Forskere: Kedsomhed kan føre til ekstreme politiske holdninger
08 juli 2016

Kedsomhed kan nogle gange være sundt, men det kan ifølge et nyt studie også lede til ekstreme politiske holdninger. Det skriver King’s College, London i en pressemeddelelse.

97 deltagere fra et universitet blev bedt om at indikere deres politiske holdning – om de var enten liberale eller konservative - før de blev sat til at udføre en opgave. Opgaven var enten meget kedelig eller mindre kedelig.

Efter de kedelige opgaver bedte forskerne deltagerne om at beskrive deres politiskeorientering ud fra en skala fra ét til syv.

Læs også: Biologi påvirker vores politiske holdninger – og hvad så?

Her viste det sig ifølge forskerne, at de liberale i den mindre kedelige gruppe var mere moderate i deres politiskeholdning sammenlignet med de liberale, der lavede den meget kedelige opgave. Det samme mønster viste sig i gruppen af konservative.

For at understøtte hypotesen, udførte forskerne også en spørgeundersøgelse blandt 859 irere, hvor de også fandt, at folk, der nemmere rammes af kedsomhed, havde mere ekstreme politiske holdninger.

»Kedsomhed presser folk ud på grænsen. Det får dem til at søge engagementer, der er udfordrende, spændende og som har et formål. Politiske ideologier kan tilbyde alt dette,« siger Wijnand van Tilburg, der er forsker hos King’s College i London, i pressemeddelelsen.

Læs også: Din loyalitet til et politisk parti kan måles på huden

Selvom forskerne har påvist, at der er en eller anden sammenhæng mellem kedsomhed og graden af ens politiske holdninger, erkender forskerne, at det er svært at sige, hvor stor en rolle kedsomhed spiller. Men det kan undersøges.

»For at få mere viden om, hvor stor en rolle kedsomhed spiller, kan man teste, hvordan vælgere opfører sig under et folketingsvalg og se, om det stemmer over ens med de individuelle forskelle i kedsomhed,« foreslår forskerne i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Social Psychology.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.