Forskere: Seksuelle krænkelser underrapporteres
Ingen har overblik over omfanget af seksuel chikane på det danske arbejdsmarked. Forskere har nyt måleredskab på vej. 
metoo sexchikane krænkelser uønsket opmærksomhed køn seksuel chikane arbejdsmarkedet

Hvad er seksuel chikane egentlig? Mange er i tvivl, formoder forskere. (Foto: Shutterstock) 

Hvad er seksuel chikane egentlig? Mange er i tvivl, formoder forskere. (Foto: Shutterstock) 

2. bølge af #metoo raser i Danmark. I månedsvis har medierne bragt hundredvis af vidnesbyrd primært fra kvinder, som fortæller om alt fra krænkende kommentarer til seksuelle overgreb fra kollegaer og chefter.

Mediedækningen af #metoo har været massiv, men i virkeligheden er der ikke ret meget viden om, hvor udbredt chikane, uønsket seksuel opmærksomhed, overgreb og krænkelser på det danske arbejdsmarked er.

For i nationale undersøgelser undlader mange højst sandsynligt at fortælle om det, hvis de har været udsat for noget. Derfor er den viden, man har, præget af mørketal, vurderer Maj Britt Dahl Nielsen, der er seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. 

»Fra vores interviews ved vi, at mange er udsat for noget uønsket og krænkende, som, de ikke tror, er alvorligt nok til at blive defineret som sexchikane,« siger Mai Britt Dahl Nielsen, som er forskningsleder på et projekt om uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdsmarkedet.

Har du været udsat for seksuel chikane?

Den viden, der findes om omfanget af seksuel chikane på arbejdsmarkedet, kommer primært fra den nationale arbejdsmiljøundersøgelse ‘Arbejdsmiljø og Helbred’, som bliver gennemført hvert andet år af Arbejdstilsynet. 

I den senest offentliggjorte undersøgelse fra 2018 deltog omkring 38.000 tilfældigt udvalgte lønmodtagere, som blev stillet en lang række spørgsmål om fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Et spørgsmål handler om seksuel chikane. Det lyder: 

»Har du inden for de sidste 12 måneder været udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads?«

I undersøgelsen svarer 3,6 procent ja. 

Men tallet er sandsynligvis markant højere, hvis man spørger på en anden måde, siger Maj Britt Dahl Nielsen, som i sin forskning laver interviews med kvinder, der har oplevet at blive krænket på jobbet. 

»Mange fortæller, at de ikke selv ville kategorisere deres oplevelser som seksuel chikane,« siger forskeren.

»Nogle er måske tilbøjelige til at tænke, at det, de har været udsat for, ikke er alvorligt nok eller ikke er dækket af begrebet ‘seksuel chikane’. Derfor svarer de nej til, at de har været udsat for noget, når de bliver spurgt i den nationale arbejdsmiljøundersøgelse,« fortsætter hun. 

Analyserne af interviewene er endnu ikke fagfællebedømte og publiceret. 

Folk skal selv definere begrebet

Professor Anette Borchorst, som ligeledes forsker i krænkelser og seksuel chikane på arbejdsmarkedet, bekræfter, at der meget vel kan være et mørketal i de nationale opgørelser over omfanget af sexchikane.

»Vi er mange, der har kritiseret den måde, der bliver spurgt på. Problemet er, at man lader det være op til folk selv at definere, hvad seksuel chikane er,« siger Anette Borchorst, der er professor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet.

Konsekvenser af seksuel chikane 

Dansk og international forskning tyder på, at seksuel chikane på arbejdspladsen kan medføre øget risiko for mentale sundhedsudfordringer, for eksempel depressive symptomer, dårlig trivsel og øget risiko for langvarigt sygefravær.

Forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser blandt andet, at personer, der har oplevet seksuel chikane, har en større risiko for at udvikle symptomer på depression end personer, der ikke har været udsat for seksuel chikane.

Et nyere svensk studie, som NFA har været med i, viser endvidere, at personer, der har været udsat for seksuel chikane, står tilbage med en signifikant forøget selvmordsrisiko.

Kilde: NFA

Professoren vurderer ligesom Maj Britt Dahl Nielsen, at mange svarer nej i de nationale undersøgelser, selvom de har været udsat for noget.

»Det er svært at spørge ind til, fordi det er meget subjektivt, hvornår man føler, at ens grænse er blevet overskredet. Desuden er det omgærdet med ekstremt meget skyld og skam,« siger Anette Borchorst.

Seksuel chikane har mange facetter

Men hvad er seksuel chikane egentlig? I den internationale forskningslitteratur bliver begrebet inddelt i tre kategorier:   

  1. Chikane på baggrund af køn: Krænkende kommentarer eller fjendtlig adfærd rettet mod et køn. Det kan være, at man holdes uden for fællesskabet på grund af sit køn, eller at der konstant falder kommentarer om, at et af kønnene er mindre værd end det andet. 

  2. Uønsket seksuel opmærksomhed: En hånd på et lår, en tunge i et øre, lumre e-mails, dickpics og i den grelle ende overgreb og voldtægt er eksempler på uønsket seksuel opmærksomhed. 

  3. Seksuel tvang eller pres: Det var det, tv-værten Sofie Linde var udsat for, da »en stor tv-kanon« sagde til hende, at hvis hun ikke »sutter hans pik,« vil han ødelægge hendes karriere. 

Nye spørgsmål fik 18 procent til at svare ja 

Forskning tyder på, at flere svarer ja til at have været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed, hvis de bliver spurgt ind til alle tre kategorier, siger Maj Britt Dahl Nielsen. Hun nævner en norsk undersøgelse, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma.

I undersøgelsen blev 2.349 norske lønmodtagere spurgt, om de har været udsat for seksuel chikane i løbet af de seneste seks måneder.

  • 1,1 procent af dem svarede ja, da de kun fik et enkelt spørgsmål formuleret nogenlunde som i den danske undersøgelse om arbejdsmiljø.
  • 18 procent svarede ja, når de fik flere spørgsmål om krænkelser og chikane formuleret med udgangspunkt i de 3 ovenstående kategorier. 

Flere spørgsmål kan måle mere præcist

På samme måde som i Norge er det plausibelt, at mange danske lønmodtagere svarer nej til, at de har været udsat for seksuel chikane, fordi de bliver spurgt forkert, siger Maj Britt Dahl Nielsen.

Hun og kollegerne har en løsning på vej: De har udviklet et spørgeskema, der kan bruges til mere præcist at måle omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed på det danske arbejdsmarked. 

Nyt spørgeskema

Det nye spørgeskema er udviklet af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universtitet.

Skemaet indeholder en række spørgsmål, som favner over de forskellige former for uønsket seksuel opmærksomhed. 

Læs mere om skemaet på NFA’s hjemmeside.

Skemaet indeholder flere spørgsmål om krænkelser, uønsket opmærksomhed og andre former for seksuel chikane. En kort beskrivelse er bragt i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Public Health. 

Forskerne afprøver i øjeblikket skemaet på danske arbejdspladser, der har meldt sig frivilligt. Men de har endnu ikke gjort resultatet op eller publiceret det. 

Virksomheder forsøger at lave spilleregler

Anette Borchorst bifalder, at et mere præcist spørgeskema kan være på vej. Udover mere nøjagtige målinger af omfanget af seksuel chikane, er der brug for forskningsbaseret viden om, hvordan arbejdspladser kan håndtere sager og grænseoverskridende kultur, siger hun. 

»Før #Metoos første bølge var det en udbredt opfattelse i Danmark, at der slet ikke er noget problem. Men efter #Metoo og især 2. bølge er der kommet fokus på seksuel chikane i en grad, der slet ikke har været før,« siger Anette Borchorst og tilføjer:

»Nu er det ikke længere et spørgsmål, om der er et problem, men hvordan man løser det. Rigtig mange virksomheder er i gang med at prøve at lave spilleregler.« 

Åbenhed og dialog er vejen frem

Anette Borchorst og hendes kollega Lise Rolandsen Agustin udgav i 2017 bogen ‘Seksuel chikane på arbejdspladsen: Faglige, politiske og retlige spor’ med analyser af den politiske debat og af sager, hvor seksuel chikane er blevet behandlet enten i retten, ved nævn eller som en arbejdsskadesag.

Dengang var der ikke meget snak i Danmark om problemets omfang og løsning, men meget er sket siden, fortæller professoren, som i øjeblikket er i gang med en undersøgelse af, hvilke politikker danske virksomheder har på området. 

Åbenhed og dialog er vejen frem, hvis en arbejdsplads vil gøre op med grænseoverskridende og krænkende kultur, vurderer hun.

»Ifølge arbejdsmiljølovgivningen er det et ledelsesansvar at få gjort noget ved problemer med seksuel chikane, og det tages langt mere seriøst i dag, end det gjorde tidligere,« siger Anette Borchorst og fortsætter: 

»Men det er ikke nok, at ledelsen laver spilleregler. Det skal også diskuteres i forum med medarbejderne. Hvis kulturen skal ændres, er det vigtigt at få en debat på arbejdspladsen.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk