Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Forskere hjælper børn med sprogvanskeligheder
Cirka hvert sjette danske barn har store sproglige vanskeligheder, og det vil et forskerhold fra Syddansk Universitet i Odense lave om på.

Cirka hvert sjette danske barn har store sproglige vanskeligheder. Børnenes sprogvanskeligheder er blandet andet karakteriseret ved, at de har svært ved at lære at tale, og forstå hvad andre siger til dem. Derudover har børnene ofte svært ved at læse.

Nu arbejder en gruppe unge forskere fra Syddansk Universitet i Odense med børnenes sprogvanskeligheder, også kaldet børnelogopædi.

»Tidligere sagde man om børn med sprogvanskeligheder at de skulle afrettes eller læres et pænere sprog. Vi ved i dag at børn med sproglige vanskeligheder har en lang række andre kognitive udfordringer. Det drejer sig om, at de her børn rent faktisk ikke har de rigtige redskaber i deres sproglige værktøjskasse,«, siger Lektor Pia Thomsen i videoen.

Nødvendigheden for at forske i børnelogopædi bliver understreget ved, at konsekvenserne for børnene kan være store, hvis ikke de får tilstrækkelig hjælp til at overkomme deres sproglige vanskeligheder.

Undersøger hjernen

Forskergruppen fra Syddansk Universitet arbejder anvendelsesbaseret og tæt sammen med praktikere. De mener, at de kliniske erfaringer, eksperimenter og observationer har langt større betydning for området end forskertankerne ved skrivebordet.

Forskerne fokuserer på forskellige aspekter ved børnenes sprogvanskeligheder, hvor et af hovedområderne er, hvordan hjernen fungerer.

»Vi er interesseret i at kigge på hvordan et ord f.eks. kommer ind i hjernen på et barn, og hvordan ordene kan være med til at forme hjernen som en klump modellervoks,« fortæller Pia Thomsen.

Du kan se meget mere om forskningsprojektet i videoen i toppen af artiklen.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk