejser rigtig mange spørgsmål om skyld og ansvar, spørgsmål om det retfærdige og om at blande følelser ind i demokratiske beslutninger – spørgsmål om godt og ondt, og om det i virkeligheden er så sort-hvidt,« siger Sine Maria Vinther.

LÆS OGSÅ: Besættelsestiden er en erindringspolitisk kampplads

LÆS OGSÅ: Holocaust: Nazisterne dræbte cirka 1,5 millioner jøder på 100 dage

LÆS OGSÅ: Sådan ser nutidens unge på Anden Verdenskrig

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.