Forskerens favorit: En bibel, der har det hele
Lektor i teologi Anne Katrine de Hemmer Gudme viser i denne video, hvordan hun forsker i Det Gamle Testamente med en helt særlig hebræisk bibel.

Hvordan navigerer bibelforskere i de mange forskellige manuskripter, der findes af Det Gamle Testamente? Få svaret i videoen med lektor Anne Katrine de Hemmer Gudme. (Video: Kristian Højgaard Nielsen) 

Hvordan navigerer bibelforskere i de mange forskellige manuskripter, der findes af Det Gamle Testamente? Få svaret i videoen med lektor Anne Katrine de Hemmer Gudme. (Video: Kristian Højgaard Nielsen) 

Der er én bibel, og det er den selvsamme tekst, som vi bruger i Folkekirken i dag, som oldtidens folk nedskrev. Eller hvad?

For Anne Katrine de Hemmer Gudme, lektor i teologi ved Københavns Universitet, er tingene ikke helt så enkle. I denne video viser hun sit allervigtigste arbejdsredskab frem – en såkaldt kritisk eller videnskabelig udgave af bibelen på hebræisk.

»Det, der gør den her udgave specielt god for mig at arbejde med, er, at den er baseret på de hebræiske manuskripter, vi har tilgængelige. De fleste af os kender Det Gamle Testamente som den første halvdel af Bibelen, men i virkeligheden er Det Gamle Testamente en samling af tekster, der er rundt regnet 2.500 år gamle,« forklarer Anne Katrine de Hemmer Gudme.

De forskellige oldtidsmanuskripter har vidt forskelligt indhold. I den særlige videnskabelige bibel er der derfor et noteapparat under teksten, hvor man kan se, hvornår og hvordan de forskellige tekstudgaver afviger fra hinanden.

»Og på den måde kan jeg have adgang til mange forskellige tekstudgaver på én gang og komme så tæt på den oprindelige tekst som muligt,« siger Anne Katrine de Hemmer Gudme.

LÆS OGSÅ: Hvad ville Jesus spise? Guddommeligt inspirerede kogebøger er en ny trend

Forskerens favorit

'Forskerens favorit', kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Anne Katrine de Hemmer Gudme, lektor i teologi ved KU, fortælle om hendes videnskabelige bibel, der har et helt særligt noteapparat.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.  

Musicalstjernen Moses

I Jahve-religionen, som er den religion, der ligger bag Det Gamle Testamente, har man flere guder. Jahve er kun én ud af mange 'Gudssønner', og i 5. Mosebog bryder Moses ud i en lille, poetisk hyldestsang til den højeste gud, El Elyon, der fordeler guderne blandt forskellige folkeslag.

Som Anne Katrine de Hemmer Gudme formulerer det:

»Der går sådan lidt musical i den i 5. Mosebog.«

Men det var ikke alle, der synes, at den slags flerguderi havde en plads i Bibelen. Derfor har senere udgaver afveget markant fra nogle af de tidligere.

Hvad der er blevet ændret, og hvordan man kan læse det ud af Anne Katrine de Hemmer Gudmes arbejdsbibel, kan du lære mere om i videoen.

LÆS OGSÅ: Gud oser af sex i Det Gamle TestamenteLÆS OGSÅ: Bibelen gør sprogteknologi mulig for små sprog

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.