Studie antyder: Opvækst i overklassen giver overdreven selvtillid
21 maj 2019

En opvækst i overklassen giver ikke kun social status og ressourcerigdom, men kan også resultere i en overdreven selvtillid.

En selvtillid, der ofte får andre til at overvurdere ens kompetencer, konkluderer et amerikansk forskerhold i et nyt studie ifølge the New York Times.

»Med studiet her har vi endnu en grund til at tro, at det at komme fra en højere social klasse giver endnu en fordel,« fortæller Jessica A. Kennedy, der er professor i ledelse ved det amerikanske Vanderbilt University, og som ikke har været involveret i studiet, til the New York Times.

LÆS OGSÅ: Selvtillid giver højere karakterer

Gennem flere eksperimenter peger forskerne på, at en baggrund fra en højere social klasse medførte en overvurdering af egne evner, hvilket kan fortolkes som et tegn på overdreven selvtillid.

Et af eksperimenterne involverede 230 studerende fra University of Virginia, USA.

De studerende blev først bedt om at kategorisere deres forældres indtægt og uddannelse, og siden, hvor de klassemæssigt så sig selv i forhold til andre amerikanere.

Herefter skulle deltagerne gennemgå en række prøver, og her viste det sig, at de studerende fra en højere social klasse havde opfattelsen af, at de havde klaret sig bedre end deres medstuderende, selvom det viste sig ikke at være tilfældet.

For at forstå denne overdrevne selvtillid opstillede forskerne nogle falske jobsamtaler, hvor alle de studerende blev stillet de samme spørgsmål, mens de blev filmet.

Siden fik de en gruppe, der ikke kendte de studerende, til at se jobsamtalerne og vurdere kandidaterne.

Konklusionen var, at de rige studerende generelt blev vurderet til at være mest kompetente, selvom de ikke havde klaret sig bedre i prøverne.

Den overdrevne selvtillid blev altså fortolket som kompetence, skriver the New York Times.

LÆS OGSÅ: Landsholdsspiller viser vejen: Sådan narrer du dig selv til mere selvtillid

Selvom forskerne bag studiet er i tvivl om, hvorvidt deres eksperimenter fortæller noget om mekanismerne i den virkelige verden, så konkluderer de ikke desto mindre, at ens forståelse af »social klasse kan forbindes til overdreven selvtillid.«

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Personality and Social Psychology.

LÆS OGSÅ: Overklassen er umoralsk

LÆS OGSÅ: Det booster selvtilliden at gå i takt

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.