Forskere har undersøgt, hvilke kvaliteter der skaber et succesfuldt ægteskab
bryllup romantik ægteskab gift

Forsker har gennemgået 10 tidligere studier, der undersøger, hvordan man får et vellykket ægteskab. Især én faktor har betydning for, hvor tilfredse folk er med deres forhold. (Foto: Shutterstock)

Forsker har gennemgået 10 tidligere studier, der undersøger, hvordan man får et vellykket ægteskab. Især én faktor har betydning for, hvor tilfredse folk er med deres forhold. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
30 juni 2021

I Danmark ender omtrent halvdelen af alle ægteskaber i skilsmisse: I 2020 var prognosen, at 48 procent af alle gifte par på et tidspunkt vælger at lægge vielsesringen.

Imidlertid peger ny forskning på, at der lader til at være visse kvaliteter hos par, som kan forudsige, hvor tilfredse de er med ægteskabet, skriver MedicalXpress.

Forskere har undersøgt, hvilke faktorer der fører til lange ægteskaber, ved at gennemgå 10 tidligere langtidsstudier af i alt 1.104 par, som blev bedt om at vurdere deres mand eller kone ud fra flere parametre:

  • I hvor høj grad ægtefællen afviste følelsesmæssig intimitet og distancerede sig fra forholdet. Et personlighedstræk, der på psykologsprog kaldes at have et afvisende tilknytningsmønster.  
  • Hvor neurotisk ægtefællen var. Det vil sige, hvor ofte partneren er bekymret og lader negative tanker fylde.
  • I hvilken grad ægtefællen var for afhængig af sin partner. Med andre ord et såkaldt ængsteligt tilknytningsmønster. 
  • Hvordan partneren opførte sig, når han eller hun var presset.

Særligt én kvalitet havde betydning for, hvor tilfredse parrene var med deres forhold: Opførslen i stressende perioder. 

De par i studierne, der var mest tilfredse med deres forhold, havde det til fælles, at de behandlede hinanden godt, selvom de var inde i en stresset periode.

Samtidig spillede partnerens grad af neuroticisme også ind på tilfredsheden. Forskerne fandt, at neuroticisme førte til negativ opførsel, som skabte konflikter, når ægtefællerne var under pres.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.