Forskere skriver bog til vikingeglade danskere
Snart udkommer en bog, der har potentiale til at blive en bibel for alle vikinge-entusiaster. Videnskab.dk har fået lov at smugkigge i det nye værk.

Tit kan man se aftegninger af oldtidens bygninger i nutidens kornmarker. Billedet her viser nogle af værkstedshusene ved Henne Kirkeby Vest. Husenes gulv var nedgravet lidt over en meter i jorden. I dag kan man se, hvor husene har været, fordi det affald, der er endt i hullet, efter huset blev nedlagt, får kornet til at gro bedre. (Foto: Museet for Varde by og omegn)

Tit kan man se aftegninger af oldtidens bygninger i nutidens kornmarker. Billedet her viser nogle af værkstedshusene ved Henne Kirkeby Vest. Husenes gulv var nedgravet lidt over en meter i jorden. I dag kan man se, hvor husene har været, fordi det affald, der er endt i hullet, efter huset blev nedlagt, får kornet til at gro bedre. (Foto: Museet for Varde by og omegn)

Vil du vide, hvor mange timer det tager at bygge et vikingeskib? Hvordan det er at bo 10 uger i et hus fra vikingetiden? Om vikingerne egentlig havde rigtige byer? Eller måske noget helt fjerde?

Så er ’Vikingetid i Danmark’ bogen, du skal slå op i. Forskernes nye bog tager mange dele af vikingelivet op og fortæller historien om vores sejleglade forfædre og om den periode af vores historie hvor Danmark bliver til.

Mere end 40 danske vikingeforskere deler ud af deres nyeste resultater og fortæller om alt fra spektakulære gravfund og til rekonstruktion af vikingetidens største skibe i bogen, som Videnskab.dk ekstraordinært har fået lov at smugkigge i.

Vikingerne beskyttede deres værdier

Lene Frandsen, der er museumsinspektør på Varde Museum, fortæller i sin artikel om udgravningerne ved Henne Kirkeby Vest.

Der har museet fundet spor af en masse huse fra vikingetiden og mindst 375 værkstedsbygninger. Det er 375 værkstedsbygninger, hvor datidens mennesker har lavet alt; fra store søm til perler i rav og bronze og uldstof i lange baner. Måske har de især lavet sejl til de skibe, som vikingerne er så kendt for.

Men, ifølge Lene Frandsen er der noget, der stikker lidt ud ved vikingebosættelsen ved Henne Kirkeby Vest. Husene, både dem menneskerne boede i, og de små værkstedsbygninger hvor de arbejdede, ligger på rad og række.

Mod vest har husene stået som en massiv mur, kun med få indgange ind i området. Mod øst har arkæologerne fundet spor efter en palisade, der var mindst 280 meter lang.

Ifølge Lene Frandsen er det ikke tilfældigt, at pladsen er kommet til at se sådan ud. Det er organiseret oppefra, så måske har stedet haft et specielt formål:

»Måske var pladsens formål at beskytte folks produkter, indtil der kom vikinger/handelsmænd forbi – og ikke mindst sørge for, at de betalte,« funderer hun.

Kunne en vikingetøs blive andet end husmor?

En anden af bogens artikler handler om vikingetidens kvinder. For i nogle kvindegrave fra dengang har arkæologer fundet en særlig genstand: En nøgle.

Gennem lang tid har det været den almindelige opfattelse, at enhver respektabel vikingehusfrue fik en nøgle med i graven som symbol på deres værdighed og ansvar i hjemmet.

Men fik alle vikingetidens husfruer en nøgle med i graven som symbol på deres værdighed? Eller var nøgler i graven kun for en særlig gruppe kvinder?

De spørgsmål stiller museumsinspektør på Folkemuseet, Pernille Pantman, sig selv i sin artikel.

For hvis man tæller op, hvor mange af datidens kvindfolk, der faktisk havde en nøgle med i graven, er det slet ikke dem alle sammen, men snarere 1 ud af 20.

Nøgler er ikke enhver forundt, men de bliver fundet i kvindegrave fra vidt forskellige samfundslag. Måske har nøglerne haft en vigtig symbolværdi, måske har de været tegn på nogle særlige evner, og et særligt ansvar, mener Pernille Pantman.

Måske var nøglekvinderne vikingesamfundets kloge koner?

Bogen udkommer 22. februar 2013.

Her kan du se titlerne på et udvalg af artiklerne i bogen ’Vikingetid i Danmark’:

  • Hvornår er det vikingetid, og hvorfor? (Niels Lund)
  • Vikingetidens mennesker (Pia Bennike)
     
  • Hvordan var de kristne vikinger kristne? (Rikke Elise Roos)
     
  • Kom indenfor. At have gæster i vikingetiden (Anna Beck)
     
  • Hvornår var det mindst skadeligt at opholde sig i et vikingetidshus? (Jannie Christensen)
     
  • Var vikingerne dårlige pottemagere? (Jesper Landkilde)

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk