Forskere strides om æren for fund af ny del af hjernen
En mulig fjerde hjernehinde

Den nye opdagelse er en struktur kaldet SLYM, og det kan vise sig at være en fjerde hjernehinde. I alverdens lærebøger står ellers, at der kun er tre hjernehinder. (Illustration: Kjeld Møllgård og Science, 2023)

Den nye opdagelse er en struktur kaldet SLYM, og det kan vise sig at være en fjerde hjernehinde. I alverdens lærebøger står ellers, at der kun er tre hjernehinder. (Illustration: Kjeld Møllgård og Science, 2023)

Kilde: 
23 januar 2023

Da Videnskab.dk og et væld af andre medier i begyndelsen af året bragte nyheden om fundet af en ny del af menneskehjernen, var det især den 80-årige forsker Kjeld Møllgård, der løb med opmærksomheden for at have gjort sit livs største opdagelse.

Men en anden drivkraft bag fundet, brasilianske Anna Xavier, var trods sit store bidrag ikke at finde på den videnskabelige artikels forfatterliste i tidsskriftet Science. Udeladelsen skyldes en bitter strid, som nu får Anna Xavier til at klage til Københavns Universitets praksisudvalg.

Det skriver Weekendavisen og Forskerforum.

Anna Xavier begyndte som adjunkt ved Center for Translational Neuromedicine på Københavns Universitet i 2017, og det var hendes eksperimenter med mus, der fik hende og Kjeld Møllgård på sporet af det, der kan være en fjerde, hidtil ukendt hjernehinde.

De efterfølgende år arbejdede de to tæt sammen om at beskrive fundet. De indsendte i 2020 en artikel til Nature, hvor de begge var førsteforfattere, men artiklen blev afvist. Forskergruppen måtte derfor lave nye undersøgelser for at understøtte deres fund bedre, og i 2021 havde Anna Xavier skrevet et udkast til en ny artikel med samme titel som den, der nu er udgivet i Science.

Anna Xavier gled dog i mellemtiden i praksis ud af forskningsgruppen, da hun blev syg med stress og senere gik på barselsorlov. Tre andre unge forskere kom til og bidrog med nye metoder til det publicerede studie, og de tre blev derfor også tilbudt at være listet som førsteforfattere på studiet.

Anna Xavier mente dog ikke, at det var rimeligt, at de tre andre skulle krediteres i første række på linje med hende og Kjeld Møllgård, så hun nægtede at være med til at udgive artiklen på de vilkår.

»Jeg finder mig ikke i det,« siger hun til Weekendavisen. »De andre var med i ét år og jeg i fem år.«

I samme avis bakkes hun op af professor Albert Gjedde, der ikke selv har været involveret i forskningen, men som har lavet en vurdering af sagen.

Leder af Center for Translational Neuromedicine Majken Nedergaard pointerer, at Anna Xavier fik tilbudt at være medforfatter.

»Problemet var, at Anna nœgtede at anerkende det store arbejde, som tre andre unge forskere havde lagt i studiet, og acceptere dem som medførsteforfattere. Derfor måtte artiklen desvœrre indsendes uden Anna, da medforfatterskab krœver, at alle er enige om forfatterrœkken i det dokument, License to Publish, der skal underskrives,« siger professor Majken Nedergaard til Forskerforum.

Ifølge Forskerforum er Anna Xavier ved at lægge sidste hånd på sin klage til Praksisudvalget.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.