Forskere: Tværvidenskabelige studier får færre penge
Kilde: 
01 juli 2016

Et nyt australsk studie antyder, at studier, der spænder over flere videnskabelige discipliner, har sværere ved at blive finansieret.

Flere forskere har haft netop denne mistanke i længere tid, men nu antyder studiet, at det faktisk er sandt. Det skriver nature.com.

For at komme frem til dette resultat, måtte biologen Lindell Bromham fra Australian National University i Canberra og hendes team finde en måde at måle niveauet af tværvidenskabelighed i studierne. De udviklede deres eget metersystem, som de kaldte 'interdisciplinary distance'. 

Ved hvert studie skulle forfatterne krydse af, hvor mange discipliner, studiet strakte sig over, og hvordan de havde vægtet de forskellige discipliner.

Forskerne kunne dog ikke finde en grund til, hvorfor de tværvidenskabelige studier vægtes lavere.

De fandt dog et par gode bud, hvoraf et af dem er, at de uafhængige kritikere kan have svært ved at forstå værdien af studier, der involverer områder uden for det område, de selv er eksperter i – eller også er de tværvidenskabelige studier simplethen bare dårligere eller mindre overbevisende.

Forskerne håber, at deres studie sætter gang i en undersøgelse af baggrunden for nedprioriteringen af de tværvidenskabelige studier. 

Studiet er udgivet i tidsskriftet Nature.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.