Forskere: Overvej at korte Superliga-kampe ned til 75 minutter i starten
Fodboldspillere kan have højere risiko for alvorlige skader efter en lang corona-pause, melder forskere
Fodbold, skader, Superliga, Europa, forskning

Hvis Europas klubber går til genoptræning ud fra princippet om 'No pain, no gain’, og hvis ligaerne kører på, som de plejer fra dag 1, kan det betyde flere skader, melder forskere.

Hvis Europas klubber går til genoptræning ud fra princippet om 'No pain, no gain’, og hvis ligaerne kører på, som de plejer fra dag 1, kan det betyde flere skader, melder forskere.

Når de professionelle fodboldspillere i de næste uger sparker gang i ligaerne i Danmark, England og andre europæiske lande, er risikoen for skader måske højere end ved en normal sæsonstart.

Spillerne vender tilbage fra måneder uden deres normale træning og har haft ret kort tid til at komme i kampform.

Tidligere studier har vist, at skader typisk rammer spillere i det sidste kvarter af en kamp, hvor de er mest trætte. Derfor foreslår forskere fra blandt andet Syddansk Universitet, at man kunne overveje at korte kampe i for eksempel Superligaen ned til 75 minutter i stedet for de normale 90, indtil spillerne er kommet sig oven på corona-pausen.

»Vi har tidligere testet spillere ved at hive dem ud af kampe og tage biopsier af dem undervejs. I det sidste kvarter er der en kæmpe-nedgang i evnen til at lave intenst arbejde, og det er klart den mest kritiske situation i kampen, også i forhold til skader,« forklarer Magni Mohr, professor på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

»Efter en lang pause, hvor mange spillere ikke har kunnet følge normal træning, er risikoen for skader sandsynligvis større end normalt. Det er derfor, vi kommer med det her lidt alternative forslag, uden at vi gør os overvejelser om, hvorvidt det er realistisk,« uddyber Magni Mohr, som tidligere har været med til at tilrettelægge den fysiske træning i den engelske Premier League-klub Chelsea.

Meldinger: Korte kampe virker utænkeligt

Forskernes tanker er en lille del af en større kommentar, der bliver udgivet i dag i tidsskriftet Managing Sport And Leisure.
 

Kommentaren er et oprids af forskning, der er relevant for fodboldklubber verden over, når spillerne skal i omdrejninger igen efter en ekstraordinær periode.

Formålet er at give gode råd til at optimere træning og restitution og på den måde sænke risikoen for klassiske fodboldskader som fibersprængninger, lyskeskader eller i værste fald korsbåndsskader, som holder en spiller ude i månedsvis.

Mange vil nok ærgre sig ved tanken om kortere kampe. Som Jesper Løvind Andersen bemærker  – han er laboratorieleder og forsker på Bispebjerg Hospital og er konsulent i forbindelse med den fysiske træning i Superliga-klubben Brøndby IF – ville det bare ikke være ’rigtig’ fodbold.

»Det er en fundamental indgriben i spillet, ligesom hvis man ikke måtte heade, eller indkast blev afløst af indspark,« siger han til Videnskab.dk.

Tanken bliver da også skudt ned af Divisionsforeningen, der står for de professionelle rækker i dansk fodbold.

»Vi kommer ikke til at korte minutter af kampene. Spillerne vil være klar til at spille hele fodboldkampe,« lyder det kortfattet fra en travl direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

Internationale overvejelser bag forslag

Forskerne bag kommentaren er blandt andet tilknyttet fodboldforbundene i Portugal og Italien og er involveret i opstarten af fodbolden i eksempelvis Spanien og Italien. De har et bredere sigte end Superligaen.

Deres kommentar er primært sat i søen for at gøre verdens fodboldklubber opmærksom på, at opstart efter en lang corona-pause i mange tilfælde vil være noget helt andet end opstart efter en sommer- eller vinterpause.

Fodboldtræning, forskning

Efter en lang corona-pause bør fodboldtræning fokusere på udholdenhed og på høj-intens intervaltræning for at genopbygge fysikken, skriver forskerne i deres kommentar. (Foto: Shutterstock)

Spillerne har været overladt til sig selv, har måske været i karantæner i huse eller lejligheder og kan være helt andre steder teknisk og fysisk, når de vender tilbage til klubberne, end de normalt ville være. I klubberne vil tiden til fælles træning inden den første kamp også være kortere end normalt.

Det hele øger risikoen for, at spillerne vil være langt mindre klar til kampe end normalt og derfor have højere risiko for at løbe ind i skader, bemærker Magni Mohr.

»Sandsynligheden for, at de her spillere er i meget værre forfatning end normalt, er meget høj – og erkendelsen af, at situationen er en anden, end når spillerne kommer tilbage fra ferie, er helt central, selvom situationen kan være bedre i Norden end andre steder,« forklarer Magni Mohr.

Andre forslag: Flere indskiftninger, flere pauser

Forskerne foreslår flere andre muligheder for at tilpasse fodboldkampe til spillernes ekstraordinære situation:

  1. Man kunne øge antallet af indskiftninger, som også det internationale fodboldforbund FIFA har foreslået. Det kunne være til fem per kamp i stedet for de nuværende tre.
  2. Man kunne indlægge pauser, som man kender det fra fodboldkampe i høj varme. Det ville give spillerne mulighed for at komme lidt til hægterne undervejs.

Mens Divisionsforeningen allerede er i gang med at overveje flere indskiftninger i kampene, giver direktør Claus Thomsen ikke så meget for at indlægge ekstra pauser i en dansk sammenhæng.

»Man kan overveje alting, hvis det viser sig nødvendigt, men det er ikke en overvejelse, vi ser som nødvendig nu. Forskernes udmeldinger bygger jo på spekulationer om, hvilken forfatning spillerne er i. Den konkrete vurdering bliver dog lavet ude i klubberne, og vi kommer selvfølgelig til at samle op og agere ud fra det,« lyder det fra Claus Thomsen.

Professor Magni Mohr lægger også op til, at klubberne selv skal teste spillerne for at afdække, hvilken forfatning de vender tilbage i, så man kan tilrettelægge træningen derefter.

Det primære formål med forskernes kommentar er netop at fortælle fodboldklubber over hele Europa, hvilke overvejelser de bør gøre sig om den konkrete træning efter corona-pausen.

Kommentaren er lavet er lavet af et internationalt hold af fodboldforskere fra Syddansk Universitet (Magni Mohr, Peter Krustrup, Morten B. Randers, George P. Nassis), det portugisiske fodboldforbund (João Brito), det italienske fodboldforbund (Carlo Castagna) og University of Liverpool (Dan Parnell).

Hård start kan give flere skader

I kommentaren skriver forskerne for eksempel, at det ville være en stor fejl, hvis trænere og spillere kommer tilbage med indstilling som det gamle motto, ’no pain, no gain’.

Hvis man går for hårdt til værks efter corona-pausen, øger det ikke bare risikoen for skader, men kan også nedsætte immunforsvaret – hvilket selvfølgelig er usmart i en tid med coronavirus og COVID-19.

Så meget dårligere bliver man

Tidligere forskning har vist, at en fodboldspiller mister over 10 procent af sin fysiske præstationsevne under en ferie, hvor de vel at mærke tit får veldesignede træningsplaner med sig i bagagen.

Forskerne bag kommentaren – som inkluderer forskere tilknyttet det portugisiske og italienske fodboldforbund – vurderer, at tilbagegangen formentlig er endnu større under corona-pausen.

Læs i øvrigt artiklen: Hvor hurtigt bliver min kondition dårligere?

Forskerne understreger over for Videnskab.dk, at spillere i Superligaen nok vil være bedre rustet til kampstart end spillere i eksempelvis Spanien eller Italien, hvor det har været umuligt at komme udenfor og træne i små grupper.

Medforfatter til kommentaren, professor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet, uddyber:

»Jeg vil tro, at vi alt andet lige har spillere i bedre fodboldform end spillere i lande med decideret isolation. Christian Eriksen i Italien og Martin Braithwaite i Spanien har måttet holde sig på deres egne adresser – herhjemme har vi kunnet træne udendørs og finde små græsarealer at træne på.«

'Trænere ville have godt at af læse kommentaren'

Meldingen fra forskerne om at passe særligt på efter corona-pausen vækker genklang hos Jesper Løvind Andersen.

»Det er en glimrende kommentar. Jeg køber selvfølgelig ind på forfatternes præmis om forsigtighed og overvejelser i genoptagelsen af holdtræning, hvis spillerne har været overladt til sig selv. Det handler om ikke at forhaste ’genoptræningen’ – som det også bliver anført, men også om at være villig til at planlægge sin intensive træning ind i den forestående spilperiode og være villig til at lave en vis rotation af spillerne,« forklarer Jesper Løvind Andersen.

Jesper Løvind Andersen har kørt kurser for DBU for at få trænere til at fortælle, hvordan de ville gribe træningen an efter corona-pausen. Han konstaterer med et skævt smil, at flere nok kunne få gavn af at læse forskernes kommentar.

Dårligere kvalitet i stedet for flere skader?

Jesper Løvind Andersen er til gengæld mindre bekymret for, at spillerne reelt kommer til at opleve flere skader efter corona-pausen. Han tror i stedet, at en forskel i spillernes fysiske form på banen kan vise sig i dårligere fodbold fra visse hold.

»Jeg tror faktisk bare, vi kommer til at se en ringere kvalitet på selve fodboldspillet og en lavere mængde arbejde i kamp med færre intensive løb og den slags. Jeg er personligt ikke så bekymret, men det må en efterfølgende optælling vise, når støvet har lagt sig,« bemærker Jesper Løvind Andersen.

Krav til genoptræning

I deres kommentar giver forskerne nogle eksempler fra den litteratur på, hvad der kan ske med spillere, der har været længe væk:

Har en spiller været ude i 2 uger og kun kunnet træne med 60% af den normale intensitet, tager det 10-14 dage at træne sig op til et niveau, hvor man kan træne, som man gjorde inden pausen – som er med til at forebygge skader.

Derefter gå endnu to uger, før du når det fysiske niveau fra før pausen.

Har man været ude i 4 uger uden at kunne træne som før, kræver det 3-5 uger at komme tilbage til normalt træningsniveau. Corona-pausen har for mange varet i dobbelt så lang tid.

Professor Magni Mohr vurderer, at både corona-pausen og afviklingen af kampe, når turneringen går i gang, generelt nok vil give Europas store klubber en ekstra fordel.

Når alle resterende kampe i ligaerne pludselig skal afvikles på kortere tid, vil det naturligt lægge ekstra pres på spillerne. Klubber med mange spillere at vælge imellem vil sandsynligvis have lettere ved at klare sig igennem uden skader.

»Lægger man kampene med kort restitutionsperiode imellem, vil de favorisere holdene med store trupper. Den forskel er der selvfølgelig i forvejen, men man kan sige, at forskellen nok kommer til at blive endnu større, hvis holdene løber ind i flere skader."

»De mindre hold har jo forberedt sig på normale perioder, ikke COVID-19, så der ligger nogle fair play-overvejelser, som jeg synes, man bør tage højde for ude i Europa,« siger Magni Mohr.

Dansk program virker 'fornuftigt'

I Danmark er planen at afvikle tre såkaldte midtuge-runder, altså at lægge kampe mellem de normale kampe i weekenderne tre gange, inden turneringen slutter.

Det niveau er godt, vurderer Magni Mohr. Den korteste afstand mellem to kampe bør være 72 timer (3 døgn) og helst 96 timer (4 døgn), viser den videnskabelige litteratur.

»Det danske program virker fornuftigt. Superligaen starter også ud med kun én kamp om ugen, altså en langsom opstart, ligesom vi anbefaler i vores kommentar. Men nu må vi se. Man har aldrig prøvet noget lignende før, ikke kun i Danmark, men i hele verden. Vi skitserer, hvor vanskelig denne her situation er for fodboldhold og –klubber, så må de vurdere, hvordan der skal handles,« siger Magni Mohr.

Superligaen starter igen torsdag 28. maj.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker