Forskere: Nye kontrakter giver ikke ytringsfrihed
Kilde: 
19 september 2016

I forbindelse med debatten om Landbrugspakkens indflydelse på miljøet, gav Miljø- og Fødevareministeriet forskerne bag udregningerne mundkurv på med beskeden om først at udtale sig, når Landbrugspakken var vedtaget.

Nu blusser den sag op igen. Denne gang skyldes det, at Miljø- og Fødevareministeriet har taget initiativ til at udforme en ny standardkontrakt for samarbejdet mellem myndigheder og forskere.

Ny kontrakt giver også en mundkurv

Den nye kontrakt giver øget mulighed for åbenhed for forskerne, skriver ministeriet i en pressemeddelelse: »Udgangspunktet er altid, at al forskning og rådgivning skal offentliggøres«. Dermed imødekommer ministeriet umiddelbart den kritik, der har været rejst af forskernes tavshedspligt.

Der er bare ét problem: Forskerne selv er ikke enige i, at den nye standardkontrakt vil give dem frihed til at fremlægge deres resultater, når det er relevant for samfundet og den politiske debat, det mener blandt andre professor ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.

»Man kan jo sagtens sige, at de ikke ændrer stort. Jeg kan forstå, at der kan være rigtig mange måder at argumentere for, at det skal udsættes, hvornår vi må tale om sagen, og hvornår vi må have lov at offentliggøre det her,« siger han til Orientering på P1.

Problemet er ikke løst

Den holdning bakkes op af Heine Andersen, der er professor emeritus i sociologi ved Københavns Universitet.  

»Det er spin, når Miljøministeriets pressemeddelelse foregiver en forbedring. Revisionen kommer nemlig med 13 komplicerede paragraffer, som er så restriktive, at der faktisk er tale om et tilbageskridt. En formel sletning af tavshedsklausuler erstattes fx af ad hoc forhandlinger; hvis parterne er uenige om færdiggørelse / offentliggørelse, så skal de forhandle sig til enighed om, hvornår rapporteringen er færdig, og hvornår forskerne må frigive data. I praksis får ministerierne altså et håndtag til at forhale,« siger Heine Andersen til Forsker Forum.

De nye kontrakter strider mod loven

Selvom Miljøministeriet i pressemeddelelsen udlægger det nye kontraktudkast som en vej mod øget åbenhed om forskernes resultater, er forskerne altså ikke enige. Noget tyder dog på, at det ikke er eneste udfordring med den nye standardkontrakt.

Kontrakterne strider nemlig mod forvaltningsloven og den medsendte vejledning er vildledende, det vurderer forskningschef emeritus og offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen:

»Der anføres en masse begrænsninger om fortrolighed og offentliggørelse, som ikke holder i forhold til forvaltningsloven. Og oveni har ministeriet så udsendt en vildledende vejledning om Offentlighedsloven,« siger han til Forsker Foum.

Vurderingen af, at den nye standardkontrakt er ulovlig bakkes op af Sten Schamburg-Müller, der er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

»I forhold til de tidligere kontrakter, så er de her ikke mere lovlige, end de tidligere var. De pålægger en tavshedspligt, der ikke er lovhjemmel til. Og det mener jeg også, at det her udkast vil indeholde,« siger han til Orientering på P1.

Ministerium: Vi ser på det

Den hårde kritik at Miljø- og Fødevareministeriets udkast til en ny standardkontrakt får nu ministeriet til at reagere. I en mail til DR skriver ministeriet, at det nu vil gennemgå de indsigelser, det har modtaget fra flere universiteter. Ministeriet oplyser også, at det først vil udtale sig yderligere om sagen, når de endelige standardkontrakter foreligger i slutningen af september.

Læs også:

Forskere, der rådgiver myndighederne, må gerne deltage i den offentlige debat

Landbrugspakke og vandmiljø: Hvad snakker forskerne om?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.