Forskerens favorit: Skydeskuret på Christiania
Historiker Sine Maria Vinther fortæller om det sted, hvor danske nazister blev henrettet efter 2. verdenskrig.

Forsker fortæller detaljeret om henrettelserne efter Anden Verdenskrig, imens hun står på resterne af stedet, det hvor det foregik. (Video: Forskerzonen/ Kristian Højgaard Nielsen) 

Forsker fortæller detaljeret om henrettelserne efter Anden Verdenskrig, imens hun står på resterne af stedet, det hvor det foregik. (Video: Forskerzonen/ Kristian Højgaard Nielsen) 

Egentlig afskaffede den danske stat dødsstraf i 1930. Men man genindførte den igen med tilbagevirkende kraft i retsopgøret efter 2. verdenskrig, hvor der herskede et ønske om hævn over de danskere, der havde samarbejdet med de tyske nazister.

Kollaboratørerne vidste altså ikke, at de kunne idømmes dødsstraf, dengang de indledte samarbejdet med nazisterne.   

30 af i alt 46 henrettelser blev foretaget ved et 'skydeskur', som man stadig kan se omridset af, på det der nu er fristaden Christiania i København. 

Historiker Sine Maria Vinther fra Roskilde Universitet har udvalgt skydeskuret som et af de steder, hvis historie fascinerer hende særligt.

Se det historiske skur, og hør Sine Maria Vinthers tanker om det i Forskerzonen-videoen herover.

Forskerens favorit

I 'Forskerens favorit' kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Sine Maria Vinther fra RUC fortælle om det ubemærkede henrettelsesskur på Christiania.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skeletseje væsker, en bro ud af vand, en hebraisk bibel og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her

Vigtigt at blive mindet om fortiden

Vi har en mindekultur omkring henrettelsespladsen, hvor tyskerne gjorde det af med danske modstandsfolk i Mindelunden i Ryvangen. 

Ved skydeskuret på Christiania er der blot sat sten op, så lastbiler ikke længere bruger det som vendeplads.   

Men man bør ifølge historikeren ikke kun tale om, hvad der er værd at mindes, men også om, hvad der er værd at påmindes:

»Den gamle parole om, at man lærer mest af sine fejl, er jo nok rigtig nok. Og det her sted er et sted, der rejser rigtig mange spørgsmål om skyld og ansvar, spørgsmål om det retfærdige og om at blande følelser ind i demokratiske beslutninger – spørgsmål om godt og ondt, og om det i virkeligheden er så sort-hvidt,« siger Sine Maria Vinther.

LÆS OGSÅ: Besættelsestiden er en erindringspolitisk kampplads

LÆS OGSÅ: Holocaust: Nazisterne dræbte cirka 1,5 millioner jøder på 100 dage

LÆS OGSÅ: Sådan ser nutidens unge på Anden Verdenskrig

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk